Ο Michael J. Fox μίλα για τη ζωή του με τη νόσο Parkinson στο ντοκιμαντέρ του Apple TV+
Το «Still: A Michael J. Fox Movie» θα κάνει πρεμιέρα στο Apple TV+ στις 12 Μαΐου και μιλά για τη ζωή του γνωστού ηθοποιού με την ανίατη νόσο Parkinson.
Ο Michael J. Fox ανοίγεται και μίλα για τη ζωή του με την ασθένεια του Parkinson σε ένα περιεκτικό νέο ντοκιμαντέρ. Την Πέμπτη, η Apple Original Films παρουσίασε το πρώτο τρέιλερ για το «Still: A Michael J. Fox Movie», το οποίο κάνει μια αναδρομή στην άνοδο του ηθοποιού στο προσκήνιο σε ταινίες όπως το «Back to the Future» και το «Teen Wolf» καθώς και στις βραβευμένες με Emmy μέρες του στο «Family Ties».
Σε σκηνοθεσία του Davis Guggenheim, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «An Inconvenient Truth» του 2006, η ταινία- ντοκιμαντέρ παρακολουθεί επίσης την εμπειρία του Fox με τη νόσο του Parkinson και του πώς συνεχίζει να εργάζεται και να παραμένει θετικός παρά τη διάγνωση που έλαβε στα 29 του χρόνια. Το φιλμ θα δείξει «το ιδιωτικό του ταξίδι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, συμπεριλαμβανομένων των ετών που ακολούθησαν τη διάγνωσή του», σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου. «Είμαι ένα σκληρό κάθαρμα», λέει ο 61χρόνος ηθοποιός, στο trailer.
Η επί σχεδόν 35 χρόνια σύζυγος του Fov , Tracy Pollan, πρωταγωνιστεί επίσης στο ντοκιμαντέρ, το οποίο περιλαμβάνει, αρχειακά και σεναριακά κομμάτια. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, το φιλμ «αφηγείται την εξαιρετική ιστορία του Fox με τα δικά του λόγια, την απίθανη ιστορία ενός μικροκαμωμένου παιδιού από μια καναδική στρατιωτική βάση που έφτασε στα ύψη του Hollywood και ήταν ένας από τους πιο γνωστούς stars της δεκαετίας του 1980».
«Η ταινία, οικεία και ειλικρινής, και δημιουργημένη με πρωτοφανή πρόσβαση στον Fox και την οικογένειά του, καταγράφει τους προσωπικούς και
“>επαγγελματικούς θριάμβους και τις δοκιμασίες του ηθοποιού και εξερευνά τι συμβαίνει όταν ένας αθεράπευτα αισιόδοξος άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπός με μια ανίατη ασθένεια. Με ένα μείγμα περιπέτειας και ρομαντισμού, κωμωδίας και δράματος, η παρακολούθηση της ταινίας μοιάζει με … λοιπόν, με ταινία του Michael J. Fox».
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο «South by Southwest» τον Μάρτιο, ο ηθοποιός περιέγραψε πώς ήταν η ζωή του από τότε που διαγνώστηκε το 1991 και δημοσιοποίησε τη διάγνωσή του το 1998. Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια ερωτήσεων και απαντήσεων για το πώς «κινητοποίησε» τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τη νόσο Parkinson, απάντησε: «Δεν είχα άλλη επιλογή», προσθέτοντας: «Δεν είχα άλλη επιλογή: “Αυτό είναι. Πρέπει να δώσω ό,τι έχω, και δεν είναι λόγια. Εμφανίζομαι και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ”».
«Ο οίκτος είναι μια καλοήθης μορφή κακοποίησης. Μπορώ να λυπάμαι τον εαυτό μου, αλλά δεν έχω χρόνο γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Fox. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μάθουμε από αυτό, οπότε ας το κάνουμε αυτό και ας προχωρήσουμε». Το «Still: A Michael J. Fox Movie» θα κάνει την πρεμιέρα του στο Apple TV+ στις 12 Μαΐου.
Πληροφορίες σχετικά με τη Νόσο του Parkinson από το προσωπικό της Mayo Clinic
Τι είναι η Νόσος του Parkinson
Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τα μέρη του σώματος που ελέγχονται από τα νεύρα. Τα συμπτώματα ξεκινούν αργά. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι ένας ελάχιστα αισθητός τρόμος μόνο στο ένα χέρι. Το τρέμουλο είναι συχνό, αλλά η διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκαμψία ή επιβράδυνση της κίνησης. Στα αρχικά στάδια της νόσου του Parkinson, το πρόσωπό μπορεί να δείχνει ελάχιστη ή καθόλου έκφραση. Τα χέρια μπορεί να μην ταλαντεύονται όταν περπατάς. Η ομιλία μπορεί να γίνει μαλακή ή συγκεχυμένη. Τα συμπτώματα της νόσου Parkinson επιδεινώνονται καθώς η κατάστασή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.
Αν και η νόσος του Parkinson δεν μπορεί να θεραπευτεί, τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας. Περιστασιακά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για τη ρύθμιση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου σας και τη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Συμπτώματα της Νόσου Parkinson
Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson μπορεί να είναι διαφορετικά για τον καθένα. Τα πρώιμα σημάδια μπορεί να είναι ήπια και να περάσουν απαρατήρητα. Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν στη μία πλευρά του σώματος και συνήθως παραμένουν χειρότερα σε αυτή την πλευρά, ακόμη και όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να επηρεάζουν τα άκρα και στις δύο πλευρές.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τρέμουλο. Ο τρόμος ή το ρυθμικό τρέμουλο, συνήθως αρχίζει σε ένα άκρο, συχνά στο χέρι ή στα δάχτυλά. Μπορεί να τρίβεις τον αντίχειρα και τον δείκτη μπρος-πίσω. Αυτό είναι γνωστό ως τρέμουλο κύλισης χαπιών. Το χέρι μπορεί να τρέμει όταν είναι σε ηρεμία. Το τρέμουλο μπορεί να μειωθεί όταν εκτελείς εργασίες.
Επιβραδυνόμενη κίνηση (βραδυκινησία). Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Parkinson μπορεί να επιβραδύνει την κίνησή, καθιστώντας τις απλές εργασίες δύσκολες και χρονοβόρες. Τα βήματά μπορεί να γίνουν μικρότερα όταν περπατάς. Μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθείς από μια καρέκλα. Μπορεί να σέρνεις ή να ανακατεύεις τα πόδια καθώς προσπαθείς να περπατήσεις.
Άκαμπτοι μύες. Η μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας. Οι άκαμπτοι μύες μπορεί να είναι επώδυνοι και να περιορίζουν το εύρος της κίνησής.
Μειωμένη στάση του σώματος και ισορροπία. Η στάση του σώματός μπορεί να γίνει σκυφτή. Ή μπορεί να πέσεις ή να έχεις προβλήματα ισορροπίας ως αποτέλεσμα της νόσου του Parkinson.
Απώλεια των αυτόματων κινήσεων. Μπορεί να έχεις μειωμένη ικανότητα να εκτελείς ασυνείδητες κινήσεις, όπως να ανοιγοκλείνεις τα μάτια, να χαμογελάς ή να κουνάς τα χέρια όταν περπατάς.
Αλλαγές στην ομιλία. Μπορεί να μιλάς σιγά, γρήγορα, να μιλάς ακατάληπτα ή να διστάζεις πριν μιλήσεις. Η ομιλία μπορεί να είναι περισσότερο μονότονη αντί να έχει τα συνήθη μοτίβα ομιλίας.
Αλλαγές στη γραφή. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να γράψεις και τα γραπτά σου μπορεί να φαίνονται μικρά.
Πότε να επισκεφθείς γιατρό
Η επίσκεψη στον γιατρό θα πρέπει να γίνει άμεσα εάν έχεις οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson όχι μόνο για να διαγνώσει την κατάστασή αλλά και για να αποκλείσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματά που πιθανόν υπάρχουν.
Αιτίες
Στη νόσο του Parkinson, ορισμένα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) στον εγκέφαλο σταδιακά καταρρέουν ή πεθαίνουν. Πολλά από τα συμπτώματα οφείλονται στην απώλεια νευρώνων που παράγουν έναν χημικό αγγελιοφόρο στον εγκέφαλό σας που ονομάζεται ντοπαμίνη. Όταν τα επίπεδα ντοπαμίνης μειώνονται, προκαλείται άτυπη εγκεφαλική δραστηριότητα, που οδηγεί σε διαταραχή της κίνησης και άλλα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Η αιτία της νόσου του Πάρκινσον είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται ότι διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο, μεταξύ των οποίων:
Γονίδια. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες γενετικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο του Parkinson. Αυτές όμως είναι ασυνήθιστες, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις με πολλά μέλη της οικογένειας που πάσχουν από τη νόσο Parkinson. Ωστόσο, ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Parkinson, αλλά με σχετικά μικρό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Parkinson για κάθε έναν από αυτούς τους γενετικούς δείκτες.
Περιβαλλοντικοί εκλυτικοί παράγοντες. Η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αργότερα της νόσου Parkinson, αλλά ο κίνδυνος είναι μικρός. Οι ερευνητές έχουν επίσης παρατηρήσει ότι συμβαίνουν πολλές αλλαγές στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο του Parkinson, αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές.
Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
Η παρουσία σωμάτων Lewy. Συσσωματώματα συγκεκριμένων ουσιών μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα αποτελούν μικροσκοπικούς δείκτες της νόσου του Parkinson. Αυτά ονομάζονται σωμάτια Lewy και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα σωμάτια Lewy κατέχουν μια σημαντική ένδειξη για την αιτία της νόσου.
Η άλφα-συνουκλεΐνη βρίσκεται μέσα στα σωμάτια Lewy. Αν και πολλές ουσίες βρίσκονται μέσα στα σωμάτια Lewy, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια σημαντική είναι η φυσική και ευρέως διαδεδομένη πρωτεΐνη που ονομάζεται άλφα-συνουκλεΐνη (α-συνουκλεΐνη). Βρίσκεται σε όλα τα σωμάτια Lewy σε συσσωματωμένη μορφή που τα κύτταρα δεν μπορούν να διασπάσουν. Αυτό αποτελεί επί του παρόντος σημαντική εστίαση μεταξύ των ερευνητών της νόσου.
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Parkinson περιλαμβάνουν:
Η ηλικία. Οι νέοι ενήλικες σπάνια εμφανίζουν τη νόσο του Parkinson. Συνήθως αρχίζει στη μέση ή στα τέλη της ζωής και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν τη νόσο γύρω στην ηλικία των 60 ετών ή μεγαλύτερη. Εάν ένα νεαρό άτομο πάσχει από τη νόσο του Parkinson, η γενετική συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμη για τη λήψη αποφάσεων οικογενειακού προγραμματισμού. Η εργασία, οι κοινωνικές καταστάσεις και οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής είναι επίσης διαφορετικές από εκείνες ενός ηλικιωμένου ατόμου με τη νόσο και απαιτούν ειδικές εκτιμήσεις.
Κληρονομικότητα. Το να έχεις έναν στενό συγγενή με τη νόσο αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις εσείς τη νόσο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι μικροί, εκτός εάν έχεις πολλούς συγγενείς στην οικογένειά με τη νόσο Parkinson.
Φύλο. Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του από ό,τι οι γυναίκες.
Έκθεση σε τοξίνες. Η συνεχής έκθεση σε ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson.
Επιπλοκές
Η νόσος του Parkinson συχνά συνοδεύεται από αυτά τα πρόσθετα προβλήματα, τα οποία μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμα:
Δυσκολίες σκέψης. Μπορεί να εμφανίσεις γνωστικά προβλήματα (άνοια) και δυσκολίες στη σκέψη. Αυτά συμβαίνουν συνήθως στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου του. Αυτά τα γνωστικά προβλήματα δεν βοηθούνται συνήθως από τα φάρμακα.
Κατάθλιψη και συναισθηματικές αλλαγές. Μπορεί να εμφανίσεις κατάθλιψη, μερικές φορές στα πολύ πρώιμα στάδια. Η λήψη θεραπείας για την κατάθλιψη μπορεί να διευκολύνει τον χειρισμό των άλλων προκλήσεων της νόσου του Parkinson.
Μπορεί επίσης να εμφανιστούν άλλες συναισθηματικές αλλαγές, όπως φόβο, άγχος ή απώλεια κινήτρων. Οι γιατροί είναι οι ειδικοί που μπορεί να δώσουν φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων.
Προβλήματα κατάποσης. Μπορεί να εμφανίσεις δυσκολίες στην κατάποση καθώς η κατάστασή εξελίσσεται. Το σάλιο μπορεί να συσσωρευτεί στο στόμα σας λόγω της επιβραδυνόμενης κατάποσης, οδηγώντας σε σάλια.
Προβλήματα μάσησης και φαγητού. Η νόσος του Parkinson σε προχωρημένο στάδιο επηρεάζει τους μύες του στόματος, καθιστώντας δύσκολη τη μάσηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό και κακή διατροφή.
Προβλήματα ύπνου και διαταραχές ύπνου. Τα άτομα με νόσο του Parkinson συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, όπως συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρωινό ξύπνημα ή αποκοιμήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, όπως αδυναμία ελέγχου των ούρων ή δυσκολία στην ούρηση.
Δυσκοιλιότητα. Πολλά άτομα με τη νόσο αναπτύσσουν δυσκοιλιότητα, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του πεπτικού συστήματος.
Μπορεί επίσης να εμφανιστούν:
Αλλαγές στην αρτηριακή πίεση. Μπορεί να αισθάνεσαι ζάλη ή ζαλάδα όταν στέκεσαι όρθιος λόγω ξαφνικής πτώσης της αρτηριακής πίεσης (ορθοστατική υπόταση).
Δυσλειτουργία της όσφρησης. Μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα με την αίσθηση της όσφρησης. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις ορισμένες οσμές ή τη διαφορά μεταξύ των οσμών.
Κόπωση. Πολλά άτομα με τη νόσο χάνουν ενέργεια και παρουσιάζουν κόπωση, ιδιαίτερα αργότερα μέσα στην ημέρα. Η αιτία δεν είναι πάντα γνωστή.
Πόνος. Ορισμένα άτομα με νόσο του Parkinson βιώνουν πόνο, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός τους είτε σε όλο το σώμα τους.
Σεξουαλική δυσλειτουργία. Ορισμένα άτομα παρατηρούν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή απόδοσης.
Πρόληψη
Επειδή η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης της. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Κάποιες άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν καφεΐνη – η οποία βρίσκεται στον καφέ, το τσάι και την κόλα, παθαίνουν τη νόσο του Πάρκινσον λιγότερο συχνά από εκείνους που δεν την πίνουν. Το πράσινο τσάι σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό αν η καφεΐνη προστατεύει από την εμφάνιση της νόσου Parkinson ή σχετίζεται με κάποιον άλλο τρόπο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών προστατεύει από τη νόσο του Parkinson.
Διάβασε επίσης:
Ο κινηματογραφικός «Thor» ανακάλυψε ότι έχει προδιάθεση για Αλτσχάιμερ
O αγαπημένος ηθοποιός του Hollywood Chris Hemsworth, αποκάλυψε πως έχει γενετική προδιάθεσή για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο κινηματογραφικός «Thor» μιλώντας στο Vanity Fair εξήγησε πως λαμβάνει προληπτικά μέτρα κατά της άνοιας και προσπαθεί να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.
«Στους περισσότερους από εμάς, μας αρέσει να αποφεύγουμε τις συζητήσεις γύρω από τον θάνατο. Όμως, κάποιοι δείκτες μας υποδεικνύουν τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουμε και τότε, βυθιζόμαστε στην πραγματικότητα της θνησιμότητας», είπε αρχικά ο ηθοποιός. Στη συνέχεια, εξήγησε πως κάνοντας εξετάσεις, ανακάλυψε πως το DNA του έχει ένα διπλό γονίδιο APOE4, γεγονός που κάνει 8-10 φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσει μελλοντικά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η περίπτωσή του είναι εξαιρετικά σπάνια, όπως σημείωσε ο ίδιος, καθώς ανήκει στο 2-3% του πληθυσμού που έχουν το ίδιο γονίδιο. Ο παππούς του, τον οποίο έχει να δει κάποια χρόνια, διαγνώστηκε και εκείνος με Αλτσχάιμερ. «Συχνά μιλάει ολλανδικά, αγγλικά, σκέφτεται δικές του λέξεις», είπε και στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως: «Νιώθω ότι η μνήμη μου καθημερινά χειροτερεύει. Δεν ξέρω αν είναι ένα φαινόμενο placebo ή αν όντως, συμβαίνει. Αλλά βρήκα τη δικαιολογία μου τώρα».
Δες εδώ τη διάγνωση έλαβε ο Chris Hemsworth
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|