Η απιστίαείναι ένα ζήτημα που στατιστικά επηρεάζει την πλειονότητα των ανθρώπων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι έχει απιστήσει σε μία ή περισσότερες σχέσεις.
Στην Ελλάδα, τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 ζευγάρια, το 84% των ανδρών και το 78% των γυναικών έχουν είτε απατήσει είτε είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο της απιστίας.
Γιατί οι άνθρωποι απατούν;
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior αποκάλυψε τους βασικούς λόγους που οδηγούν στην απιστία. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Έλλειψη δέσμευσης στη σχέση.
Μειωμένη ικανοποίηση από τη σχέση.
Αποδοχή της ιδέας ότι οι εξωσυζυγικές σχέσεις δεν είναι κατακριτέες.
Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν απατήσει στο παρελθόν είναι τρεις φορές πιο πιθανό να απατήσουν ξανά, ανεξαρτήτως φύλου ή κατάστασης της σχέσης (σχέση, συγκατοίκηση, γάμος).
Επιπλέον, όσοι είχαν απατηθεί σε προηγούμενη σχέση, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να απατηθούν ξανά από μελλοντικό σύντροφο.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι πιο παρορμητικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία, καθώς συχνά ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Παράλληλα, υψηλότερα ποσοστά απιστίας καταγράφονται μεταξύ ατόμων που έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους από τον μέσο όρο.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι άτομα που μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα όπου υπήρχε απιστία –όπως ένας γονιός που απάτησε τον άλλον– εμφανίζουν πιο θετική στάση απέναντι στην απιστία και τείνουν να την επαναλαμβάνουν στις δικές τους σχέσεις. Αυτό προκύπτει από ανάλυση τριών ερευνών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships το 2017.
Πότε μπορεί να συγχωρεθεί η απιστία
Η απιστία δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος μιας σχέσης. Όπως επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος δρ. Alexandra H. Solomon στο Psychology Today, η ενδοσκόπηση και η αλλαγή στάσης από τον άπιστο σύντροφο είναι καθοριστικής σημασίας.
«Χωρίς λογική και αυτογνωσία παραμένουμε προσκολλημένοι στο ίδιο μοτίβο, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη. Εάν όμως ο άπιστος σύντροφος δεσμεύεται να αναζητήσει τα αίτια της απιστίας του και να αλλάξει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών του, τότε υπάρχει μια ευκαιρία να αφήσει αυτούς τους μηχανισμούς πίσω του», τονίζει η ειδικός.