Now Reading
Το κίνημα του «Blue beauty» είναι η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς»

Το κίνημα του «Blue beauty» είναι η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς»

Λινα Γριβογιάννη
Το κίνημα του «Blue beauty» είναι η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς»

Το νέο αυτό κίνημα που ονομάζεται «Μπλε ομορφιά» είναι ένα παράγωγο της βιωσιμότητας που μπορούμε να υποστηρίξουμε και μίλα για την καθαρή και μη τοξική ομορφιά.

Παρόλο που έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τα πλαστικά μικροσφαιρίδια και το μη διασπώμενο μακιγιάζ με γκλίτερ, υπάρχει πάντα πρόοδος που πρέπει και μπορεί να επιτευχθεί όταν πρόκειται να κάνουμε τη ρουτίνα ομορφιάς μας πιο βιώσιμη. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις πλήρως τα κινήματα ομορφιάς που υπάρχουν εκεί έξω αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι αυτή η νέα τάση είναι πολύ πιο εκσυγχρονισμένη και ονομάζεται «Blue Beauty» ή αλλιώς «Μπλε Ομορφιά». 

Η καθαρή ομορφιά αναφέρεται γενικά στη μη τοξική ομορφιά, όπως μη τοξική όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μας. Αλλά τι συμβαίνει όταν τα συνθετικά αρώματα και οι σιλικόνες ξεπλένονται στην αποχέτευση; Σε αντίθεση με την πράσινη ομορφιά, η μπλε ομορφιά  (blue beauty) έχει έναν πολύ εστιασμένο στόχο και αυτός είναι ο ωκεανός και οι θάλασσες. 

  Το κίνημα του «Blue beauty» είναι η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς»

Το συνολικό ήθος είναι μια συνολική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας θετικός αντίκτυπος στη θάλασσα, στην οποία τυχαίνει να εισέρχεται ένα φορτηγό γεμάτο πλαστικά απόβλητα κάθε λεπτό, σύμφωνα με τη WWF. Αναζητώντας πιο βιώσιμους, αναγεννητικούς και φιλικούς προς τους ωκεανούς τρόπους μέσω των προϊόντων ομορφιάς που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό. Αυτό δεν σημαίνει μόνο τη χρήση καθαρών συστατικών που προέρχονται από βιώσιμες πηγές, περιλαμβάνει επίσης προσπάθειες αρνητικής χρήσης πλαστικού και προληπτικές πρωτοβουλίες διαμόρφωσης σχετικά με τη σπατάλη νερού. 

Επίσης, σε αντίθεση με άλλες καθαρές και πράσινες τάσεις ομορφιάς, η μπλε ομορφιά έχει μια εστιασμένη ατζέντα στο να βοηθήσει τα brands να επιτύχουν ένα οικολογικά υπεύθυνο επίπεδο. Το κίνημα Blue Beauty παγιώθηκε για πρώτη φορά από την Jeannie Jarnot στο Beauty Heroes το 2018. «Το Blue Beauty αφορά εταιρείες που εργάζονται για να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσω των εμπορικών τους σημάτων, με το να γίνονται αρνητικές σε άνθρακα ή πλαστικό, αντισταθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από όσα δημιουργούν, υποστηρίζοντας μικρές φάρμες και αυτόχθονες γεωργικές πρακτικές, δίνοντας σε περιβαλλοντικούς σκοπούς και φυτεύοντας δέντρα, βασικά οτιδήποτε έχει καθαρή θετική επίδραση στο περιβάλλον», λέει η Jarnot. 

Ξεκινά με τα πλαστικά 

«Αν δεν αλλάξει τίποτα, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στον ωκεανό από ό,τι ψάρια», εξηγεί ο Jason Domangue, ιδρυτής της μάρκας σαπουνιών μπλε ομορφιάς Petal. «Οι Αμερικανοί πετούν περισσότερους από 30 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως και μόνο το 8% ανακυκλώνεται. Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας συνεισφέρουν πάνω από 500 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια στις χωματερές και τους ωκεανούς κάθε χρόνο». 

  Το κίνημα του «Blue beauty» είναι η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς»

Δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι η πλαστική ρύπανση είναι ένα επείγον οικολογικό ζήτημα, αλλά αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τα προϊόντα ομορφιάς είναι από τα πιο δύσκολα ανακυκλώσιμα.  Όχι μόνο συμβάλλουν στην παραγωγή πλαστικού, αλλά δημιουργούν αρκετά άμεσα περισσότερα απόβλητα λόγω των μικρών εξαρτημάτων, των καπακιών και άλλων που υπάρχουν στα προϊόντα.

Η Blue beauty εστιάζει στην υπεύθυνη, αρνητική για τα πλαστικά συσκευασία. Ένα προϊόν μπορεί να είναι αρκετά βιώσιμο, αλλά να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πλαστικές συσκευασίες, καθιστώντας το έτσι ένα προϊόν που δεν θα ήταν αποδεκτό σύμφωνα με τα πρότυπα της Blue Beauty. 

Η λύση απαιτεί είτε βιώσιμες επιλογές είτε επιλογές αναπλήρωσης. «Το σύνθημα για τη συσκευασία πρέπει να είναι η επαναπλήρωση έναντι της μιας χρήσης», λέει ο Domangue. «Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευασίες προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Ο στόχος είναι να μην καταλήγει τίποτα στον κάδο απορριμμάτων, στη χωματερή, στον ωκεανό». Ευτυχώς, τα επαναγεμιζόμενα καλλυντικά κερδίζουν έδαφος με πολλές μάρκες να προσφέρουν οικονομικές επιλογές για να εξοικονομήσετε ένα επιπλέον δολάριο, καθώς και τον πλανήτη. Για παράδειγμα, μάρκες όπως η Bathing Culture, η OUAI και η Tata Harper προσφέρουν στα καταστήματα επαναγεμίσεις προϊόντων περιποίησης σώματος και περιποίησης της επιδερμίδας ως μέρος της προσπάθειάς τους να μειώσουν τη ρύπανση. 

  

Η φόρμουλα μετράει 

Στον πυρήνα όλων των μπλε προϊόντων ομορφιάς είναι οι βιώσιμες φόρμουλες, που σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένες από τοξίνες, μη γενετικά τροποποιημένες και χωρίς τεχνητά αρώματα. Σχεδόν όλα όσα καταναλώνουμε στη Γη θα καταλήξουν τελικά στους ωκεανούς, είτε πρόκειται για χημικές τοξίνες, είτε για μικροπλαστικά, είτε ακόμη και για ακίνδυνα συστατικά για τον άνθρωπο που μετατρέπονται σε επικίνδυνα για τη θαλάσσια ζωή. Πάρε για παράδειγμα το αντηλιακό, το οποίο μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα οικοσυστήματα της θαλάσσιας ζωής. Η Χαβάη ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τον Ιανουάριο του 2021 τα αντηλιακά που περιείχαν χημικές ουσίες που βλάπτουν τα κοράλλια, όπως η οξυβενζόνη και η οκτινοξάτη. 

Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν πρέπει να είναι τόσο καλό για τον πλανήτη όσο και για το δέρμα μας. Για αρχή, ο κατάλογος των συστατικών πρέπει να είναι απολύτως διαφανής και ανιχνεύσιμος. «Ως βασική γραμμή μπλε ομορφιάς, είναι να είστε σε επιφυλακή για προϊόντα που περιέχουν ηθικά προερχόμενα βοτανικά και καθαρά συνθετικά που δεν περιέχουν πετροχημικά, φθαλικές ενώσεις ή τοξίνες που μπορούν να διαρρεύσουν στο έδαφος και τις υδάτινες οδούς μας όταν απορρίπτονται», λέει ο Beauty Heroes. 

Το κίνημα του «Blue beauty» είναι η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς»

Οι δερματολόγοι χαίρονται επίσης γιατί «Τα συστατικά που είναι καλύτερα για το περιβάλλον είναι συνήθως καλύτερα για το σώμα μας», λέει η Hadley King, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Μας υπενθυμίζει επίσης το παράδειγμα του αντηλιακού: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένα χημικά συστατικά των αντηλιακών απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και  πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα χημικά συστατικά των αντηλιακών μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή -ιδιαίτερα η οξυβενζόνη, η οκτινοξάτη και η ομοσαλάτη- επειδή μιμούνται τις ορμόνες». Τελικά, αν κρατάμε τον πλανήτη ασφαλή, κρατάμε και το δέρμα μας ασφαλές. 

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη ρουτίνα ομορφιάς μας… πιο«μπλε»; 

Η μπλε ομορφιά έχει να κάνει με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, και αυτό ξεκινά με το να είμαστε πιο οξυδερκείς. Για αρχή, δοκίμασε να αγοράζεις λιγότερα και να αγοράζεις καλύτερα. Η εστίαση στα συστατικά και τη συσκευασία είναι το κλειδί. Ωστόσο, καλεί επίσης τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν και να επαναχρησιμοποιούν τα δοχεία ομορφιάς τους.   

Το #GOBLUE, όπως ευθυγραμμίζεται το κίνημα, καλεί επίσης τους καταναλωτές να «συμμετάσχουν σε κοινοτικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν περιβαλλοντικούς σκοπούς, όπως καθαρισμούς παραλιών και προγράμματα ανακύκλωσης». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν γρήγορο πεντάλεπτο καθαρισμό της παραλίας, δωρεές σε πρωτοβουλίες όπως η Oceana και τη διάδοση αυτής της έννοιας σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής, όπως η μόδα και το φαγητό. 

  Το κίνημα του «Blue beauty» είναι η εξέλιξη της «πράσινης ομορφιάς»

Ο απώτερος στόχος -ανεξάρτητα από το πράσινο, το μπλε ή όποιο χρώμα προτιμάς να ονομάσεις- είναι να θυμάσαι ότι τα προϊόντα ομορφιάς που μας ωφελούν δεν πρέπει να το κάνουν κάνοντας κακό στον πλανήτη. Είναι απολύτως απαραίτητο να ανιχνεύουμε τον καταναλωτισμό μας και να επιλέγουμε υπεύθυνα, καθώς κάθε επιλογή είναι μια επιλογή που συμβάλλει σε έναν πιο υγιή ή ανθυγιεινό πλανήτη. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι 5 καλύτερες πρέσες της αγοράς που ισιώνουν τα μαλλιά με μία μόνο κίνηση χωρίς να τα καταστρέφουν



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer