Now Reading
Τι θέλει να σου «πει» το μωρό σου όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα

Τι θέλει να σου «πει» το μωρό σου όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα

Avatar photo
Μωρό δαγκώνει παιχνίδι

Το χέρι στο στόμα επιτελεί κάποιον πολύ σημαντικό σκοπό για το μικρό σου. Mην βιαστείς να του δώσεις πιπίλα, όταν βλέπεις ότι βάζει συνέχεια το χέρι του στο στόμα!

Τα μωρά λατρεύουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Είναι μια από τις συνήθειες της βρεφικής ηλικίας. Το στόμα τους είναι από τα πρώτα μέρη του σώματος που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν για να τραφούν με γάλα από το στήθος της μαμάς ή αργότερα το μπιμπερό. Αφού συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο ζωής, είναι πολύ συνηθισμένο να αρχίσει το μωρό να βάζει τα χέρια. 

Γιατί τα μωρά προσπαθούν να «φάνε» τα πρόσωπα των γονιών τους

«Τα μωρά εξερευνούν τον κόσμο μέσα από το στόμα τους», λέει η Δρ Michelle Karten, παιδίατρος από το Nemours Children’s Health System. «Μόλις τα βρέφη μπορούν να πιάσουν αντικείμενα και να τα μετακινήσουν, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να τα βάλουν κατευθείαν στο μικρό ανοιχτό τους στόμα». Ως γονιός, ξέρεις πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι αυτό. Είσαι συνεχώς σε επιφυλακή για το τι είναι πιθανό να χώσουν στα μικροσκοπικά πρόσωπά τους, σκουπίζοντας τα βρώμικα χεράκια τους.

Τι θέλει να σου «πει» το μωρό σου όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα

«Μερικές φορές το κάνουν αυτό επειδή βγάζουν οδοντοφυΐα», προτείνει η Karten. «Αλλά, συχνά το κάνουν επειδή χρησιμοποιούν τη γλώσσα και το στόμα τους για να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους». Η Karten λέει ότι αυτό το νωθρό τρώγοντας πρόσωπο είναι ένα φυσιολογικό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία του μωρού σου και «αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να τσιμπήσουν τη μύτη ή το μάγουλο αν τα φέρεις κοντά για ένα φιλί».

Τα αυτιά, τα μαλλιά, οι μύτες, τα μάγουλα, είναι όλα έτοιμα – κυριολεκτικά – για να τα μάθει το ένστικτο του μωρού σου. Είναι μια αρκετά αξιολάτρευτη συνήθεια. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που κάνει ένα μωρό για λίγο και μετά σταματάει χωρίς ποτέ να καταλάβεις τη στιγμή που το κάνει.

Οι λόγοι που το μωράκι μας βάζει τα χέρια του στο στόμα είναι:

  • Εξερευνά τον κόσμο του
  • Τα δόντια είναι ένας άλλος λόγος για να βάζει στο στόμα
  • Του προκαλεί ηρεμία
  • Χτίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα

Τι πρέπει να προσέξουμε:

  • Δε ξεχνούμε να πλένουμε συχνά τα χεράκια του βρέφους
  • Τα παιγνίδια που πιάνει είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Είναι φτιαγμένα από ασφαλή υλικά και δεν έχουν μικρά αποσπώμενα κομμάτια
  • Επιτηρούμε τι φτάνει στα χέρια του όταν αυτό δεν είναι παιδικό παιγνίδι
  • Πλένουμε τα παιγνίδια του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με ένα ήπιο αντισηπτικό διάλυμα
  • Διδάσκουμε τα μεγαλύτερα αδελφάκια για το ποια αντικείμενα δεν πρέπει να δίνονται στα μωρά

Τι θέλει να σου «πει» το μωρό σου όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα

Είσαι νέος γονιός; Μάθε με ποιους τρόπους θα γίνεις πιο υπομονετικός με το παιδί σου

Το να είσαι γονιός χρειάζεται υπομονή η οποία με τον καιρό θα γίνει πιο απαιτητική καθώς μεγαλώνει το μωρό σου και γίνεται παιδί. Κάθε στιγμή που θα περάσετε με το παιδί σας, από την ετοιμασία του για το σχολείο μέχρι τον τρόπο που θα κοιμηθεί, απαιτούν όλα την ικανότητα να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι σε στιγμές που ίσως νιώσετε απογοήτευση.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται «απλώς δεν είμαι υπομονετικός, και έτσι είναι», λέει η Sarah A. Schnitker, Ph.D, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor που μελετά την υπομονή. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Η υπομονή είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αποκτηθεί — και είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους γονείς και όλους τους άλλους.

Τι θέλει να σου «πει» το μωρό σου όταν βάζει τα χέρια του στο στόμα

Διάβασε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους αλλά παράλληλα αποτελεσματικούς για να βελτιώσεις την υπομονή σου με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Εξασκήσου στη «Γνωστική Επαναξιολόγηση»

Η ανυπομονησία συχνά οδηγείται από αρνητικές ή καταστροφικές σκέψεις. Η Schnitker λέει ότι η γνωστική επανεκτίμηση, η πρακτική της επανευθυγράμμισης των σκέψεών μας με την πραγματικότητα, μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε το πλεονέκτημα όταν αισθανόμαστε ανυπόμονοι. Για να το πετύχεις αυτό πάρε μια διαφορετική προοπτική από τη δική σου όταν αισθάνεσαι αυτό το συναίσθημα. Για παράδειγμα, αν αισθάνεσαι ανυπόμονη για τη συνεχή γκρίνια του μικρού σου, σκέψου πώς μπορεί να αισθάνονται όταν δεν μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer