Dysania: Η αδυναμία του να καταφέρεις να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι
Το να αισθάνεσαι νυσταγμένη το πρωί δεν είναι σπάνιο συναίσθημα όλοι έχουμε ξυπνήσει, πατήσει το κουμπί snooze και ξαναπέσει κάτω για έναν συμπληρωματικό ύπνο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι το ξεπερνούν αυτό και νιώθουν ότι δεν μπορούν να σηκωθούν σωματικά για μια ώρα ή και περισσότερο μετά το ξύπνημα, αυτή η κατάσταση μπορεί να υποδηλώνει dysania.
Η dysania δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τους ιατρούς, αλλά περιγράφει την αδυναμία να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι το πρωί για πάνω από μία ώρα. Τα άτομα με dysania έχουν μια ακραία επιθυμία να παραμείνουν στο κρεβάτι, αλλά δεν θα έχουν απαραίτητα επιπλέον ύπνο σε σύγκριση με τα άτομα που σηκώνονται και φεύγουν, καθιστώντας το πρόβλημα δύσκολο να ξεπεραστεί.
Συνήθως σχετίζεται με ένα παρόμοιο σύμπτωμα που ονομάζεται κλινοφιλία, το οποίο είναι η ασυνήθιστη ποσότητα χρόνου που περνάει στο κρεβάτι τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Τόσο η κλινοφιλία όσο και η dysania είναι συχνά συμπτώματα μιας ευρύτερης πάθησης που χρειάζεται διάγνωση και θεραπεία.
Παράλληλα με την αδυναμία να σηκωθείς από το κρεβάτι, η dysania συχνά συνοδεύεται από αισθήματα έντονης κόπωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υποκείμενης πάθησης που θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο σοβαρή. Τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσαν να είναι η κατάθλιψη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ο διαβήτης, οι καρδιακές διαταραχές ή η ινομυαλγία, μεταξύ άλλων.
Ο τυπικός χρόνος παραμονής στο κρεβάτι θα πρέπει να είναι περίπου επτά ώρες ή περισσότερο, σύμφωνα με το CDC. Ωστόσο, η έρευνα έχει εντοπίσει ότι αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία: οι ανάγκες για ύπνο μπορεί να μειωθούν από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση, αν και η παραμονή πάνω από επτά ώρες είναι ο βέλτιστος χρόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας για όλες σχεδόν τις ηλικίες. Είναι φυσιολογικό να επιθυμείς έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια μιας μακράς εργάσιμης ημέρας, αλλά αν αυτό συμβαίνει συνεχώς και η παρόρμηση είναι ακατανίκητη, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα.
Αν νομίζεις ότι έχεις εμφανίσει dysania και αυτό επηρεάζει τη γενική σου υγεία, μίλησε με έναν επαγγελματία ιατρό.
Διάβασε επίσης:
Όσα δεν σου έχουν πει για να κάνεις το πρωινό ξύπνημα μια απολαυστική διαδικασία
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να ξυπνάς το πρωί. Είτε ξυπνάς νωρίς αλλά αισθάνεσαι κουρασμένη το πρωί είτε απλώς δεν ξυπνάς νωρίς και θα πρέπει να αλλάξεις την ώρα που κοιμάσαι το βράδυ.
- Εάν ανήκεις στην πρώτη, όπου ξυπνάς και αισθάνεσαι κουρασμένη, μπορείς να μετατρέψεις τον εαυτό σου σε πρωινό άτομο, εντοπίζοντας τι δεν πάει καλά με τον ύπνο σου και διορθώνοντας το.
- Εάν ανήκεις στην 2η ομάδα όμως μπορείς να γίνεις πρωινός τύπος αλλά θα χρειαστεί αλλαγή στον προγραμματισμό του ύπνου, αυτοπειθαρχία και συνέπεια.
Γιατί δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις το πρωί
Ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στα δύσκολα πρωινά είναι η νυχτερινή εγρήγορση, είπε ο Barton Scott, διατροφολόγος και ιδρυτής της Upgraded Formulas, μιας εταιρείας συμπληρωμάτων που επικεντρώνεται στη βελτίωση του ύπνου.
«Η νυχτερινή εγρήγορση είναι τελικά, ως έννοια, ότι δεν είναι αρμονική με τον κανονικό κιρκάδιο ρυθμό σας», είπε ο Scott. «Αυτό μπορεί να ονομαστεί χρονική κακή ευθυγράμμιση και αυτή η έλλειψη αρμονίας οδηγεί σε προβλήματα με το να κοιμηθείς».
Ακόμη μπορεί να βιώσεις συνειδητή εγρήγορση, όπου ξέρεις ότι δεν κοιμάσαι καλά ή μπορεί να βιώσεις κατακερματισμένο ύπνο, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές σύντομες αφυπνίσεις κάθε βράδυ που δεν γνωρίζεις ή δεν θυμάσαι.
Διάβασε τη συνέχεια εδώ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|