Now Reading
5 τρόποι και 5 λεπτά είναι αρκετά για να ενισχύσεις τη μνήμη σου αν νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώς

5 τρόποι και 5 λεπτά είναι αρκετά για να ενισχύσεις τη μνήμη σου αν νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώς

Avatar photo
κοπέλα που σκέφτεται

Μπορείς να θυμάσαι τα πάντα αρκεί να ακολουθήσεις τους 5 κανόνες που θα δώσουν στο μυαλό σου το boost που χρειάζεται.

Νιώθεις πως ξεχνάς συνεχώς πράγματα που ειπώθηκαν; Δεν είσαι η μόνη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από αυτό το συναίσθημα του να σου μιλούν οι άλλοι για γεγονότα κι εσύ να μη θυμάσαι πως συνέβησαν ή ειπώθηκαν ποτέ. Για όλα φταίει η μνήμη σου αλλά μην ανησυχείς γιατί συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά από την ηλικία των 40 και μετά. Μπορείς να βελτιώσεις τη μνήμη σου όχι μόνο για να μη νιώθεις άσχημα σε κοινωνικές ή φιλικές συζητήσεις αλλά γιατί πραγματικά θα σε κάνει να συγκεντρωθείς σε πράγματα και καταστάσεις και να νιώσεις καλύτερα!

Το να διατηρείς τη σκέψη σου ευκρινή είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις. Αυτές οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου μέσα σε λίγα μόλις λεπτά την ημέρα, βοηθώντας το μυαλό σου να λειτουργεί σαν να είσαι χρόνια νεότερη.

1.Θυμήσου γιατί μπήκες σε ένα δωμάτιο

5 τρόποι και 5 λεπτά είναι αρκετά για να ενισχύσεις τη μνήμη σου αν νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώςΈχει συμβεί στους περισσότερους να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο και να ξεχνάνε γιατί.  Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν ένα έξυπνο τέχνασμα που ονομάζουν «σημαδέψτε και ονοματίστε» που βοηθάει. Πώς γίνεται; Δείξε προς την κατεύθυνση που πας (όπως για παράδειγμα προς την κουζίνα) και πες δυνατά την ενέργεια που πρόκειται να εκτελέσεις (όπως, «Ανάβω την καφετιέρα»).  Αυτό ευθυγραμμίζει, λένε, τις σκέψεις με το σώμα σου, ενισχύοντας τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

2.Λύσε προβλήματα

5 τρόποι και 5 λεπτά είναι αρκετά για να ενισχύσεις τη μνήμη σου αν νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώςΌταν χρειάζεται να τριπλασιάσεις τις δόσεις μιας συνταγής ή να φτιάξεις ένα δύσκολο παζλ, κάθισε δίπλα σε ένα παράθυρο ή ανάψε μια λάμπα. Αν το κάνεις αυτό, βελτιώνεις τις δεξιότητές σου στην επίλυση προβλημάτων, προτείνει μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Το φως διεγείρει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, απομακρύνοντας βιαστικά τους νοητικούς ιστούς που σχετίζονται με την ηλικία.

3.Κάνε ανάκληση αναμνήσεων με την όσφρηση

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να μυρίζει κανείς αντικείμενα που σχετίζονται με την παιδική ηλικία, όπως ένα παλιό βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο ή ένα ξύλινο μολύβι, ξεκλειδώνει τα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου καλύτερα από το να βλέπεις φωτογραφίες. Έτσι, όταν σβήνεις λεπτομέρειες σχετικά με ένα γεγονός πριν από πολύ καιρό ή αν θέλεις απλώς να ξαναζήσεις μια πολύτιμη ανάμνηση, δοκιμάστε το εξής: Πιάσε ένα αντικείμενο που σχετίζεται με τη στιγμή (όπως εκχύλισμα βανίλιας που σου θυμίζει το ψήσιμο με τη γιαγιά σου) , κλείσε τα μάτια και μύρισέ  το καθώς σκέφτεστε αυτή τη θύμηση. Η μνήμη σου θα επανέλθει σε χρόνο dt.

5 τρόποι και 5 λεπτά είναι αρκετά για να ενισχύσεις τη μνήμη σου αν νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώς4.Κάνε τη μάθηση εύκολη

Δοκίμασε να κρατάς ένα μπαλάκι του τένις στο δεξί σου χέρι ενώ διαβάζεις κάτι που θέλεις να θυμάσαι. Μια μελέτη του PLOS ONE διαπίστωσε ότι η συμπίεση του δεξιού  χεριού ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, όπου κωδικοποιείται η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Για να ανακαλέσεις αυτές τις πληροφορίες αργότερα, πίεσε με το αριστερό σου χέρι. Αυτό ενεργοποιεί τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, δίνοντάς του σήμα για να υποδείξει αυτό που έμαθες.

5.Στάσου ψηλά

Αν ξεχάσεις πού πάρκαρες το αυτοκίνητό σου, στάσου όρθια και περπάτησε 10 βήματα ενώ φαντάζεσαι ότι φοράς μια κάπα σαν τη Wonder Woman.

5 τρόποι και 5 λεπτά είναι αρκετά για να ενισχύσεις τη μνήμη σου αν νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώς Έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο στο NeuroRegulation απέδειξε ότι η ανεπαίσθητη αλλαγή στάσης ενεργοποιεί μια σύνδεση μυαλού-σώματος που λέει στον εγκέφαλο ότι είσαι σε εγρήγορση, οξύνοντας τη σκέψη και την ανάκληση της μνήμης.

Διάβασε επίσης:

Ξεχνάς εύκολα; Αυτά τα κόλπα θα σε βοηθήσουν να εξασκήσεις τη μνήμη σου

Η Shana Carpenter, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Iowa State University, είναι η συγγραφέας μιας εργασίας στο Nature Reviews Psychology που εξέτασε περισσότερα από 100 χρόνια έρευνας για τη μάθηση. «Τα οφέλη του διαστήματος και της πρακτικής ανάκτησης έχουν επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά σε μελέτες σε εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους εργασίας, αλλά ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζουμε αυτήν την έρευνα είναι επειδή αυτές οι δύο τεχνικές δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Εάν χρησιμοποιούνταν συνεχώς, θα βλέπαμε δραστικές αυξήσεις στη μάθηση», λέει η Carpenter.

Στο έγγραφο, η Carpenter και οι συνεργάτες της περιγράφουν το διάστημα ως μια στρατηγική για να μάθεις σε μικρές δόσεις με την πάροδο του χρόνου. Η καθηγήτρια λέει ότι δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να προγραμματίσεις μεταξύ των προπονήσεων.

5 τρόποι και 5 λεπτά είναι αρκετά για να ενισχύσεις τη μνήμη σου αν νιώθεις ότι ξεχνάς συνεχώς

Η πρακτική ανάκτησης είναι μια στρατηγική που περιλαμβάνει την ανάκληση όσων μάθαμε προηγουμένως. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων καρτών flash, πρακτικών τεστ και προτροπών γραφής ανοιχτού τύπου και βοηθά τους μαθητές να αναγνωρίσουν τι κάνουν και τι δεν ξέρουν. Οι συντάκτες της εργασίας τονίζουν ότι οι άνθρωποι που ελέγχουν τις απαντήσεις τους για σφάλματα ή λαμβάνουν σχόλια αμέσως μαθαίνουν ακόμα καλύτερα.

Περισσότερες από 200 μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γενικά διατηρούν περισσότερες πληροφορίες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους με την πρακτική ανάκτησης σε σύγκριση με στρατηγικές που δεν περιλαμβάνουν ανάκτηση (π.χ. ξαναδιάβασμα ενός σχολικού βιβλίου).

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer