Αν είσαι έτοιμη να εκραγείς αυτός είναι ο μαγικός τρόπος για να ηρεμήσεις τα νεύρα σου
Ευτυχώς σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν τρόποι για να ηρεμήσεις όταν αισθάνεσαι τα νεύρα σου να χτυπάνε κόκκινο δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και θα τα καταφέρεις σίγουρα.
Αναφερόμαστε περιστασιακά στο νευρικό μας σύστημα όλη την ώρα είναι πολύ πιθανό ότι, κάποια στιγμή, έχεις χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως: «Τα νεύρα μου είναι χάλια» ή «Αυτό μου τη δίνει στα νεύρα». Ακόμα και αυτά τα μικρά σχήματα λόγου μπορεί να αντανακλούν το πώς, σε απογοητευτικές καταστάσεις, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να κατηγορήσεις τα νεύρα σου για τη συμπεριφορά άλλων ή να αγχωθείς για το πώς να τα ηρεμήσεις.
Αλλά το ίδιο το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι το τμήμα του συνολικού αυτόνομου νευρικού μας συστήματος που είναι υπεύθυνο για την αντίδραση στο στρες ή στον αντιληπτό κίνδυνο, στην πραγματικότητα δεν φταίει πάντα όταν αισθανόμαστε νευρικοί. Στην πραγματικότητα, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα δεν θα έπρεπε να μπαίνει σε υψηλές ταχύτητες για κάθε μικρό ενοχλητικό πράγμα. Πραγματικά, θα έπρεπε να στέλνει προειδοποιητικά σήματα στο σώμα μας μόνο αν υπάρχει μια σημαντική απειλή για την ευημερία μας, όπως για παράδειγμα, αν κάνεις πεζοπορία και συναντήσεις μια αρκούδα, λέει στο SELF η Thea Gallagher, PsyD, ψυχολόγος στο NYU Langone.
Μερικές φορές, το σώμα μας παρερμηνεύει άβολες καταστάσεις -όπως μια έντονη επαγγελματική συνάντηση, μια αντιπαράθεση με έναν φίλο ή ακόμη και κάτι που σας κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση ή ότι έχεις αυτοπεποίθηση, όπως η δημόσια ομιλία- ως πραγματικές σωματικές απειλές. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και να στείλει το σώμα σε κατάσταση μάχης ή φυγής. «Η απορρύθμιση του νευρικού συστήματος συμβαίνει όταν βρίσκεστε σε κατάσταση αντίδρασης μάχης ή φυγής» συχνότερα από ό,τι θα έπρεπε, λέει στο SELF η Susan Albers-Bowling, PsyD, ψυχολόγος στην Cleveland Clinic. Αυτή η απορρύθμιση μπορεί να συμβεί όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται κατάλληλα στο στρες και μπορεί να έχει μεγάλο κόστος: Έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και γνωστικές διαταραχές.
Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι ενεργό, προκαλεί συμπτώματα που κυμαίνονται από λίγο ενοχλητικά έως πιο σοβαρά, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αναπνοή, διασταλμένες κόρες, τρέμουλο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμη και αλλαγές στον τόνο του δέρματος, καθώς μειώνεται η ροή του αίματος στην επιφάνεια του σώματος έτσι ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στους μυς, τα πόδια, τα χέρια και τον εγκέφαλο. «Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να ζήσουμε τη ζωή μας όταν το νευρικό μας σύστημα συχνά ενεργοποιείται», λέει η Gallagher. «Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι όλα είναι στο κεφάλι σας. Αλλά δεν είναι στο κεφάλι σας, είναι στο σώμα σας».
Ανεξάρτητα από το τι βάζει το νευρικό σύστημα σε υπερδιέγερση -είτε πρόκειται για ένα πρώτο ραντεβού για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είτε για τον προγραμματισμό σημαντικών εξετάσεων, όπως η μαστογραφία, είτε για μια συνέντευξη για δουλειά- μπορείς να εξοικειωθείς με το πώς να ηρεμήσεις και να καθησυχάσεις το σώμα σου ότι δεν δέχεται πραγματικά επίθεση σε ορισμένες έντονες καταστάσεις ειδικά αν γνωρίζεις τι σε αγχώνει συνήθως.
Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν τεχνικές για το πώς να ηρεμήσεις τα νεύρα σου και να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία.
-
Κάντε τέσσερις φόρες την τεχνικής της βαθιάς αναπνοής 4-7-8
Δεδομένου ότι η κατάσταση μάχης ή φυγής μπορεί να προκαλέσει γρήγορες, ρηχές αναπνοές, δοκιμάστε αναπνευστικές ασκήσεις όταν χρειάζεται να επιβραδύνεις τα πράγματα, λέει η Gallagher. Μια καλή τεχνική είναι η μέθοδος 4-7-8, λέει η Dr. Albers-Bowling. Για να τη δοκιμάσεις, βρες ένα μέρος όπου μπορείς να καθίσεις με την πλάτη ίσια και τοποθέτησε την άκρη της γλώσσας στον ιστό πίσω από τα άνω μπροστινά δόντια σας θα πρέπει να παραμείνει εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης σε αυτό το σημείο. Στη συνέχεια, εξέπνευσε εντελώς (μέσα από το στόμα) για να κάνεις έναν ήχο σαν whoosh. Κλείσε το στόμα και είσπνευσε από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4, κράτησε την αναπνοή σου μετρώντας μέχρι το 7, στη συνέχεια, εξέπνευσε εντελώς από το στόμα (κάνοντας έναν άλλο ήχο whoosh) μετρώντας μέχρι το 8. Κάνε αυτό τουλάχιστον τέσσερις φορές για να επαναφέρεις την αναπνοή σου και να βοηθήσεις το σώμα σου να ηρεμήσει ξανά, συνιστά η Dr. Albers-Bowling.
-
Βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι και τραγούδησε
Το πνευμονογαστρικό νεύρο εκτείνεται από τον εγκέφαλό στα έντερά και παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των καθημερινών λειτουργιών του σώματός σας: Μεταξύ άλλων, επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό, την πέψη, την ομιλία και τη διάθεσή. Επειδή μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, ο οποίος αυξάνεται όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση μάχης ή φυγής, η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βοηθήσει το στρεσαρισμένο σώμα να επιστρέψει γρήγορα στην ομοιόσταση, μια σταθερή κατάσταση στην οποία τα συστήματά του σώματος λειτουργούν κανονικά, λέει η Albers-Bowling. Δεδομένου ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με τις φωνητικές σας χορδές, μπορεί να σε βοηθήσει να δοκιμάσεις να τραγουδήσεις την αγαπημένη σου χαλαρωτική μελωδία.
-
Κάνε ένα κρύο ντους
Ένας άλλος (ελαφρώς πιο περίπλοκος) τρόπος για να διεγείρεις το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι να εκτεθείς σε κρύο νερό, λέει η Dr. Albers-Bowling. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να ρίξεις κρύο νερό στο πρόσωπό σου ή αν μπορείς να κάνεις ένα κρύο ντους. Αν και τα οφέλη του κρύου νερού για την ψυχική υγεία δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης και να απελευθερώσει ενδορφίνες, δύο χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη διάθεση.
-
Εξασκήσου στην τεχνική γείωσης 5-4-3-2-1
Δεδομένου ότι η κατάσταση «μάχης ή φυγής» μπορεί να προκαλέσει την ταχεία κίνηση των σκέψεων μας, οι τεχνικές γείωσης μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό και το σώμα να συνδεθούν με την παρούσα στιγμή και να επαναρυθμιστούν, λέει η Dr. Albers-Bowling. Μια δημοφιλής πρακτική είναι η μέθοδος 5-4-3-2-1, προσθέτει: Αναγνώρισε πέντε πράγματα που βλέπεις στο περιβάλλον γύρω σου, τέσσερα πράγματα που μπορείτε να αγγίξεις, τρία πράγματα που μπορείς να ακούσεις, δύο πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και, τέλος, ένα πράγμα που μπορείς να γευτείς.
-
Μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα με το να κρίνεις τον εαυτό σου
Αν πιάνεις τον εαυτό σου να εκνευρίζεται πολύ για κάτι που ξέρεις ότι δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη σωματική ή ψυχική σου ευεξία, μπορεί να βιαστείς να κρίνεις αρνητικά την αντίδρασή σου, αλλά οι αυτοκριτικές σκέψεις μπορούν να κάνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση χειρότερη, λέει η Dr. Albers-Bowling. «Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν ντροπή και ενοχή για το πώς αισθάνονται, γεγονός που διεγείρει περαιτέρω το νευρικό τους σύστημα», εξηγεί. Αφιέρωσε ένα λεπτό για να είσαι συμπονετική με τον εαυτό σου. Ακόμα υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν πειράζει να αισθάνεσαι φρικαρισμένοι και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι «λάθος».
Είτε θέλεις να διευκολύνεις τις αντιδράσεις μάχης ή φυγής του σώματός σου μόνη σου είτε πιστεύεις ότι μπορεί να χρειάζεσαι ιατρική υποστήριξη από έναν θεραπευτή, το να μάθεις πώς να ρυθμίζεις το νευρικό σου σύστημα μπορεί να σε βοηθήσει. Εξάλλου, δεν είμαστε προγραμματισμένοι να ζούμε σε μια αυξημένη κατάσταση συναγερμού 24/7, οπότε ίσως διαπιστώσεις ότι αυτές οι γρήγορες ασκήσεις θα σε αφήνουν να αισθάνεσαι πολύ πιο συγκεντρωμένη.
Διάβασε επίσης:
Η ευτυχία κρύβεται στις ορμόνες μας! Πώς θα ενισχύσεις φυσικά τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη
Στις δύσκολες στιγμές, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ενισχύοντας τις ορμόνες σου και τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευτυχία όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Ο εγκέφαλος είναι εκείνος που ελέγχει την ευτυχία και το πόσο χαρούμενοι ή ευδιάθετοι αισθανόμαστε.
Υπάρχουν τέσσερις κύριες ορμόνες – χημικές ουσίες που παράγει το σώμα μας- που προκαλούν το αίσθημα της ευτυχίας και κάθε χημική ουσία συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα ή προσωπικά κατορθώματα. Η κατανόηση αυτών των χημικών ουσιών και του τρόπου λειτουργίας τους μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τρόπους για να ενισχύσεις την παραγωγή τους και να δώσεις στον εαυτό σου την ανύψωση της διάθεσης που αναζητάς και σου αξίζει.
Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργούν αυτές οι χημικές ουσίες της «ευτυχίας», η Loretta Breuning, ιδρύτρια του Inner Mammal Institute και συγγραφέας του βιβλίου Habits of a Happy Brain μας δίνει τα φώτα της.
Δες εδώ πώς θα ενισχύσεις τις ορμόνες σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|