Now Reading
Τι χρειάζεται να ξέρουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία

Τι χρειάζεται να ξέρουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία

Λινα Γριβογιάννη
Ασθένεια Χ – Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο μεγάλο ιό

Η Kate Kelland δήλωσε ότι: «Μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να μπορέσετε να δημιουργήσετε κάτι που θα στοχεύει στην προστασία από έναν νέο ιό πριν καν εμφανιστεί αυτός ο ιός».

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Kate Kelland περιέγραψε τη δουλειά που απαιτείται για την πρόληψη μιας άλλης πανδημίας της κλίμακας και του αντίκτυπου του COVID-19 στον Robin Pomeroy στο podcast του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Η πρώην ανταποκρίτρια Παγκόσμιας Υγείας στο Reuters, είναι τώρα Επικεφαλής Επιστημονική Συγγραφέας στον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) και συγγραφέας του βιβλίου «Disease X – The 100 Days Mission To End Pandemics».Το CEPI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτεί την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων κατά ασθενειών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν επιδημίες ή πανδημίες. Με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του, η CEPI χρηματοδότησε τρία επιτυχημένα εμβόλια για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των ευρέως γνωστών ενέσεων AstraZeneca και Moderna. Ο οργανισμός εργάζεται επίσης για μια σειρά ασθενειών που θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη «Ασθένεια Χ» που θα εξαπλωθεί.

Η Kelland εξήγησε: «Είναι ένας ιός που δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχει εκεί έξω, και γνωρίζουμε ότι έχει τη δυνατότητα να μεταδοθεί από έναν πληθυσμό ζώων δυνητικά σε ανθρώπους, ίσως να μεταλλαχθεί ή να προσαρμοστεί και στη συνέχεια να αρχίσει να εξαπλώνεται και σκοτώνοντας ανθρώπους πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να το συγκρατήσουμε».

Ασθένεια Χ – Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο μεγάλο ιό

Τι διδάγματα μπορούμε να πάρουμε από την πανδημία COVID-19 όσον αφορά την ετοιμότητα για πανδημία:

Εάν η πανδημία του COVID-19 μας βρήκε απροετοίμαστους, υπάρχει κάθε λόγος να αποτρέψουμε την επόμενη Ασθένεια Χ να κάνει το ίδιο. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμα επαρκώς προετοιμασμένος για μια νέα πανδημία. «Πρόκειται για το πώς μαθαίνουμε από τι κάναμε σωστά και τι κάναμε λάθος στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του πιο πρόσφατου παρελθόντος, φυσικά, αλλά και με προηγούμενες πανδημίες και εστίες ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει τη γρίπη του 1918 και την επιδημία της γρίπης των χοίρων το 2009, για παράδειγμα», εξήγησε η Kelland.

Πρόσθεσε ότι, ενώ ο COVID-19 ήταν μια νέα ασθένεια, προήλθε από μια οικογένεια ιών που είχε ήδη μελετηθεί από την παγκόσμια κοινότητα υγείας. Οι κορωνοϊοί περιλαμβάνουν το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) – το οποίο δημιούργησε παγκόσμιο φόβο για την υγεία το 2003 – το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και μια σειρά από παθογόνους παράγοντες που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. «Έτσι, ενώ δεν είχαμε ξαναδεί αυτόν τον συγκεκριμένο ιό, γνωρίζαμε πολλά από τα μέλη της οικογένειάς του. Επομένως, είχαμε πραγματικά αποκτήσει πολλές γνώσεις σχετικά με τα είδη των χαρακτηριστικών που είχε αυτός ο ιός». Οι επιστήμονες που εργάζονταν σε εμβόλια SARS και MERS είχαν ήδη λάβει βασικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά των κοροναϊών και τον τρόπο στόχευσης των εμβολίων εναντίον τους.

Ασθένεια Χ – Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο μεγάλο ιό

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε να ξανασυμβεί μια πανδημία μεγέθους COVID-19

Η Kelland επεσήμανε ότι, κατ’ επέκταση, η διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων για γνωστές ιογενείς «οικογένειες» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους – εκ των οποίων υπάρχουν 25 – θα έδινε στην ανθρωπότητα ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι της επόμενης νόσου X. «Δεν μιλάμε για 25 ιογενείς απειλές. Μιλάμε για 250 έως 300 ιογενείς απειλές», είπε στο Radio Davos. «Είναι μεγάλος αριθμός, αλλά είναι πεπερασμένος. Άρα, δεν είναι αυτό το είδος ανεξιχνίαστης δουλειάς. Είναι ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, αλλά έχει ένα τελικό σημείο και είναι εφικτό».

Για να μας βάλει στο μπροστινό μέρος, το CEPI υποστηρίζει μια παγκόσμια βιβλιοθήκη εμβολίων, την One World Vaccine Library. Σκοπός αυτής της βιβλιοθήκης είναι να οικοδομήσει γνώσεις σχετικά με πιθανούς υποψηφίους για τη νόσο Χ, να αναλάβει προπαρασκευαστική επιστημονική εργασία και να κάνει τις πληροφορίες που προκύπτουν διαθέσιμες όταν εμφανίζεται ένας νέος ιός. «Η ιδέα είναι ότι ο κόσμος πρέπει να μοιράσει αυτό το έργο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από ένα ίδρυμα ή μια επιστημονική ομάδα», εξήγησε η Kelland. «Όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι εργασίες για το σπίτι, θα είμαστε πιθανώς αρκετά βήματα μπροστά από οποιονδήποτε νέο ιό προτού εμφανιστεί. Και αν το κάνουμε αυτό σε όλες αυτές τις οικογένειες, τότε είμαστε σχεδόν έτοιμοι για οτιδήποτε μπορεί να μας ρίξουν αυτές οι οικογένειες που προκαλούν ιούς».

Ασθένεια Χ – Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο μεγάλο ιό

Πώς μπορεί μια παγκόσμια συνθήκη πανδημίας να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας νέας επιδημίας ιού

Για να διευκολυνθεί η παγκόσμια συνεργασία και η επιστημονική εργασία που απαιτείται για την προετοιμασία για μια μελλοντική πανδημία, η Kelland τόνισε την ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία για την πανδημία, όπως προβλέπεται από τον ΠΟΥ. «Αυτό που πρέπει να κάνει αυτή η συνθήκη είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που μας επιτρέπει να είμαστε μερικά βήματα μπροστά. Έτσι, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρχει ένα ταμείο πανδημίας που έχει ήδη συσταθεί και θα είναι γεμάτο με πραγματικά χρήματα πριν προκύψουν αυτές οι καταστάσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν ήδη συμφωνίες σχετικά με τον τρόπο ανταλλαγής γνώσεων και ειδοποιήσεων».

Όλα αυτά είναι διδάγματα από την πανδημία COVID-19, όταν η εγκατάσταση κοινής χρήσης εμβολίων COVAX έπρεπε να δημιουργηθεί «εν πτήσει», χωρίς δομές και χρηματοδότηση. Με μια παγκόσμια συμφωνία για την πανδημία και ένα ταμείο πανδημίας σε ισχύ, επεσήμανε η Kelland, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντιδράσουν πολύ πιο γρήγορα.

Ασθένεια Χ – Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο μεγάλο ιό

Ποιες δεξιότητες πρέπει να αναπτύξουμε για να χειριστούμε καλύτερα την επόμενη πανδημία

Η επιτάχυνση της απάντησης σε μια νέα απειλή πανδημίας θα βασίζεται επίσης σε ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων για τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην παγκόσμια κοινότητα υγείας και όχι μόνο. «Υπάρχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά και δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε ως κόσμος για να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε μπορεί να μας ρίξει ο ιικός κόσμος. Και αυτά είναι πράγματα όπως η προετοιμασία για να φοβηθείς», είπε η Kelland στο Radio Davos. Αντί να αγνοούμε μια ιογενή απειλή καθώς αναδύεται, η ανησυχία και η ταχεία δράση θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της κλιμάκωσής της όπως έκανε ο COVID-19.

«Μερικές φορές πρέπει να παίρνεις αποφάσεις όταν έχεις πολύ περιορισμένη άποψη για το τι συμβαίνει. Αλλά τότε οι ηγέτες της παγκόσμιας υγείας και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν αυτό που ονομάζουμε αποφάσεις χαμηλής λύπης», λέει η Kelland. Αυτό μπορεί να σημαίνει αποχώρηση εάν μια απόφαση αποδειχθεί λανθασμένη εκ των υστέρων ή αν οι ενέργειες έχουν ληφθεί πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι κρίσιμο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αναλάβουν ρίσκα γιατί «αν καθυστερήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αργήσεις πολύ». Και πάλι, η προετοιμασία παίζει μεγάλο ρόλο εδώ, πρόσθεσε, τόσο όσον αφορά τη χρηματοδότηση όσο και όσον αφορά την καθοδήγηση των υπευθύνων λήψης αποφάσεων από ειδικούς.

Ασθένεια Χ – Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να προετοιμαστούμε για τον επόμενο μεγάλο ιό
Πώς διασφαλίζουμε ότι θα χειριστούμε καλύτερα την επόμενη πανδημία

Το βιβλίο της Kate Kelland κλείνει με ένα φανταστικό σενάριο μιας επιδημίας της νόσου X και πώς αντιμετωπίζεται. «Μερικά από τα έργα ανάπτυξης εμβολίων πάνε στραβά. Μερικοί από τους πληθυσμούς είναι δυσαρεστημένοι. Ορισμένα μέρη πρέπει να μπουν σε lockdown για σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά επειδή αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα και οι άνθρωποι που τις παίρνουν καταλαβαίνουν ότι η ανάληψη κινδύνων είναι μέρος της επιβίωσης αυτών των πραγμάτων και της γρηγορότερης αντιμετώπισης και τελικά της καλύτερης έκβασης, αυτές οι αποτυχίες ή αυτές οι δυσκολίες ξεπερνιούνται».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει δεσμευτεί να αναπτύξει πιο ανθεκτικά, αποτελεσματικά και δίκαια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Συνεργάζεται με τους παγκόσμιους φορείς λήψης αποφάσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την προώθηση της χρήσης συστημάτων με δυνατότητα δεδομένων και εικονικής φροντίδας για τον καλύτερο εξοπλισμό των παγκόσμιων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.

Διάβασε επίσης:

Covid, γρίπη ή RSV; 4 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποιον ιό έχεις

Τρεις ιοί του αναπνευστικού κυκλοφορούν με υψηλό ρυθμό αυτή την περίοδο. Πρόκειται για τη γρίπη, τον COVID-19 και το RSV (ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Επειδή εκδηλώνουν παρόμοια συμπτώματα στους περισσότερους ενήλικες είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά του κάθε ιού ώστε να ξέρεις τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να ξεχωρίσεις αυτούς τους ιούς αλλά υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις ποιον ιό έχεις.

Τι χρειάζεται να ξέρουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη πανδημία

Τα σημάδια που πρέπει να παρατηρήσεις

Ο σοβαρός RSV είναι πιο συχνός σε παιδιά και σε ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Laolu Fayanju , περιφερειακό ιατρικό διευθυντή στο Oak Street Health στο Οχάιο, ο RSV γενικά μολύνει τα παιδιά. Και σχεδόν όλα τα παιδιά παθαίνουν RSV στην ηλικία των 2 ετών. Έτσι, εάν έχεις να κάνεις με άρρωστα βρέφη και μικρά νήπια, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η μόλυνση τους να είναι RSV σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς.

Αν και συμπτώματα όπως η καταρροή ή ο χαμηλός πυρετός δεν αρκούν για να φέρουν το παιδί σου στον παιδίατρό του, ένα άλλο σημάδι του RSV – δυσκολία στην αναπνοή – είναι ένας λόγος να το εξετάσει, πρόσθεσε η Δρ Vandana Madhavan , κλινική διευθύντρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων στο Mass General για παιδιά.
«Αν παρατηρείς ότι το παιδί σου δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή δεν πίνει πολύ υγρά όσα θα έπρεπε, αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει α μιλήσετε με τον παιδίατρο. Επίσης, οι ενήλικες με ορισμένες χρόνιες παθήσεις διατρέχουν κίνδυνο σοβαρού RSV, ιδιαίτερα «οι ηλικιωμένοι με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις», είπε ο Fayanju.

Δες εδώ πώς θα καταλάβεις τι έχεις 



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer