3 τρόποι με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν τους εαυτούς τους δυστυχισμένους
Η ευφυΐα μπορεί να σε βοηθά να προχωρήσεις αλλά μπορεί επίσης να σε παρασύρει σε μεγάλο βαθμό προειδοποιούν ψυχολόγοι και ερευνητές. Για να το διαπιστώσουμε αυτό, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουμε ποιες κρυφές ανησυχίες μαστίζουν τους ανθρώπους είναι να δούμε τι κάνουν κλικ στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα κλικ που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι και που τους απασχολούν είναι τα άρθρα που υπόσχονται να τους «κάνουν πιο έξυπνους». Οι άνθρωποι πραγματικά ανησυχούν αν είναι αρκετά έξυπνοι για να πετύχουν τα πράγματα που θέλουν να πετύχουν.
Αν ο στόχος σoυ στη ζωή είναι να είσαι ευτυχισμένη και επιτυχημένη σε οποιαδήποτε άλλη καριέρα εκτός από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τότε η εξαιρετική ευφυΐα απέχει πολύ από το να είναι ό,τι το καλύτερο. Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να σε κρατήσει πίσω.
Η εξυπνάδα δεν εγγυάται ούτε την ευτυχία ούτε την επιτυχία
«Γενικά δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της γενικής νοημοσύνης και της ικανοποίησης από τη ζωή σε ατομικό επίπεδο», αναφέρει ο καθηγητής του Harvard και ειδικός στην ευτυχία Arthur Brooks στο inc.com. Πολλές έχουμε γνωρίσει εξαιρετικά χαρισματικά άτομα, καθώς και άτομα με αξιοσημείωτη επιτυχημένη καριέρα, που όμως είναι ξεκάθαρα άθλια.
Η ευφυΐα μπορεί να είναι χρήσιμη για να προχωρήσουμε, αλλά όπως επισημαίνουν ο Brooks και άλλοι ειδικοί, όχι μόνο δεν εγγυάται την ευτυχία, αλλά μπορεί επίσης να την εμποδίσει ενεργά. Εάν βλέπεις τον εαυτό σου ως έξυπνο και στοχεύεις να χρησιμοποιήσεις τα «δώρα σου» για να κερδίσεις χρήματα και θαυμασμό, μάλλον θα καταλήξεις να κάνεις τον εαυτό σου δυστυχισμένο. Όσοι αναζητούν επιβεβαίωση έξω από τον εαυτό τους τείνουν να συνεχίζουν να την κυνηγούν όλο και περισσότερο επ’ αόριστον.
Εάν η ευφυΐα δεν εγγυάται την ευτυχία, τι θα έλεγες για την κοσμική επιτυχία; Το IQ είναι χρήσιμο για πολλές σταδιοδρομίες, αλλά όπως εξήγησε πρόσφατα η ψυχολόγος και συγγραφέας Alice Boyes στο Harvard Business Review, το να είσαι εξαιρετικά έξυπνος μπορεί πραγματικά να φέρει αγώνες αλλά και πλεονεκτήματα. Ακολουθούν 3 από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που μπορεί να σε παρασύρει.
1. Υπερβολική εστίαση στη διάνοια
Ο Bill Gates, όταν ρωτήθηκε ποια συμβουλή θα έδινε στον νεότερο εαυτό του, απάντησε: «Σκέφτηκα ότι αν κάποιος είχε υψηλό IQ, θα μπορούσε να είναι καλός σε όλα. Και αυτή η ιδέα ότι έπρεπε να συνδυάσεις διαφορετικές δεξιότητες, εξακολουθεί να με εκπλήσσει. Αυτή η ιδέα ότι υπήρχε απλώς αυτή η απλή ιδέα της εξυπνάδας και θα μπορούσε να λύσει τα πάντα — θα ήθελα να το ήξερα καλύτερα από το να το σκεφτόμουν». «Τα λαμπερά παιδιά μεγαλώνουν λέγοντας ότι είναι έξυπνα», γράφει ο Boyes. «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, ως αποτέλεσμα, θα συνέχιζαν να επικεντρώνονται στη διάνοια τους ως ενήλικες. Αλλά στους περισσότερους χώρους εργασίας, χρειάζεστε κάτι περισσότερο από ακατέργαστη νοημοσύνη για να προχωρήσετε».
2. Μειωμένη ανθεκτικότητα
Οι περισσότερες από εμάς έχουμε ακούσει μέχρι τώρα για την έννοια της «νοοτροπίας ανάπτυξης» της ψυχολόγου από το Stanford, Carol Dweck, «Εάν πιστεύετε ότι η ικανότητα είναι σταθερή, έχετε την τάση να μην πιέζετε τον εαυτό σας καθώς φοβάστε ότι δεν είστε αρκετά καλοί. Εάν πιστεύετε ότι οι ικανότητες αυξάνονται με την προσπάθεια, είστε πιο πρόθυμοι να προσπαθήσετε και να αποτύχετε, γεγονός που σας κάνει πιο ανθεκτικούς και τελικά είναι πιο πιθανό να πετύχετε».
Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι όμως έχουν άλλη νοοτροπία. «Αν μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησης σας βασίζεται στην ευφυΐα σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεστε σε καταστάσεις που “αποκαλύπτουν κομμάτια στην πανοπλία σας”. Οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί το αίσθημα ότι δεν είναι έξυπνος αντιμετωπίζεται ως άκρως απειλητική. Το έξυπνο άτομο μπορεί ακόμη και να επιδιώξει να αποφύγει αυτές τις καταστάσεις, κάτι που τελικά κρατά το άτομο πίσω», εξηγεί η Boyes.
3. Υπερβολική σκέψη
Η ξεκάθαρη, στρατηγική σκέψη είναι εξαιρετική για την επιτυχία. Αλλά η υπερβολική ανάλυση δεν είναι, και οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά πέφτουν στην παγίδα να σκέφτονται υπερβολικά τα πράγματα. Μερικές φορές αυτό που χρειάζεται δεν είναι περισσότερες πληροφορίες ή περισσότερο ξύσιμο του κεφαλιού, αλλά αντίθετα να απομακρυνθείς και να δώσεις στον εγκέφαλο σου χρόνο να επεξεργαστεί ασυναίσθητα. Άλλα προβλήματα μπορεί να απαιτούν πρακτικούς πειραματισμούς ή γενναιότητα για να ρισκάρεις.
«Προσέξτε όταν η σκέψη γίνεται μια ανθυγιεινή εμμονή. Σκεφτείτε πότε η στρατηγική από την πολύ σκέψη είναι πιο πιθανό να σας οδηγήσουν σε επιτυχία», συμβουλεύει η Boyes εκείνους των οποίων η ευφυΐα παραλύει τη λήψη αποφάσεων, «Αλλά η ουσία εδώ είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι σας λέει αργά το βράδυ σας το άγχος, η εξυπνάδα δεν είναι ένας ευθύς, ευρύς δρόμος για όλα τα καλά πράγματα στη ζωή. Είναι ένα ωραίο εργαλείο που πρέπει να έχετε, σίγουρα, αλλά μην σας πιάνει εμμονή. Το να είσαι έξυπνος έχει τα μειονεκτήματα του, και υπάρχουν πολλά περισσότερα για την επιτυχία και την ευτυχία από τη άριστη βαθμολογία σας σε ένα τεστ IQ».
Διάβασε εδώ:
Πώς να ηρεμήσεις το ανήσυχο μυαλό σου με αυτές τις 4 αυτοκαταπραϋντικές τεχνικές
Καθημερινά το άγχος και το στρες είναι οι αιτίες που μπορούν να αναστατώσουν το μυαλό μας. Μπορούμε να ηρεμήσουμε με κάποιον τρόπο το ανήσυχο μυαλό μας όμως; Υπάρχουν αυτοκαταπραϋντικές τεχνικές που με αυτές θα μπορέσουμε να ελέγξουμε ως ένα σημείο το άγχος;
Σύμφωνα με το lifehacker.com υπάρχουν 4 τεχνικές που μας βοηθούν να διαχειριστούμε ενοχλητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η λύπη και ο φόβος -και το καθημερινό άγχος – και μπορούμε να επωφεληθούμε από κάποιες δικές μας στρατηγικές που θα καταπραΰνουν τον εαυτό μας.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|