Now Reading
Πού χωράνε τόσα βιβλία; 10 τρόποι για να τα βάλεις σε τάξη

Πού χωράνε τόσα βιβλία; 10 τρόποι για να τα βάλεις σε τάξη

Avatar photo
Βάλε σε τάξη τα βιβλία σου

Μπορείς να «ελαφρύνεις» την βιβλιοθήκη σου επαναξιολογώντας την συλλογή των βιβλίων σου και να κάνεις χώρο για νέα βιβλία.

Εξασφάλισε το πιο ευτυχισμένο τέλος στην οργάνωση της βιβλιοθήκης σου με αυτές τις συμβουλές των ειδικών για το πώς να αποσυμφορήσεις τη συλλογή των βιβλίων σου.  Το ξεσκαρτάρισμα των βιβλίων μπορεί να είναι μια συναισθηματική διαδικασία, την οποία πολλοί από εμάς αναβάλλουμε. Δεν πειράζει αν είσαι πιο ευτυχισμένη όταν περιβάλλεσαι από σωρούς βιβλίων και ράφια γεμάτα ιστορίες, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα πρόβλημα και εμείς το ίδιο θέμα έχουμε. Ωστόσο, αν θα προτιμούσες πιο οργανωμένες ιδέες για βιβλιοθήκες ή αν θέλεις να κάνεις μία αποσυμφόρηση για να μειώσεις το μέγεθος, μάλλον ήρθε η ώρα να αποδεχτείς την περικοπή.  

Όταν ξεσκαρτάρεις αντικείμενα συναισθηματικής αξίας οποιουδήποτε είδους, το να συμφιλιωθείς με το να τα αφήσετε να φύγουν είναι συνήθως το πιο δύσκολο κομμάτι. Αλλά πίστεψε μας ότι θα μας  ευγνωμονείς αργότερα, έρευνες δείχνουν ότι μια μικρότερη συλλογή και η σωστή οργάνωση της βιβλιοθήκης μας οδηγεί στην πραγματικότητα όχι μόνο στο να διαβάζεις περισσότερο, αλλά και στο να χαίρεσαι περισσότερο τον χώρο σου.   

«Να θυμάστε, το σπίτι σας δεν είναι μια αποθήκη. Θέλετε τα βιβλία που κρατάτε να έχουν νόημα για εσάς και την οικογένειά σας, να αναδεικνύουν τα ενδιαφέροντά σας, να ξέρετε ότι μπορείτε να εντοπίσετε ένα αγαπημένο βιβλίο για να το ξαναδιαβάσετε ή να βάλετε στα χέρια σας ένα καινούργιο για να το απολαύσετε», λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια Lauren Saltman, ιδιοκτήτρια του Living. Simplified.  

Μπορείς να «ελαφρύνεις» την βιβλιοθήκη σου επαναξιολογώντας την συλλογή των βιβλίων σου και να κάνεις χώρο για νέα βιβλία. Πώς να ξεσκαρτάρεις τα βιβλία  

Τώρα, λοιπόν, που έχεις δεσμευτεί σε αυτή την απόφαση, είναι υποχρέωση μας να κάνουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Με τη βοήθεια ειδικών σε θέματα οργάνωσης, συγκεντρώσαμε έναν απλό οδηγό για το πώς να αποσυμφορήσεις τα βιβλία, για να σε βοηθήσουμε να επιτύχεις ένα ευτυχές τέλος.  

  1. Συγκέντρωσε  όλα τα βιβλία σε ένα μέρος 

Μία από τις καλύτερες συμβουλές αποσυμφόρησης που μπορούμε να σου προσφέρουμε είναι να συγκεντρώσεις κάθε βιβλίο που έχεις από όλο το σπίτι, είτε αυτό βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του σπιτιού, είτε στη γωνιά ανάγνωσης, είτε στο ράφι του καθιστικού ή του υπνοδωμάτιο. Είναι πολύ πιο εύκολο να ξέρεις τι θέλεις να κρατήσεις όταν όλα βρίσκονται σε ένα μέρος.   

Αν και μπορεί να σου φαίνεται πιο εύκολη επιλογή, μην μπεις στον πειρασμό να αποσυμφορήσεις τα βιβλία επί τόπου είναι πολύ πιο εύκολο να αφήσεις ένα βιβλίο για το οποίο δεν είσαι σίγουρη στο ράφι παρά να το βάλεις φυσικά πίσω, οπότε άδειασε εντελώς τα ράφια. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για να τα καθαρίσεις καλά.

Μπορείς να «ελαφρύνεις» την βιβλιοθήκη σου επαναξιολογώντας την συλλογή των βιβλίων σου και να κάνεις χώρο για νέα βιβλία.

  1.  Αποθηκευτικός χώρος

Πόσο χώρο έχεις για να αποθηκεύσεις τα βιβλία σου; Ένα μόνο ράφι; Μια ολόκληρη βιβλιοθήκη; Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις έναν κανόνα αποθήκευσης βιβλίων πριν από την αποσυμφόρηση και μπορείς να κρατήσεις μόνο ό,τι έχεις χώρο για να το τοποθετήσεις εύκολα. Θα πρέπει να είσαι πολύ συγκεκριμένη με τα βιβλία που κρατάς, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αν δεν υπάρχει χώρος για «ίσως», η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα πρέπει να γίνει πολύ πιο απλή και πιο γρήγορη.   

  1. Ταξινόμησε τα βιβλία σε κατηγορίες 

Η προσπάθεια να αποσυμφορήσεις μια ολόκληρη συλλογή βιβλίων με μία κίνηση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν είναι κάτι που θα σου συνιστούσαμε, ιδιαίτερα αν θεωρείς δύσκολη τη λήψη αποφάσεων. «Θέλετε να οργανώσετε τα βιβλία αλφαβητικά, ανά συγγραφέα; Έχετε διακριτές κατηγορίες, όπως ταξίδια, κηπουρική, απομνημονεύματα και βιβλία μαγειρικής που θέλετε να ομαδοποιήσετε; Ίσως θέλετε να αφιερώσετε μια περιοχή σε βιβλία που δεν έχετε διαβάσει ακόμα, ώστε να είναι εύκολο να επιλέξετε το επόμενο ανάγνωσμα σας… δεν υπάρχει πραγματικά σωστό ή λάθος εδώ», λέει η Lauren Saltman. Το πώς θα κατηγοριοποιήσεις τα βιβλία σου εξαρτάται από σένα, αλλά θα σε συμβουλεύαμε να επιμείνεις σε αυτές τις κατηγορίες όταν πρόκειται για την αποθήκευση των βιβλίων και τη διαμόρφωση της βιβλιοθήκης, οπότε βεβαιώσου ότι το έχεις σκεφτεί από πριν.  

Μπορείς να «ελαφρύνεις» την βιβλιοθήκη σου επαναξιολογώντας την συλλογή των βιβλίων σου και να κάνεις χώρο για νέα βιβλία.   

  1. Ξεκαθάρισε τα δίπλα βιβλία 

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να μειώσεις τη συλλογή σου είναι να απαλλαγείς από τα αντίγραφα. Μπορεί να μην είναι ακριβώς τα ίδια, αλλά πιθανότατα θα έχεις διασταυρώσεις, ιδίως σε ορισμένα είδη- οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, τα βιβλία μαγειρικής και εγκυκλοπαίδειες είναι όλα οι συνήθεις ένοχοι-. Προσπάθησε να περιοριστείς σε ένα ή δύο είδη κάθε βιβλίου, ένα ζευγάρι βιβλίων μαγειρικής ταϊλανδέζικου τύπου ή έναν ταξιδιωτικό οδηγό για τη Νότια Αμερική, για παράδειγμα.  

  1. Δημιούργησε ένα σύνολο κανόνων  και τήρησε τους

Βάλε σε τάξη τα βιβλία σουΑν δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις, η θέσπιση κάποιων καθορισμένων κανόνων σχετικά με το τι πρέπει να κρατήσεις και τι όχι μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης απλώς φρόντισε να τους τηρήσεις, χωρίς εξαιρέσεις.  

«Ο κανόνας μου με τα βιβλία είναι ότι αν τα έχω διαβάσει τουλάχιστον μία ή δύο φορές και δεν σκοπεύω να τα ξαναδιαβάσω, τα δωρίζω στην τοπική μου βιβλιοθήκη. Είναι πραγματικά αυτονόητο, αλλά όποιο δεν μου άρεσε, δεν το τελείωσα ή δεν έχω καμία πρόθεση να το διαβάσω ποτέ, το παραδίδω επίσης και μάλιστα γρήγορα. Μπορεί να είναι υποκειμενικό, οπότε για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να είστε πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά στο τέλος πάντα αξίζει τον κόπο», λέει η ειδικός στην οργάνωση Michelle Hansen, ιδιοκτήτρια του Practical Perfection.

Μπορείς να «ελαφρύνεις» την βιβλιοθήκη σου επαναξιολογώντας την συλλογή των βιβλίων σου και να κάνεις χώρο για νέα βιβλία.  

  1. Να είσαι ρεαλιστική όσον αφορά τα είδη των βιβλίων που κρατάς

Ίσως θα ήθελες να ήσουν το είδος του ανθρώπου που απολαμβάνει να διαβάζει παλιούς κλασικούς λογοτεχνικούς τίτλους και βιβλία με πραγματολογικά κείμενα, οπότε τα κρατάς στα ράφια, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα νιώσετε την έμπνευση να τα πάρετε στα χέρια σας… ή να αραιώσετε την εκτεταμένη συλλογή από chick lit μυθιστορήματα που πραγματικά σας αρέσει να διαβάζετε.

Πολλοί άνθρωποι κρατούν στα χέρια τους ορισμένους τίτλους επειδή αισθάνονται ότι αντικατοπτρίζουν αυτό που είναι, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα βιβλία δεν σας καθορίζουν. Διατήρησε χώρο στο σπίτι  για αυτά που πραγματικά αγαπάς, μπορείς πάντα να δανείζεσαι από τη βιβλιοθήκη αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο», λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια Laura Price, ιδρύτρια του The Home Organisation.  

  1. Ανακάλυψε τα πραγματικά αγαπημένα σου βιβλία και τοποθετήσετε τα πρώτα σε εμφανή θέση

Πώς μοιάζει για σένα ένα «αγαπημένο» βιβλίο; Για κάποιους είναι μια ιστορία στην οποία επιστρέφεις ξανά και ξανά, για άλλους ένας ταξιδιωτικός οδηγός που σου θυμίζει ευτυχισμένες διακοπές. Ίσως είναι ένα vintage βιβλίο που αξίζει μια θέση στο -ράφι μια εγκυκλοπαίδεια- κειμήλιο που περνάει από γενιά σε γενιά ή ένα φθαρμένο βιβλίο με ποιήματα που θυμάσαι να διαβάζεις όταν ήσουν παιδί.

Μπορείς να «ελαφρύνεις» την βιβλιοθήκη σου επαναξιολογώντας την συλλογή των βιβλίων σου και να κάνεις χώρο για νέα βιβλία.   

Όταν βάζεις τα βιβλία στη θέση τους, ξεκίνησε με αυτά, τα απόλυτα αγαπημένα σου, και προχώρησε από εκεί και κάτω. Αν ξεμείνεις από χώρο, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι οι πιο αγαπημένοι σου τίτλοι έχουν κάνει την περικοπή.  

  1. Βάλε στην άκρη τα βιβλία που θέλεις να διαβάσεις  και μην αγοράζεις καινούργια μέχρι να τα διαβάσεις  

Να θυμάσαι ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα βιβλία που ρεαλιστικά δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσεις και σε εκείνα που δεν έχεις διαβάσει ακόμα, αλλά θέλεις πραγματικά να διαβάσεις.  Για εκείνα τα βιβλία που ανήκουν στην τελευταία κατηγόρια, θα σε συμβουλεύαμε να τα ομαδοποιήσεις (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμειγνύεις κατηγορίες) και να τους δώσεις μια θέση στο ράφι. Με αυτόν τον τρόπο, ξέρεις ακριβώς πού να κοιτάξεις όταν είσαστε έτοιμοι για το επόμενο ανάγνωσμα κάτι σαν το δικό σου βιβλιοπωλείο, πραγματικά.  

Βάλε ένα όριο στον αριθμό των «αδιάβαστων» βιβλίων που μπορείς να έχεις κάθε φορά ή προχωρήσε ένα βήμα παραπέρα και απαγόρευσε στον εαυτό σου να αγοράζει βιβλία μέχρι να τα διαβάσεις όλα. 

 9.Αποφάσισε από πριν που θα χαρίσεις τα βιβλία σου

Το να οραματιστείς πού θα πάνε τα βιβλία σου και πόση χαρά θα δώσουν σε ανθρώπους μπορεί να σε διευκολύνει να τα αποχωριστείς. Οι τοπικές βιβλιοθήκες, τα ιδρύματα φροντίδας, τα καταφύγια φιλανθρωπικών οργανώσεων, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα χαρούν για τις δωρεές σου, απλώς θα πρέπει να είσαι σίγουρη ότι είναι βεβαιωθείς ότι τα βιβλία είναι σε καλή κατάσταση.  

Μπορείς να «ελαφρύνεις» την βιβλιοθήκη σου επαναξιολογώντας την συλλογή των βιβλίων σου και να κάνεις χώρο για νέα βιβλία.

  1. Σκέψου το ενδεχόμενο να ξεκινήσεις μία ψηφιακή συλλογή 

Προχωρώντας προς τα εμπρός, σκέψου να επενδύσεις σε ένα kindle, ή κάτι παρόμοιο, ώστε να μπορείς να κατεβάζεις ψηφιακά αντίγραφα αντί για αυτά. Δεν λέμε ότι πρέπει να σταματήσεις εντελώς να διαβάζεις φυσικά βιβλία, αλλά ακόμα και η μείωση στο μισό της ποσότητας που έχεις ήδη στην κατοχή σου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.  

Εν κατακλείδι 

Η αποσυμφόρηση μιας ολόκληρης συλλογής βιβλίων, ιδιαίτερα μιας ογκώδους, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσεις με το να μειώσεις λίγο τα πράγματα. Συγκέντρωσε όλα τα βιβλία σου σε ένα μέρος και ταξινομήστε τα σε κατηγορίες,  μυθιστορήματα, βιβλία DIY, βιβλία μαγειρικής, ρομαντικά μυθιστορήματα, βιογραφίες και ούτω καθεξής. Σύμφωνα με την επαγγελματική διοργανώτρια Shannon Krause, ιδρύτρια της Tidy Nest, θα πρέπει να ξεκινήσεις πρώτα με το ξεσκαρτάρισμα των ευκολότερων κατηγοριών. 

‘Όπως πάντα, είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου και να κρατήσεις μόνο τα βιβλία που αγαπάς πραγματικά ή που πρόκειται να ξαναδιαβάσεις. Όπως είπαμε και στην αρχή, αν είσαι ευχαριστημένοι με μία τεράστια συλλογή, δεν πειράζει κανείς δεν λέει ότι πρέπει να την μειώσεις αναγκαστίκα. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι το να κάνεις περικοπές δεν σημαίνει ότι περιορίζεις τις αναγνωστικές σου επιλογές, υπάρχει άλλωστε πάντα η βιβλιοθήκη. 

Διάβασε επίσης:

Τα 8 πράγματα που οι επαγγελματίες οργάνωσης θα θέλανε να σταματήσεις να κάνεις

Η Marisa Donnelly είναι ειδική σε θέματα οργάνωσης και τρόπου ζωής και συγγραφέας με πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας που μοιράζεται τις γνώσεις της σχετικά με το τι αποκαλύπτει η διακόσμηση του σπιτιού για τις προσωπικότητες. Όταν λοιπόν πρόκειται για οργάνωση, υπάρχουν άνθρωποι που το καταλαβαίνουν. Και στη συνέχεια υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν και το εφαρμόζουν στην πράξη. Εάν ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, οι πιθανότητες είναι ότι είτε έχεις χτίσει μια καριέρα γύρω από την οργάνωση, είτε έχεις τιμητικά τον τίτλο του Pro Organizer. 

 Όπως και να έχει, όταν πρόκειται για την τακτοποίηση δωματίων και σπιτιών, έχεις έναν μακρύ κατάλογο με τις καλύτερες πρακτικές. Και εξαιτίας αυτού, έχεις επίσης έναν μακρύ κατάλογο με τις μη ενέργειες. Προκειμένου να βοηθήσουμε όσους δεν το καταλαβαίνουν, πήραμε τις συμβουλές από τους ειδικούς για να δημιουργήσουμε αυτή τη λίστα με πράγματα που οι pro-organizers θα ήθελαν να σταματήσεις να κάνεις. Έτσι ίσως ήρθε η στιγμή να αλλάξεις συνήθειες προς όφελος σου. 

Οργάνωση σπιτιου και ντουλαπας

Δες εδώ τι λένε οι επαγγελματίες 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer