Now Reading
6 τροφές που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα διατροφής

6 τροφές που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα διατροφής

Avatar photo
6 τροφές, ποτά και φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα διατροφής σου

Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, φάρμακα, τροφές και ποτά μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο με τις βιταμίνες σου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων, το 57,6% των ατόμων ηλικίας άνω των 20 ετών λαμβάνουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα και οι ηλικιωμένοι είναι ακόμη πιο πιθανό να λαμβάνουν συμπληρώματα σε τακτική ή ημι-κανονική βάση. Ενώ τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων είναι ανάμεικτα, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένες ομάδες. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ηλικιωμένους, για παράδειγμα, ενώ μια άλλη διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με υψηλή δόση βιταμίνης του συμπλέγματος Β μπορεί να βελτιώσει την ενέργεια μαζί με τη σωματική και ψυχική υγεία.

Όσοι λαμβάνουμε συμπληρώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ορισμένα φάρμακα και επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. «Πολλοί καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή είναι πάντα ασφαλές, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα», είπε η Mindy Haar, βοηθός πρύτανης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και διαιτολόγος στη HuffPost. «Ενώ οι ουσίες που θεωρούνται φάρμακα υποβάλλονται σε μια σειρά δοκιμών πριν κυκλοφορήσουν στο κοινό, οι ουσίες της κατηγορίας “συμπληρώματα διατροφής” είναι στην πραγματικότητα αθώες έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους. Μπορεί για παράδειγμα να προσφέρονται προς πώληση μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές αναφορές ότι είναι επικίνδυνες» είπε η Haar. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να μιλάμε πάντα με το γιατρό μας πριν πάρουμε ένα νέο συμπλήρωμα – ειδικά εάν παίρνουμε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορεί να έχει αρνητική αλληλεπίδραση με ορισμένα συμπληρώματα.

Προβιοτικά: Ποια ώρα της μέρας είναι ιδανική να τα παίρνεις

Ποια τρόφιμα, ποτά και φάρμακα αλληλεπιδρούν με τα συμπληρώματα διατροφής

1. Καφές και τσάι

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Kelsey Costa, η κατανάλωση καφέ και τσαγιού με φυτικά συμπληρώματα που περιέχουν ενώσεις που μοιάζουν με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση διεγερτικών και να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών όπως πονοκεφάλους, νευρικότητα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. «Για παράδειγμα, η γκουαράνα είναι ένα διεγερτικό που βρίσκεται σε πολλά ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα που περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τους κόκκους καφέ», είπε. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να δυσκολέψει το σώμα να πάρει αυτό που χρειάζεται από τις βιταμίνες που παίρνουμε.
«Οι τανίνες και η καφεΐνη στον καφέ και το τσάι μπορούν να συνδεθούν και να εμποδίσουν την απορρόφηση βασικών μετάλλων όπως ο σίδηρος», είπε η Costa. «Λόγω της διουρητικής τους δράσης, μπορούν επίσης να μειώσουν τη συγκέντρωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και το σύμπλεγμα Β. Όταν λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα, είναι καλύτερο να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα μετά την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού».

2. Αλκοόλ

«Η κατανάλωση αλκοόλ με ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και το μεταβολισμό του συμπληρώματος ή να αυξήσει τις παρενέργειες από το συμπλήρωμα ή το αλκοόλ», είπε η Costa. «Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου ή βιταμίνης Β12 με αλκοόλ, τα οποία μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα και των 2», πρόσθεσε.

6 τροφές, ποτά και φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα διατροφής σου

3. Βότανα και μπαχαρικά

Ορισμένα βότανα και μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς ή το σκόρδο, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα και συμπληρώματα. «Η λήψη αυτών με ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ή του συμπληρώματος ή να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση», είπε η Costa. .

4. Αντικαταθλιπτικά

Εάν παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό, όπως ένα SSRI, θα πρέπει να αποφύγουμε το υπερικό ή βαλσαμόχορτο, το οποίο είναι ένα συμπλήρωμα που παίρνουν ορισμένοι για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν να μην παίρνουμε το συμπλήρωμα συνολικά – κυρίως επειδή μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. «Η λήψη του υπερικού με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται σύνδρομο σεροτονίνης ή επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης», είπε η Costa. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών όπως σύγχυση, διέγερση και ακόμη και επιληπτικές κρίσεις».

6 τροφές, ποτά και φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα διατροφής σου

5. Αντισύλληψη

Το υπερικό δεν πρέπει να αποφεύγεται μόνο από άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να κάνει τον έλεγχο των γεννήσεων λιγότερο αποτελεσματικό. «Ορισμένα συμπληρώματα, όπως το υπερικό, μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών», ανέφερε η Costa, «Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν χημικές ουσίες που επάγουν ηπατικά ένζυμα που προκαλούν τη διάσπαση των ορμονικών αντισυλληπτικών στο σώμα πιο γρήγορα από το κανονικό. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακούσιας εγκυμοσύνης εάν λαμβάνεται με αντισυλληπτικά χάπια».

6. Ορισμένα τρόφιμα

Τέλος, ορισμένα υγιεινά τρόφιμα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συμπληρώματα όπως ο σίδηρος ή το ασβέστιο και να εμποδίσουν την απορρόφηση τους. «Πολλά τρόφιμα όπως τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα βερίκοκα, η κινόα, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται οξαλικά που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου», είπε η Costa, «Απολαύστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό άλας χωριστά από συμπληρώματα σιδήρου ή ασβεστίου και εμπλουτισμένα τρόφιμα». Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες όπως το κόκκινο κρασί, ο χυμός σταφυλιού, τα μούρα, το κακάο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί επίσης να εμποδίσουν την απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.
«Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα ορυκτών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος όταν καταναλώνονται μαζί. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση αυτών των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες την ίδια στιγμή με ένα συμπλήρωμα μετάλλων».

6 τροφές, ποτά και φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα διατροφής σου

Πώς θα καταλάβουμε εάν αντιμετωπίζουμε μια αρνητική αλληλεπίδραση συμπληρωμάτων

Ακόμα κι αν είμαστε προσεκτικές, μπορεί να συμβούν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με συμπληρώματα. Πώς μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε εάν το αντιμετωπίζουμε;
«Τα κορυφαία σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε μια αλληλεπίδραση που σχετίζεται με συμπληρώματα περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, ζάλη, κόπωση, πονοκεφάλους, εξανθήματα ή κνίδωση, κοιλιακό άλγος ή κράμπες και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό», είπε η Costa. «Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, εάν παίρνετε πολλά συμπληρώματα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για τυχόν απροσδόκητες αλλαγές στην υγεία ή την ευημερία». Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-συμπληρώματος.
«Εάν παίρνετε φάρμακα και συμπληρώματα, είναι σημαντικό να συζητήσετε τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν τα πάρετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τις σωστές δόσεις και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους».

6 τροφές, ποτά και φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τα συμπληρώματα διατροφής σου

Διάβασε επίσης:

Αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζεις

Οι περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των πολυβιταμινούχων-μεταλλικών συμπληρωμάτων, της βιταμίνης D και των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Συμπληρώματα Διατροφής

Οι ειδικοί τονίζουν εάν ορισμένα συμπληρώματα λαμβάνονται μαζί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα, να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών ή ακόμη και να προκαλέσει πιθανή βλάβη στην υγεία.

Εδώ θα διαβάσεις ποια είναι.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer