Now Reading
Πώς θα καταλάβεις πως πάσχεις από διατροφική διαταραχή

Πώς θα καταλάβεις πως πάσχεις από διατροφική διαταραχή

Avatar photo
διατροφη

Η ανησυχία των γυναικών γύρω από την εικόνα του σώματος διαταράζει την σχέση με το φαγητό και αυτό με την σειρά του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία σε πολλούς τομείς.

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα υπαρκτό πρόβλημα της εποχής μας, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι διάσημοι παραδέχονται δημόσια πώς η διατροφική διαταραχή έχει «χτυπήσει» και σε εκείνους την πόρτα.

Μια από τις διάσημες που παραδέχτηκε το διατροφικό της πρόβλημα ήταν η Lady Gaga, η οποία σε συνέδριο γυναικών στην Καλιφόρνια υποστήριξε πως πια έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη βουλιμία και να σώσει έτσι τη φωνή της. Όπως είχε αποκαλύψει έκανε τόσο συχνά εμετό που είχαν φθαρεί οι φωνητικές της χορδές.

Τον εφιάλτη της νευρικής ανορεξίας αντιμετώπισε η Jessica Alba. «Πολλά κορίτσια έχουν έρθει αντιμέτωπες με κάποια διατροφική διαταραχή, όπως κι εγώ. Όταν το σώμα μου άλλαξε και από το σώμα ενός κοριτσιού έγινε το σώμα μιας γυναίκας με τις φυσιολογικές του καμπύλες έπαθα εμμονή με το βάρος μου και την άσκηση με αποτέλεσμα να φτάσω τα 45 κιλά», είπε η γνωστή ηθοποιός σε συνέντευξή της.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ομοσπονδία κατατάσσει τις Διατροφικές Διαταραχές σε 3 είδη:

  • Νευρική ανορεξία
  • Νευρική Βουλιμία
  • Μή αλλιώς προσδιοριζόμενες Διατροφικές Διαταραχές (Other Specified Feeding or Eating Disorder)

Νευρική Ανορεξία

Τα αίτια που οδηγούν στην ανάπτυξη τέτοιου είδους διαταραχής είναι άγνωστα. Φαίνεται όμως πως διαμορφώνονται ανάλογα το κοινωνικό, ψυχολογικό, θρησκευτικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Το άτομο με Νευρική Ανορεξία κατά κύριο λόγο αρνείται να διατηρήσει το βάρος του ακόμη και στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Παρουσιάζει διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος νομίζοντας ότι έχει παραπάνω κιλά. Νιώθει έντονο φόβο για την αύξηση του βάρους και την αλλαγή σχήματος του σώματος του επιδιώκοντας μια παιδική σιλουέτα. Πολύ συχνά στις γυναίκες απουσιάζει η έμμηνος ρύση.

Η Νευρική Ανορεξία συνήθως συνυπάρχει με άλλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές και οι γνώσεις των Επαγγελματιών Υγείας που ασχολούνται με τέτοια άτομα συνήθως είναι ελλιπής.

Η έγκαιρη διάγνωση των συμπωμάτων, παίζει μεγάλο ρόλο και στην αντιμετώπιση της Νευρικής Ανορεξίας. Δυστυχώς, έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε όλες τις ψυχιατρικές ασθένειες που αγγίνει το 10-15%.

Νευρική Βουλιμία

Η Νευρική Βουλιμία από τις γνωστότερες Διατροφικές Διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση τροφής και ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για τον έλεγχο του βάρους με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.

Τα άτομα με Νευρική Βουλιμία καταναλώνουν αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα τροφής. Στη συνέχεια όμως την “ξεφορτώνονται” με διάφορους τρόπους. Οι αντισταθμιστικές και εκκαθαριστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • καθαρτικά ή διουρητικά χάπια
  • εμετό
  • υπεργυμναστική
  • αυστηρές δίαιτες

Η μεταβολή του βάρους επηρεάζει την συμπεριφορά και την αυτοεκτίμησή του ασθενούς. Τα άτομα επιδίδονται σε έναν φαύλο κύκλο δίαιτας- υπερφαγίας και εκκαθάρισης, που είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρος.

Πώς θα καταλάβεις πως πάσχεις από διατροφική διαταραχή

Έχει παρατηρηθεί ότι η βουλιμία ξεκινάει στην εφηβική ηλικία. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Άτομα με αυτήν την Διατροφική Διαταραχή συνήθως βιώνουν το αίσθημα κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακής εικόνας σώματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια κρυφή ασθένεια αφού το άτομο μπορεί να πάσχει για χρόνια χωρίς να το γνωρίζει κανένας από το περιβάλλον του.

Διατροφικές Διαταραχές Μη Προσδιοριζόμενες Διαφορετικά

Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όσες Διατροφικές Διαταραχές δεν πληρούν αυστηρά τα κριτήρια της Νευρικής Ανορεξίας και της Νευρικής Βουλιμίας. Μπορεί όμως να περιλαμβάνουν μέρος αυτών.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να χάσει μεγάλο μέρος του βάρους του, αρνούμενος την τροφή αλλά παρόλα αυτά να έχει σταθεροποιηθεί σε φυσιολογικό βάρος. Επίσης, μπορεί ακόμα να εμφανίζει εκκαθαριστικές συμπεριφορές χωρίς έντονα επεισόδια υπερφαγίας.

Νευρική Ορθορεξία

Η Ορθορεξία, η εμμονή δηλαδή με την κατανάλωση μόνο τροφών τις οποίες το άτομο θεωρεί υγιεινές/ καθαρές, είναι επίσης Διατροφική Διαταραχή. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η Νευρική Ορθορεξία, είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια εμμονική εστίαση στην «υγιεινή» διατροφή και την ακαμψία στη διατροφή, η οποία οδηγεί σε κλινικές ιατρικές ή ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.

Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder)

Η Αδηφαγική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής με αίσθηση απώλειας ελέγχου. Συνοδεύεται από συναισθήματα απέχθειας, ενοχών και ντροπής. Συναισθήματα όμως που δεν ακολουθούνται από εκκαθαριστικές ή αντισταθμιστικές μεθόδους, όπως στην Νευρική Βουλιμία.

Η Αδηφαγική Διαταραχή ανήκει στις Διατροφικές Διαταραχές όπου το άτομο έχει ακατάστατες διατροφικές συνήθειες. Συνήθως τρώει κρυφά, έχει αυξημένο άγχος σε σχέση με τη διατροφή και αυξημένο σωματικό βάρος.

Η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία μόλις το 1994 όρισε συγκεκριμένα κριτήρια για την Αδηφαγική Διαταραχή. Η θεραπεία της απαιτεί τη συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονεςς που θα φροντίσουν την διατροφική αποκατάσταση και την ψυχολογική υποστήριξη.

Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας

Συμπεριλήφθηκε ως μια από τις διακριτές Διατροφικές Διαταραχές στην 5η έκδοση του Διαγνωστικού & Στατιστικού Εγχειριδίου της Αμερικάνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Η Νυχτερινή Υπερφαγία παρατηρείται συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα όπου οι περισσότερες από τις μισές θερμίδες της ημέρας καταναλώνονται τις βραδινές ώρες. Άλλα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν: υπερφαγία με προτίμηση σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αϋπνία, ανησυχία, χαμηλή διάθεση τη νύχτα και πρωινή ανορεξία.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer