5 σημάδια που δείχνουν πως νιώθεις μόνη παρόλο που περιστοιχίζεσαι από φίλους
Μοναξιά, μια «δύσκολη» λέξη κι έννοια. Είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν με τη μοναξιά και οι ειδικοί ανησυχούν πως πρόκειται για μια σύγχρονη επιδημία. Υπάρχει περισσότερη μοναξιά στον κόσμο από ποτέ. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στις περισσότερες από εμάς αλλά η καθεμία το διαχειρίζεται διαφορετικά.
Δε ξέρουμε πότε μπορεί να μας συμβεί αυτό ή πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα και δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα σημάδια. Το πρώτο που πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε είναι ότι είναι άλλο να είσαι μόνος και άλλο να νιώθεις μόνος. Είναι πολλές φορές που μπορεί να αισθανόμαστε μόνες παρόλο που είμαστε περιτριγυρισμένες από φίλους ή και οικογένεια.
Σύμφωνα με ένα άρθρο του hackspirit.com, το να μπερδεύουμε αν αισθανόμαστε μοναξιά ή όχι ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε οικεία περιβάλλοντα δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Παρακάτω ακολουθούν 5 σημάδια για να καταλάβουμε αν είμαστε μόνες στη ζωή ακόμα κι αν έχουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας.
1) Νιώθεις μακριά από φίλους
Έχεις παρατηρήσει ότι ενώ έχεις πολλούς φίλους που βρίσκονται μόλις μια κλήση μακριά, δεν μπορείς να το βρεις μέσα σου για να τους μιλήσεις; Έχεις πάντα την επιθυμία να είσαι μακριά από τους άλλους – ακόμα και από τους φίλους σου – επειδή είναι πιο εύκολο από το να προσπαθείς να αλληλεπιδράσεις μαζί τους; Ή ίσως ακόμα και όταν είσαι μαζί τους νιώθεις συχνά αποδεσμευμένη; Εάν διαπιστώνεις πάντα ότι δεν είσαι «συντονισμένη» με τους άλλους, είναι σημάδι ότι η μοναξιά γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα.
2) Δυσκολεύεσαι να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους σε βαθύτερο επίπεδο
Κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου:
- Νιώθω αληθινά συνδεδεμένος με τους φίλους μου;
- Βρίσκω ικανοποίηση, πληρότητα και νόημα στις φιλίες μου;
- Μιλάω για τα όνειρα, τους στόχους και τα ιδανικά μου όταν είμαι με τους φίλους μου;
Εάν απάντησες όχι σε αυτές τις ερωτήσεις, είναι σημάδι ότι αισθάνεσαι αποκομμένη.Το θέμα είναι ότι ακόμα και όταν βρίσκεσαι κοντά σε πολλούς ανθρώπους, θα εξακολουθείς να νιώθεις μοναξιά αν δεν νιώθεις μια αυθεντική σχέση μαζί τους. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να καταλήξεις να έχεις πολλούς φίλους «επιφανειακού επιπέδου». Αποδεικνύεται ότι πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει πραγματικά πώς είναι να κάνεις φίλους. Σε μια έρευνα του Ιουλίου 2022, το 59% των ενηλίκων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν σχέσεις μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Η μεγαλύτερη πηγή άγχους τους; Δεν ήξεραν τι να πουν ή πώς να αλληλοεπιδράσουν.
3) Δυσκολεύεσαι να είσαι ο εαυτός σου δίπλα σε άλλους ανθρώπους
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ δύσκολο να παραδεχτείς ότι είσαι μόνος, ειδικά για τον εαυτό σου. Βλέπεις, υπάρχει ένα κοινωνικό στίγμα στη μοναξιά. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες που επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση σου. Αλλά ας το δούμε πιο βαθιά:
- Πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των φίλων σου;
- Νιώθεις την ανάγκη να βάλεις «μάσκα» και να κρύψεις τον πραγματικό σου εαυτό από φόβο μην σε κρίνουν;
- Προσποιείσαι ότι είσαι κάποια που δεν είσαι επειδή αισθάνεσαι ότι είσαι ανάξια και λιγότερο από αρκετό;
Σκέψου το για ένα λεπτό. Μπορεί να είσαι φίλοι με πολλούς ανθρώπους, αλλά βλέπουν και γνωρίζουν τον πραγματικό σου εαυτό; Είναι δύσκολο – και ακόμη και αδύνατο – να δημιουργήσεις ουσιαστικές συνδέσεις εάν δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου δίπλα σε άλλους ανθρώπους. Θα νιώθεις μοναξιά ακόμα και όταν είσαι με φίλους, αν συνεχίσεις να πιστεύεις ότι δεν θα τους αρέσει ο αυθεντικός σου εαυτός.
4) Δεν εμπιστεύεσαι κανέναν
Αυτό πηγαίνει πίσω στα σημάδια #2 και #3. Μέχρι τώρα, πιθανώς καταλαβαίνεις ότι τα συναισθήματα αυτο-αμφιβολίας και αυτοεκτίμησης μπορούν να σε εμποδίσουν να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη στις φιλίες. Με άλλα λόγια: φοβάσαι να είσαι ευάλωτος. Δεν είσαι διατεθειμένη να ανοιχτείς για να δείξεις μέρη του εαυτού σου που πιστεύεις ότι δεν είναι αρκετά ελκυστικά. Ποτέ δεν μιλάς για τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις αποτυχίες σου. Όταν συμβαίνει αυτό, βάζεις ένα συναισθηματικό εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και τους άλλους ανθρώπους. Οπότε το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση παραμένει ρηχή και ψεύτικη. Η ανάγκη σου για γνήσιες συνδέσεις δεν ικανοποιείται πλήρως και καταλήγεις να νιώθεις μοναξιά.
5) Έχεις κάποιες «ανθυγιεινές συνήθειες» αντιμετώπισης
Σκέψου αυτό: Είσαι με τους φίλους σου έξω για φαγητό. Προσπαθείς να ασχοληθείς και να είσαι κοινωνική με την παρέα σου αλλά αυτό σε εξαντλεί. Οπότε αρχίζεις και ασχολείσαι με το κινητό σου. Άρα το επόμενο πράγμα που έχεις κάνει, είναι να έχεις απομονωθεί νοητικά από τους φίλους σου και αντί να αλληλοεπιδράς με τους φίλους σου να παρακολουθείς τις ζωές των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και το χειρότερο από όλα είναι να αναρωτιέσαι «γιατί δεν είναι έτσι η ζωή μου;». Επίσης, μπορεί να σκέφτεσαι ότι τα social media μας συνδέουν με τους άλλους αλλά μελέτες δείχνουν ότι: η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – ιδίως το να βλέπουμε την ευτυχία των άλλων ανθρώπων στο διαδίκτυο και να τη συγκρίνουμε με τη δική μας ζωή – μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μόνοι.
Μικροί τρόποι αντιμετώπισης της μοναξιάς
Δεν υπάρχει μια ενιαία λύση για την καταπολέμηση της μοναξιάς. Αλλά υπάρχουν απλά, πρακτικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα.
1. Παραδέξου ότι είσαι μόνη και μην ντρέπεσαι για αυτό
Για να διαχειριστείς τη μοναξιά, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις ότι είσαι μόνη. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με τον χρόνο και την εξάσκηση, θα μπορείς να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να κατανοήσεις τα συναισθήματα σου. Επίσης λάβε υπόψη σου ότι δεν είσαι μόνη και μην επικρίνεις τον εαυτό σου επειδή είσαι μόνη. Κάθε φορά που νιώθεις μοναξιά, μην σκέφτεσαι δύο φορές να επικυρώσεις το συναίσθημα σου. Μίλησε στον εαυτό σου σα να μιλάς με έναν φίλο και πες: «Είναι εντάξει να νιώθεις μοναξιά. Ο καθένας αισθάνεται έτσι σε ένα σημείο ή στο άλλο. Μπορώ να το ξεπεράσω αυτό». Μόλις αποδεχθείς την αλήθεια σου, μπορείς να αρχίσεις να εξερευνάς τι σημαίνει μοναξιά για εσένα. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι αφού προσδιορίσεις τη μοναξιά σου, μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι γιατί και πώς νιώθεις έτσι. Έτσι πλησιάζεις ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση των προβλημάτων σου.
2. Ζήτα βοήθεια
Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα κάθε μέρα. Πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται να το αντιμετωπίσουν γιατί δεν είναι σίγουροι τι συμβαίνει. Δεν θα ήταν ωραίο να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο μοναξιάς – και το στίγμα που τον περιβάλλει – δείχνοντας στους άλλους ότι είναι εντάξει να λάβουν επαγγελματική βοήθεια; Αυτό σίγουρα είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης της μοναξιάς επειδή βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν τα μοτίβα σκέψης και τις πεποιθήσεις γύρω από το συναίσθημα. Μη φοβάσαι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, καθώς η συζήτηση με έναν επαγγελματία θα σε βοηθήσει να δεις τη μοναξιά από μια διαφορετική οπτική γωνία. Σιγά σιγά, θα μάθεις να βλέπεις καταστάσεις στη ζωή σου που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις μοναξιά.
3. Κάνε επανασύνδεση με φίλους
Ποτέ δεν είναι αργά για να εξετάσουμε τους βαθύτερους δεσμούς με τους φίλους μας. Κι εδώ είναι το βασικό: η ποιότητα είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα – ειδικά όταν πρόκειται για όλες τις σχέσεις μας. Το κλειδί είναι να εστιάσεις στη δημιουργία ενός ισχυρού «εσωτερικού κύκλου». Δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει όλους τους φίλους σου. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα ή δυο άτομα με τα οποία θέλεις μια οικεία και ουσιαστική σχέση. Πρέπει επίσης να καταλάβεις ότι όπως κάθε σχέση, έτσι και οι φιλίες απαιτούν προσπάθεια και δουλειά. Αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με μεγάλες χειρονομίες. Ακόμη και η πιο απλή χειρονομία μπορεί να βοηθήσει πολύ, αν γίνει με σκοπό. Αν αναρωτιέσαι πώς λειτουργεί αυτό το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι πιο συνειδητοποιημένη με τις φιλίες σου ορίζοντας χρόνο για να είστε μαζί.
Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να περπατάτε ο ένας με τον άλλον και να μιλάτε για οτιδήποτε κάτω από τον ήλιο ή να κάνετε μια ωραία συζήτηση πίνοντας καφέ. Μπορείς επίσης να προσπαθήσετε να θέσετε κοινούς στόχους με τους φίλους σου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, τα ταξίδια, την ενίσχυση της φυσικής σας κατάστασης μέσω της άσκησης και πολλά άλλα. Και όταν νιώθεις ότι έχεις ήδη χτίσει γερά θεμέλια με έναν φίλο, μπορείς να αρχίσεις να μιλάς σε αυτό το άτομο για το πώς νιώθεις πραγματικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να δώσεις τον γνήσιο εαυτό σου – τον καλό, τον κακό και ό,τι άλλο ενδιάμεσα – σε αυτό το άτομο. Με άλλα λόγια, θα έχεις μια φιλία όπου και τα δύο μέρη καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον καλά και νοιάζονται βαθιά ο ένας για τον άλλον.
Η συνειδητοποίηση είναι το ήμισυ του παντός και ίσως να είναι η αιτία να αναλάβεις δράση γρήγορα. Ξεκίνησε με τα μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις περισσότερο συνδεδεμένη με τους ανθρώπους γύρω σου.
Διάβασε επίσης:
Το να είσαι μόνη ή δυστυχισμένη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του σώματός σου
Φαίνεται πως μια νέα μελέτη από το China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS) που κατέγραψε αναλυτικά δεδομένα ατόμων ηλικίας άνω των 45 ετών, ανέφερε ότι ψυχολογικοί παράγοντες όπως η μοναξιά ή το αίσθημα δυστυχίας προσθέτουν έως και 1,65 έτος στη βιολογική ηλικία κάποιου. Το είχες σκεφτεί καθόλου;
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αυτή η επίδραση βρέθηκε να είναι ισχυρότερη από εκείνες του βιολογικού φύλου, της περιοχής διαβίωσης, της οικογενειακής κατάστασης και άλλης «κακής συνήθειας» όπως του καπνίσματος για παράδειγμα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Aging.
Δες τι μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση σου.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|