Πώς να πειθαρχήσεις ένα ευαίσθητο παιδί
Υπάρχει ενδεχόμενο το παιδί σου να έχει αυξημένα συναισθήματα, τότε οφείλεις να πειθαρχήσεις εσύ.
Όπως γνωρίζεις ως γονιός κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με το άλλο και καμία στρατηγική πειθαρχίας από πλευράς σου δεν είναι σίγουρο πως θα λειτουργήσει στο κάθε παιδί. Δεδομένης της ποικιλομορφίας των προσωπικοτήτων και των ιδιοσυγκρασιών, η ανατροφή των παιδιών απαιτεί προσαρμογή στις ανάγκες του κάθε παιδιού, βρίσκοντας τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενθαρρύνουμε ή αποθαρρύνουμε ορισμένες συμπεριφορές.
Το ίδιο θα ισχύσει αν έχεις ένα ευαίσθητο παιδί, είναι το παιδί που νιώθει πολύ έντονα τα καλά αλλά και τα κακά συναισθήματα. Η ένταση των συναισθημάτων ενός τέτοιου παιδιού με την πειθάρχηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μια συναισθηματική αναστάτωση. Παρόλα αυτά, το ότι έχεις ένα ευαίσθητο παιδί δεν αποτελεί τροχοπέδη στην πειθαρχία ή ακόμη πως τα συναισθήματα τους μπορεί να αποτελούν πρόβλημα.
Πως να καταλάβεις πως έχεις ένα ευαίσθητο παιδί
Ένα ευαίσθητο παιδί νιώθει τα συναισθήματα του πιο έντονα από ό,τι συνήθως. Τα σημάδια που μπορείς να διαπιστώσεις από ένα ευαίσθητο παιδί είναι τα εξής:
- Κλαίει πιο εύκολα
- Ανησυχεί μήπως μπλέξει
- Έχει διακυμάνσεις στη διάθεση (ενθουσιάζεται υπερβολικά, θυμώνει εύκολα ή αναστατώνεται πολύ)
Πρόσθετα σημάδια που μπορεί να δεις περιλαμβάνουν τη γρήγορη κλιμάκωση των συναισθημάτων τους, για παράδειγμα μπορεί να έχει μεγαλύτερη αντίδραση σε ένα πρόβλημα από την αναμενόμενη ή να δυσκολεύεται να μιλήσει γι’ αυτά. Ένα άλλο σημάδι είναι αν το παιδί σου ανταποκρίνεται τελείως διαφορετικά από τις μεθόδους που χρησιμοποιείς στην ανατροφή με τα άλλα σου παιδιά.
Δε σημαίνει πως είσαι κακός γονιός
Αν έχεις ένα ευαίσθητο παιδί αυτό δε σημαίνει πως είσαι και κακός γονιός! Τα βαθιά συναισθανόμενα παιδιά τείνουν να προκαλούν τις υπάρχουσες γονεϊκές προσεγγίσεις και κάποιες φορές δείχνουν να έχουν πρόβλημα με τη συμπεριφορά. Όμως να θυμάσαι, πως όλο αυτό ξεκινάει από τα βαθιά συναισθήματα και την ευαισθησία τους και απλά χρειάζονται μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτό θα σε βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές.
Πως να πειθαρχήσεις ένα ευαίσθητο παιδί
Το να αποφεύγεις να πειθαρχήσεις ένα ευαίσθητο παιδί από φόβο για τις αντιδράσεις του, δεν είναι καλή ιδέα. Το να παραλείπεις την πειθαρχία, στερείς από το παιδί σου την ευκαιρία να μάθει και να αναπτύσσεται βιώνοντας τις συνέπειες των πράξεων του, κάτι που είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές στρατηγικές που είναι χρήσιμο να τις έχεις κατά νου, και μια από αυτές είναι να θυμάσαι πως όντως έχουν αυξημένα συναισθήματα και καλό είναι να προσαρμόζεσαι με αυτά.
1.Η ήρεμη προσέγγιση
Ένα βήμα τη φορά! Τα ευαίσθητα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους, είναι σημαντικό λοιπόν να επικεντρωθείς σε μια πιο ήρεμη προσέγγιση στη διάρκεια των ξεσπασμάτων τους, από το να προσπαθείς να τα διδάξεις ή να επεξεργαστείς τι συνέβει. Όταν ηρεμήσει το παιδί σου τότε με δεξιότητα μπορείς να του μιλήσεις με κατανόηση και να το ρωτήσεις τι του προκάλεσε το ξέσπασμα. Το να είσαι σε μια ήρεμη κατάσταση, απαιτεί χρόνο.
2.Προσπάθησε να μη μιλάς αρνητικά για τις αντιδράσεις του
Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζεις αυτή την ευαισθησία σαν κάτι κακό. Καλό είναι να μη μιλάς αρνητικά στο παιδί για τις αντιδράσεις του διότι το παιδί μπορεί να νιώσει υπερβολικό, ενώ το μόνο θέμα είναι πως απλά νιώθει πιο έντονα τα συναισθήματα του από τους άλλους.
3.Τα όρια και οι έπαινοι
Κάποιες πρόσθετες στρατηγικές του πως να χειριστείς ένα ευαίσθητο παιδί περιλαμβάνουν την καθιέρωση σαφών ορίων, να το διδάξεις να μιλάει για τα συναισθήματα του, να το επαινείς για τις προσπάθειες του, να του δείξεις πως να επιλύει τα προβλήματα όταν είναι απογοητευμένο, καθώς και να του παρέχεις χρόνο ηρεμίας για να το βοηθήσεις να μην υπερ-φορτώνεται από ό,τι το απασχολεί.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|