Now Reading
6 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ξανά και ξανά

6 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ξανά και ξανά

Avatar photo
ζευγαρι αγκαλιασμενο σε μία γέφυρα

Ενώ κάποιοι άνθρωποι είναι εντελώς αφοσιωμένοι στην εργένικη ζωή, η ανθρώπινη φύση και η εξελικτική βιολογία σημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων λαχταρά μια στενή ερωτική σχέση.

Η διατήρηση των ερωτικών σχέσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Περίπου το 40% των πρώτων γάμων αποτυγχάνουν, ενώ οι επόμενοι γάμοι έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να πετύχουν. 

Τι είναι εκείνο λοιπόν που σκοτώνει μία σχέση; Οι λόγοι είναι τόσο ποικίλοι όσο και τα άτομα, αλλά, εκτός από την έλλειψη σεξ και τα οικονομικά προβλήματα, έξι από τους πιο συνηθισμένους δολοφόνους σχέσεων είναι τα ζητήματα εμπιστοσύνης, η απιστία και η ζήλια, οι δυσκολίες επικοινωνίας, η έλλειψη ισορροπίας, τα προβλήματα συμβατότητας και η καταχρηστική συμπεριφορά. 

6 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ξανά και ξανά

  1. Θέματα εμπιστοσύνης

Η εμπιστοσύνη είναι απολύτως απαραίτητη για τη συντροφικότητα και την οικειότητα που κρατούν τις σχέσεις ενωμένες. Ωστόσο, είναι επίσης ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για να κερδηθεί και να διατηρηθεί. Τα ζητήματα εμπιστοσύνης καλύπτουν το φάσμα από τις οικονομικές επιλογές μέχρι τη συναισθηματική αξιοπιστία. 

Συχνά, υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα που ποτέ δεν συζητήθηκε και δεν επιλύθηκε πλήρως, όπως η περιπέτεια του ενός συντρόφου στον τζόγο στο Λας Βέγκας ή η αδυναμία να συμφωνήσουν για το αν θα μετακομίσουν σε μια νέα πόλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα άλυτα ζητήματα μπορεί να μεταφερθούν στην καθημερινή σας σχέση, ρίχνοντας ένα σύννεφο καχυποψίας και αμφιβολίας ακόμα και στις πιο καθημερινές καταστάσεις. 

  1. Απιστία και ζήλια

Ενώ η εμπιστοσύνη μπορεί να καταρρεύσει σε πολλές πτυχές μιας σχέσης, η ύποπτη ή επιβεβαιωμένη απιστία μπορεί να είναι η πιο δύσκολη να ξεπεραστεί. Από τις συναισθηματικές σχέσεις μέχρι τις σωματικές περιπτύξεις, η απιστία τείνει να καταστρέφει σχεδόν τις μισές από τις σχέσεις που επηρεάζει. Ακόμη και αν αποφασίσετε να μείνετε μαζί, το να μάθετε να ξαναχτίζετε αυτό που είχατε πριν είναι μια επίπονη και συναισθηματικά εξαντλητική εμπειρία. 

  6 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ξανά και ξανά

Αυτό ισχύει εξίσου και στις περιπτώσεις όπου δεν υπήρξε στην πραγματικότητα εξωσυζυγική σχέση, αλλά διατυπώθηκαν κατηγορίες. Επειδή η απιστία είναι μια τόσο καταστροφική εμπειρία, η ψευδής κατηγορία μπορεί να μοιάζει με έντονα προσωπική επίθεση, καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη και την οικειότητα. Είναι απολύτως κρίσιμο να αποφύγεις να διατυπώνεις κατηγορίες χωρίς αποδείξεις και να συζητάς τους όποιους φόβους ή αμφιβολίες έχεις με μη απειλητικό και ανοιχτό τρόπο. 

  1. Δυσκολίες επικοινωνίας

Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται με την επικοινωνία, υποστηρίζοντας συχνά ότι μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Ωστόσο, η αδυναμία επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει ένα άλλοτε στενά δεμένο ζευγάρι να αρχίσει να λειτουργεί σε εντελώς διαφορετικό τρόπο, ζώντας περισσότερο σαν συγκάτοικοι παρά σαν σύντροφοι. Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσετε να αισθάνεστε απομονωμένοι και μοναχικοί και ίσως αναζητήσετε συναισθηματική οικειότητα αλλού και οι δύο. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περιφρόνηση ή στην τάση κάθε ουσιαστική συζήτηση να καταλήγει σε σαρκασμό και υποτίμηση αντί για υγιή επίλυση. 

4. Έλλειψη ισορροπίας 

Οι μη ισορροπημένες σχέσεις είναι ιδιαίτερα συχνές μεταξύ των νέων ζευγαριών και όσων έχουν νέα παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Η ανισορροπία εμφανίζεται όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αποτυγχάνουν να δώσουν προτεραιότητα στη σχέση, αντί να δώσουν ασυνήθιστη σημασία σε άλλους ανθρώπους ή άλλες καταστάσεις. 

Είναι φυσιολογικό οι σχέσεις να έχουν άμπωτη και ροή, και σε περιόδους κρίσης είναι φυσικό η σχέση να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όταν αυτό γίνεται πρόβλημα, όμως, είναι όταν ο ένας σύντροφος αρχίζει να αισθάνεται σταθερά ότι τον θεωρούν δεδομένο, ότι δεν τον ακούνε ή ότι τον υποτιμούν. 

6 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ξανά και ξανά

Παραδείγματα έλλειψης ισορροπίας που μπορεί να καταστρέψει μια σχέση είναι: να περνάς πάντα τις διακοπές με το ένα ζευγάρι γονέων, ο ένας σύντροφος να πίνει με φίλους κάθε βράδυ μετά τη δουλειά ή ο ένας σύντροφος να παίρνει όλες τις αποφάσεις για τις διακοπές. Ακόμα και όταν αντιμετωπίζεις θέματα εκτός της σχέσης σας, φρόντισε να επικοινωνείς συχνά με τον σύντροφό σου και άφησε τον ή την να πάρει κάποιες αποφάσεις. 

  1. Προβλήματα συμβατότητας

Μπορεί τα αντίθετα να έλκονται, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσεις μια σχέση αντιθέτων μαζί. Η βασική συμβατότητα σε πράγματα όπως οι αξίες και η κοσμοθεωρία είναι απαραίτητη για μια άνετη, μακροχρόνια σχέση. Αν είστε ριζικά διαφορετικοί, ο σεβασμός και ο συμβιβασμός είναι απολύτως κρίσιμα. 

Τα πάντα, από το αν θα γιορτάζετε τον Άγιο Βασίλη μαζί με τα παιδιά σας μέχρι το αν θα παρακολουθείτε θρησκευτικές λειτουργίες, μπορεί να αποτελέσουν σημείο εμπλοκής για ζευγάρια χωρίς βασική συμβατότητα. Με την πάροδο του χρόνου, μόνο τα πιο πεισματικά αφοσιωμένα ζευγάρια είναι σε θέση να ξεπεράσουν σημαντικά προβλήματα συμβατότητας. 

  1.  Καταχρηστική συμπεριφορά

Η κακοποίηση δεν πρέπει ποτέ να γίνεται ανεκτή σε καμία σχέση, αλλά οι καταχρηστικές συμπεριφορές τείνουν να εντάσσονται σε ένα συνεχές φάσμα. Η οργή, η έλλειψη σεβασμού και η συναισθηματική κωλυσιεργία μπορεί να μην τερματίζουν τη σχέση από μόνες τους, αλλά τα συνεχιζόμενα μοτίβα μπορούν να φθείρουν τους ανθρώπους. Η ανικανότητα ή η απροθυμία να σεβαστείτε τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα του συντρόφου σας μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα σε οποιαδήποτε σχέση. 

ζευγαρι αγκαλιασμενο σε μία γέφυραΕνώ αυτά τα κοινά προβλήματα σχέσεων μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις, μπορούν επίσης να αποτελέσουν ευκαιρίες για να επαναφέρεις τη σχέση σου σε σωστή τροχιά. Εάν εσύ και ο σύντροφός σου αντιμετωπίζετε δυσκολίες, σκεφτείτε να ζητήσετε συμβουλές από έναν επαγγελματία σύμβουλο. Αν και οι δύο άνθρωποι είναι πρόθυμοι και ικανοί να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ευθύνες στην κατάσταση, με πολλή και σκληρή δουλειά, η σχέση μπορεί συχνά να σωθεί. 

  

Διάβασε επίσης:

Αυτές είναι οι 4 βασικές συμπεριφορές που οδηγούν σε διαζύγιο

Αν και 1 στους 3 γάμους καταλήγει σε διαζύγιο, σίγουρα δεν χρειάζεται να συνεχίσει να γίνεται έτσι. Κυρίως αν προσέξεις αυτά τα τέσσερα σημάδια, σύμφωνα με τον John Gottman, Ph.D., συνιδρυτή του Ινστιτούτου Gottman, ενός κέντρου που μοιράζεται μια ερευνητική προσέγγιση στις σχέσεις. Ο Gottman, ο οποίος ίδρυσε το ινστιτούτο μαζί με τη σύζυγό του, Julie Gottman, είναι γνωστός ως ο θεραπευτής σχέσεων που μπορεί να προβλέψει αν ένα ζευγάρι θα χωρίσει με ακρίβεια άνω του 90%. Στην έρευνά του, ο Gottman παρατήρησε τέσσερα αρνητικά μοτίβα επικοινωνίας που μπορούν να προβλέψουν το διαζύγιο, τα οποία αποκαλεί τους «Τέσσερις Καβαλάρηδες»:  

1. Κριτική

2.Περιφρόνηση 

3.Αμυντικότητα  

4.Καθυστερήσεις 

Αλλά δεν έχουν χαθεί όλα, μοιράστηκε επίσης τρόπους για να καταπολεμήσεις αυτούς τους «καβαλάρηδες» και να βελτιώσεις τη σχέση σου. Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια:

6 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ξανά και ξανά

  1. Το πρόβλημα: Η κριτική

Ο «πρώτος καβαλάρης», και ίσως ο πιο συνηθισμένος, είναι η κριτική. Ενώ το παράπονο αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα, η κριτική είναι μια επίθεση στον χαρακτήρα του συντρόφου σου. Το να γίνεσαι επικριτική απέναντι στον σύντροφό σου δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά αν γίνει διάχυτη, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα μέσα στη σχέση.  

 «Κάνει το θύμα να αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση, απορρίπτεται και πληγώνεται, και συχνά κάνει τον δράστη και το θύμα να πέφτουν σε ένα κλιμακούμενο μοτίβο όπου ο πρώτος καβαλάρης επανεμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, γεγονός που τελικά οδηγεί στην περιφρόνηση», γράφει η Ellie Lisitsa, διδακτορική φοιτήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Seattle Pacific και πρώην συγγραφέας του Ινστιτούτου Gottman, σε ένα blog post για το θέμα. 

Το αντίδοτο: Μπορείς να παραπονεθείς χωρίς να κατηγορείς 

Αντί να αρχίσεις να επιτίθεσαι, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσεις μια «ήπια εκκίνηση» ή την προσέγγιση της μεθόδου Gottman, «που κάνει ένα ευθύ σχόλιο για μια ανησυχία και εκφράζει μια ανάγκη με θετικό τρόπο». Αυτό προϋποθέτει τη χρήση δηλώσεων «εγώ» για να μοιραστείς μια ανάγκη και την αποφυγή δηλώσεων «εσύ, οι οποίες υπονοούν κατηγορίες. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer