5 τοξικά πράγματα που προκαλούν ανασφάλεια για την εικόνα του σώματός σου
«Πόσο όμορφη είμαι;». «Πόσο ωραίο είναι το σώμα μου;». «Αξιζω να με κοιτάνε οι άλλοι; Τους αρέσω;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πολλά κορίτσια αλλά και γυναίκες κάνουμε στον εαυτό μας τα περισσότερα χρόνια της ζωής μας. Και όσο κι αν προχωράμε μπροστά όσον αφορά την αποδοχή του σώματος, φαίνεται να φτάνουμε τόσο μακριά πριν εμφανιστεί κάτι και μας κάνει, ως κοινωνία, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε.
Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι τα περιοδικά μόδας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εικόνα του σώματος, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο σύνολό τους, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που φέρνει συνεχώς νέα μέσα και νέα πρότυπα σώματος στα πρόσωπά μας όλη την ώρα, ίσως να μην γνωρίζουμε καν πόσο επηρεάζει η καθημερινή τεχνολογία τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σώμα μας και το σώμα αυτών γύρω μας. Ψυχολόγοι ανέφαν στο Your Tango τα 5 τοξικά πράγματα που μας επηρρεάζουν.
1. Facebook
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι νεαρές γυναίκες στο Facebook, τόσο πιο εμμονικές γίνονται με τις διατροφικές τους συνήθειες και την άσκηση. Είναι όλο αυτό που συγκρίνει το σώμα τους με το σώμα των φίλων τους που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και αμφιβολία για τον εαυτό τους. Επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι το κουμπί «Μου αρέσει», γιατί για κάποιους είναι ο ίδιος ο ορισμός της αποδοχής.
2. Λογαριασμοί διασημοτήτων στο Instagram
Μπορεί να θυμάσαι όταν η Beyoncé υποτίθεται ότι έκανε ένα «κενό» στους μηρούς σε μια από τις φωτογραφίες της πριν τη βάλει στο Instagram και πώς ο κόσμος τρόμαξε; Όλοι είχαν να πουν για την αυτοαποκαλούμενη φεμινίστρια που μπορεί να άλλαξε ή όχι μια φωτογραφία για να φαίνεται πιο αδύνατη. Αν το έκανε, αυτό είναι το δικό της, αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αν το είδωλό σου δεν μπορεί να δεχτεί το ήδη σχεδόν τέλειο σώμα της, πώς υποτίθεται ότι θα δεχθείς το δικό σου;
3. Reality TV
Με εκπομπές όπως το «The Biggest Loser» και το «The Bachelor» που απεικονίζουν «πραγματικούς» ανθρώπους, δεν είναι περίεργο που η τηλεόραση του ριάλιτι κάνει πολλά για τις φαντασιώσεις και τις πραγματικότητες της εικόνας του σώματος. Ενώ το «The Biggest Loser» προωθεί επίσης έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τη Dr Naomi Crafti που εργάζεται στο Eating Disorders Victoria, η εκπομπή δείχνει επίσης «άνθρωπους να κάνουν πράγματα που είναι σωματικά επικίνδυνα και τους κάνει να νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους». Και ας μην αναφερθούμε καν σε εκπομπές όπως το «Keeping Up with Kardashians» και οι «Housewives of Wherever» και τις πλαστικές επεμβάσεις που γίνονται με αυτές τις κυρίες.
4. Εφαρμογές τηλεφώνου
Γνωρίζεις ότι υπάρχει μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να «εκτελείς» πλαστικές επεμβάσεις στον εαυτό σου; Όχι με ένα μαχαίρι και μερικές σειρές παυσίπονων, αλλά με λίγα μόνο κλικ η εφαρμογή Plastic Surgery Simulator, της οποίας το σλόγκαν είναι «η ομορφιά είναι δικαίωμα», μπορεί να σου δώσει το D-cup που πάντα ήθελες.
Διάβασε επίσης: Μήπως σαμποτάρεις εσύ η ίδια τον εαυτό σου; Δες τι κάνεις και πώς να το σταματήσεις
Ο προσομοιωτής πλαστικής χειρουργικής αλλά και όλες οι εφαρμογές που μεταμορφώνουν το πρόσωπο και το σώμα σου, μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή με το ένα βλέμμα και επομένως να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα σώματος.
5. «Τρολ» του Twitter
Αν υπάρχει ένα μέρος όπου το «τρολάρισμα» γίνεται ανελλιπώς, αυτό είναι στο Twitter. Εάν τυχαίνει να είσαι ένας από τους χιλιάδες χρήστες που ΔΕΝ έχουν ιδιωτικοποιήσει τον λογαριασμό του, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσεις ένα τρολάρισμα. Το πρόβλημα με το Twitter είναι ότι κάποιος μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα αόριστο όνομα, να ρίξει μια προσβολή και μετά να εξαφανιστεί.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|