5 διατροφικοί μύθοι για τις γυναίκες που καταρρίπτονται
Κατά την άσκηση κάθε γυναίκα έχει ως στόχο διαφορετικά πράγματα: να βελτιώσει τους δείκτες υγείας της, να χάσει βάρος , να βελτιώσει τη σχέση της με το φαγητό ή να προσθέσει μυϊκή μάζα στο σώμα της. Όλα αυτά εξαρτώνται από την κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το σώμα τους. Ενώ το Διαδίκτυο μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή για την παροχή τρόπων επίτευξης αυτών των στόχων, οι διατροφικές συμβουλές που δίνονται χαλαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι παραπλανητικές και ακόμη και επιβλαβείς.
Εδώ υπάρχουν 5 μύθοι που μακάρι όλες οι γυναίκες να ήξεραν ότι δεν ήταν αληθινοί
Μύθος #1: Η μείωση των θερμίδων βελτιώνει τη σύσταση του σώματος
Ενώ ο στόχος είναι συχνά να φαίνεσαι και να νιώθεις καλύτερα, το να τρώτε λιγότερο συνήθως δεν είναι ο σωστός τρόπος. Οι αλλαγές στη σύσταση του σώματος διευκολύνονται από την αύξηση των μυών με ταυτόχρονη απώλεια λίπους, όχι μόνο την απώλεια λίπους. Για να κερδίσουμε μυς, πρέπει να ταΐσουμε το σώμα για να υποστηρίξουμε την μυϊκή του ανάπτυξη. Για να αλλάξεις τη σύσταση του σώματος, σκέψου πώς είναι η τρέχουσα διατροφή σου και αναδιάρθωσέ την γύρω από περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερες επεξεργασμένες τροφές—όχι λιγότερες θερμίδες.
Για δραστήρια άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τη σύνθεση του σώματος, ένας καλός εμπειρικός κανόνας για τη σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ένα γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους, που αποτελείται από άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, άπαχο βοδινό κρέας, τόφου και σεϊτάν. Επίλεξε ολόκληρους και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως βρώμη, γλυκοπατάτες, ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως. Η επίτευξη βέλτιστης υγείας—συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη σύσταση του σώματος—σημαίνει βελτίωση των θερμίδων από τις οποίες αποτελούνται οι θερμίδες μας αντί να τις μειώσουμε.
Μύθος #2: Οι δίαιτες και οι προπονήσεις ταιριάζουν σε όλους
Το TikTok μπορεί να είναι εξαιρετικό για να λαμβάνεις συνταγές και hacks, αλλά μόνο και μόνο επειδή ένας επαινεί μια συγκεκριμένη δίαιτα ή ρουτίνα γυμναστικής, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και σε εσένα. Ο καθένας μας έχει εντελώς διαφορετικές μεταβολικές ανάγκες, τρόπο ζωής και επίπεδα δραστηριότητας, επομένως δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος διατροφής ή γυμναστικής. Ενώ ορισμένα σώματα ανταποκρίνονται καλά σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται άρρωστοι από το ίδιο πρόγραμμα. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να προετοιμάζουν γεύματα και να παρακολουθούν επιμελώς τις μακροεντολές τους, αλλά αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και δουλειά για άλλους. Οι περισσότεροι αθλητές αντοχής χρειάζονται μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους γλυκογόνου, ενώ οι powerlifters απαιτούν μια δίαιτα υψηλότερης πρωτεΐνης για την αποκατάσταση των μυών.
Μύθος #3: Οι αλλαγές στο βάρος δεν είναι φυσιολογικές
Φυσικά, οι δραστικές αλλαγές βάρους μπορεί να προκληθούν από πιο σοβαρούς λόγους, η διακύμανση μεταξύ 5-10 κιλών κατά τη διάρκεια του μήνα δεν είναι μόνο φυσιολογική αλλά και υγιής. Επειδή το σώμα μας βιώνει συνεχείς ορμονικές αλλαγές λόγω των κύκλων μας, η ζυγαριά θα κυμαίνεται πάντα. Μεταξύ της κατακράτησης νερού που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας , το σώμα μας (και το βάρος του) θα ρέει για πάντα.
Αν και μπορεί να είναι απογοητευτικό να νιώθεις ότι το σώμα σου έχει αλλάξει, πάντα είναι προσωρινό.
Διάβασε επίσης: Τα 8 υγιεινά σνακ που πρέπει να έχεις μαζί σου αν πρόκειται να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο
Μύθος #4: Τα συνεχή σνακ είναι μια υγιεινή συνήθεια
Θα πρέπει πάντα να ακούς το σώμα σου και να τρως όταν πεινάς, αλλά αν ψάχνεις συνεχώς για σνακ όλη την ημέρα, είναι πιθανό να μην τρως αρκετά την ώρα του γεύματος. Θέλουμε να γεμίσουμε τη δεξαμενή (AKA καύσιμο για το σώμα μας) ώστε να μπορούμε να πάμε περίπου 4-6 ώρες (ή μέχρι να πεινάμε ξανά, ο χρόνος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριότητας. πού βρισκόμαστε στον εμμηνορροϊκό μας κύκλο ή αν ήμασταν σε θερμιδικό έλλειμμα την προηγούμενη μέρα) χωρίς να χρειάζεται να σκεφτούμε τον ανεφοδιασμό. Και μόλις αρχίσουμε να αισθανόμαστε χαμηλή ενέργεια, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το επόμενο γεύμα μας. Επίσης, τα σημάδια πείνας (και όχι η πλήξη ή η συνήθεια) δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να φάμε ξανά. Προσπάθησε να τρως μεγαλύτερα, πιο χορταστικά γεύματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και παρατήρησε πού τσιμπολογάς λόγω πλήξης ή συνήθειας.
Μύθος #5: Τρώγε αρκετή πρωτεΐνη
Τα σημάδια ότι μπορεί να μην τρώμε αρκετή πρωτεΐνη περιλαμβάνουν έλλειψη κορεσμού από τα γεύματα, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, συχνές κρίσεις ασθένειας λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, μυϊκή αδυναμία και κατάγματα από στρες.
Η λήψη πρωτεΐνης από έναν συνδυασμό ζωικών και φυτικών πηγών είναι επιτακτική ανάγκη για ένα δυνατό σώμα, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε σκλάβοι της κλίμακας των τροφίμων για να πετύχουμε τον πρωτεϊνικό μας στόχο κάθε μέρα . Επιδίωξε να λαμβάνεις περίπου 4-6 μερίδες πρωτεΐνης σε μέγεθος φοίνικα κάθε μέρα σε άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, αυγά, ψάρια, τόφου, σεϊτάν, φασόλια, φακές και άλλες πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Διάβασε επίσης: 6 ιδέες για σνακ με λιγότερο από 300 θερμίδες
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|