4 βήματα για να μην παρεκκλίνεις από τους στόχους σου που έχεις βάλει τη νέα χρονιά
Αν έχεις βάλει New Year’s Resolutions δες πώς θα είσαι συνεπής και θα τηρήσεις τα νέα σου όνειρα.
Ποιος είπε ότι η 1η Ιανουαρίου λέει: νέα αρχή; Η παράδοση να βάζουμε στόχους στην αρχή της χρονιάς για να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ωστόσο, κάθε χρόνο, φαίνεται σαν μια πρόκληση που πρέπει να αναλάβουμε και λίγοι έχουν βρει τα κλειδιά για τη διατήρησή τους μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Scranton στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πάντα εχεδόν έχουν ξεχαστεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου για το 80% των ανθρώπων και μόνο το 8% καταφέρνει να πετύχει τους στόχους της νέας χρονιάς στο τέλος της.
Τι θα γινόταν αν, το 2025, αλλάζαμε την κατάσταση ξεπερνώντας την έλλειψη κινήτρων και μεθόδου που εξηγεί τις αποτυχίες τους; Ο διάσημος life coach και συγγραφέας Jay Shetty, ο οποίος κέρδισε όλη του τη σοφία από Ινδουιστές μοναχούς ενώ ζούσε σε ένα μοναστήρι για 3 χρόνια, μοιράζεται τις διδασκαλίες του για μια υγιή και ουσιαστική ζωή στη Vogue, και αποκαλύπτει το προσωπικό του σχέδιο δράσης για την επίτευξη των στόχων του, σε 4 βασικά βήματα. «Κάθε νέο έτος αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο που πρέπει να γραφτεί. Αν το γράψετε ασυνείδητα, καταλήγετε να ζείτε μια ζωή που δεν θέλετε πραγματικά να ζήσετε».
Πώς να διατηρήσεις τις στόχους σου
1. Εστίασε στις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσεις
«Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας αφού βάλετε έναν στόχο είναι: τι πρέπει να μάθω για να τον πετύχω; Επομένως, η πρόθεση εδώ είναι να ξέρουμε σε τι να εστιάσουμε και να αναλογιστούμε τη μάθηση πίσω από τον στόχο. Τι δεξιότητες πρέπει να αποκτήσω; Ποιες ιδιότητες να αναπτύξω; Ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξω; Για παράδειγμα, αν θέλεις να δημιουργήσεις πιο δημιουργικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα , πρέπει να μάθεις για την αφήγηση, την επεξεργασία. Εάν είναι να τρως πιο υγιεινά, μπορεί να είναι απαραίτητο να αναπτύξεις νοητικές δεξιότητες για να αφαιρέσεις ορισμένα εμπόδια. Το να λες απλά «δεν θα τρώω πια ζάχαρη» δεν θα λειτουργήσει εάν δεν έχεις ένα συγκεκριμένο όραμα για τη διαδικασία αυτο-ανάπτυξης που είναι απαραίτητη για να φτάσετε εκεί».
2. Κατέγραψε τις εξαιρέσεις
«Αν γενικά δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, είναι επειδή αποδεχόμαστε πάρα πολλά πράγματα που δεν είναι προτεραιότητές μας (και το αντίστροφο). Εξ ου και η σημασία της αποσαφήνισης των κριτηρίων με τα οποία λέμε “ναι”, “όχι” ή “ίσως” στις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν φέτος. Εάν η καλή σας απόφαση είναι να ασχοληθείτε περισσότερο με τον αθλητισμό, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι απορρίπτετε όλες τις προσφορές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχετε αποκλειστεί για την άσκηση σας. Από την πλευρά μου, η “ώρα προπόνησης” μου είναι κάθε μέρα από τις 8:30 π.μ. έως τις 9 π.μ. Καθόρισα έναν και μοναδικό λόγο που θα μπορούσε να με κάνει να την χάσω (εκτός από οικογενειακές έκτακτες ανάγκες ή προσωπικά προβλήματα): μια ευκαιρία συνέντευξης τύπου (που αποτελεί εξαίρεση). Όλα τα άλλα είναι αδιαπραγμάτευτα. Εάν η προτεραιότητά σας είναι να ξυπνάτε νωρίτερα, θα πρέπει να απορρίψετε προσκλήσεις για αργά το βράδυ. Με τον σαφή καθορισμό αυτών των κριτηρίων, δεν κυριαρχεί η σύγχυση. Με το να μπερδευόμαστε στις επιλογές μας, πολλές φορές καταλήγουμε χαμένοι, χωρίς να καταφέρουμε τίποτα. Και αφού δεν το κάνουμε συνειδητά, πρέπει να θέσουμε κανόνες».
Διάβασε επίσης: Πώς να αναδείξεις το σώμα και το μυαλό σου το 2025: Στόχοι ευεξίας που θα μεταμορφώσουν τη ζωή σου
3. Καθόρισε όλα τα βήματα του σχεδίου δράσης
«Λεπτό προς λεπτό, δεξιότητα προς ικανότητα. Είναι σαν να ανεβαίνεις μια σκάλα. Ο στόχος είναι στην κορυφή και το σχέδιο δράσης έγκειται στην κατασκευή κάθε σκαλοπατιού για να φτάσετε εκεί. Ένα συνηθισμένο λάθος κατά τη λήψη αποφάσεων είναι να εστιάζετε μόνο στο τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας. Ωστόσο, πρέπει να φτιάξετε τα 1,2,3… ή ακόμα και 7 ενδιάμεσα βήματα για να φτάσετε εκεί. Εάν θέλετε να βρείτε μια νέα δουλειά, τείνουμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσετε να αναζητάτε άλλες προσφορές εργασίας αμέσως. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αναρωτηθούμε: πώς; “Θα μιλήσω με ανθρώπους που είναι στον κλάδο”. Και πάλι, πώς; “Θα ρωτήσω τους φίλους μου για τα στοιχεία επικοινωνίας τους”. Πώς; “Θα τους στείλω μήνυμα τώρα”. Εάν η σκάλα σας δεν ξεκινά από ένα βήμα/δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε αμέσως δεν είναι σχέδιο δράσης. Το να πηγαίνω γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα δεν είναι σχέδιο δράσης. Πηγαίνω στο γυμναστήριο για να κάνω αυτήν την άσκηση(εις), αυτήν ακριβώς τη στιγμή: εκεί γίνεται. Το σχέδιο δράσης μπορεί να χωριστεί ως εξής: όταν πρόκειται να το κάνω, τι θα κάνω, πώς θα το κάνω, με ποιον και (πολύ σημαντικό) γιατί;».
4. Επίλεξε τη λέξη-κλειδί της χρονιάς
«Όπως το κινεζικό ημερολόγιο που συνδέει ένα ζώο με κάθε χρόνο, είναι σημαντικό να καθοριστεί το μοτίβο που θα πληρεί τις προϋποθέσεις για το 2025. Από την πλευρά μου, το 2018 ήταν το έτος αφιερωμένο στα κοινωνικά δίκτυα, το 2019, το έτος του podcast μου, το 2020, το έτος από το βιβλίο μου. Πρέπει να εντοπίσουμε τι θα καθοδηγήσει τη χρονιά μας, αφιερώνοντας όλη μας την προσοχή σε αυτό και θέτοντας την ως προτεραιότητα. Μπορεί επίσης να είναι η χρονιά της οικογένειάς σου, το πάθος σου ή η δημιουργία της επιχείρησής σου. Πρέπει να είναι κάτι απλό. Και μετά, υπάρχουν τα 3 στοιχεία που πρέπει να ενσωματωθούν στους επόμενους 12 μήνες:
1. Μάθηση: εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σε κάτι συγκεκριμένο όπως το να είστε γονιός για παράδειγμα. Με σκοπό να προετοιμαστούμε καλά για αυτό. Και τελικά, εξερευνώντας και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά σας, για να είστε πιο ευτυχισμένοι .
2. Ξεκινώντας: είτε πρόκειται για βιβλίο, σχέση, καριέρα, η ιδέα είναι να βρείτε έναν λόγο για να είστε παθιασμένοι και ενθουσιώδεις, κάτι που απαιτεί όλη σας τη συγκέντρωση, νέες δεξιότητες και ταλέντα.
3. Loving: αυτό μπορεί να είναι το podcast, τα βίντεο, η σταθερότητα, η συνέπεια…
Αυτά σάς επιτρέπουν να επιτύχετε, να νιώσετε πληρότητα και να παρέχετε νέα ενέργεια που θα ξεπεράσει το ρυθμό του 2025».
Διάβασε επίσης: Γιατί το να καταγράφεις το πρόγραμμά σου σε χαρτί και όχι σε υπολογιστή είναι πιο αποτελεσματικό
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|