6 χόμπι που θα σε βοηθούν να μειώσεις το στρες και δεν είναι η άσκηση
Η άσκηση είναι σημαντική όπως και τα χόμπι. Τα χόμπι δεν είναι κάτι που μας επιβάλλεται να κάνουμε αλλά είναι κάτι που εμείς επιλέγουμε για να περάσουμε όμορφα στον ελεύθερο χρόνο μας. Γνωρίζουμε πως η γυμναστική ωφελεί σημαντικά όχι μόνο τη σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική, το ίδιο ισχύει και για τα χόμπι. Η απασχόληση μας με κάποιο χόμπι έχει μια σειρά από ψυχικά οφέλη. Τα οφέλη αυτά μπορεί να είναι από την αίσθηση της ολοκλήρωσης, τη βελτίωση της διάθεσης έως το «βγάλσιμο» από αρνητικές σκέψεις.
Τα χόμπι δε θα διορθώσουν μαγικά τις διαταραχές ψυχικής υγείας, επομένως δεν αντικαθιστούν τη λήψη βοήθειας όταν τη χρειαζόμαστε. Ωστόσο, είναι ένα άλλο εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την ψυχική μας υγεία και να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Σύμφωνα με το cnet.com κι έρευνες που έχουν γίνει, αξίζει να ασχοληθούμε με τα χόμπι και οι ειδικοί μας προτείνουν τα παρακάτω.
Γιατί τα χόμπι κάνουν καλό στην ψυχική υγεία;
Τα χόμπι σε κάνουν να νιώθεις καλά. Σε βοηθούν να χαλαρώσεις από την ημέρα σου, με όφελος να μειώσεις τα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή σου πίεση. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των υπαρχόντων συμπτωμάτων κατάθλιψης και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης έως και 30%.
Τρόποι που τα χόμπι βελτιώνουν την ψυχική σας υγεία
- Μειώνει το άγχος: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν χόμπι για να αποσυμπιεστούν από τις αγχωτικές μέρες. Όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει, αφήνεις το σώμα σου να χαλαρώσει και τα επίπεδα κορτιζόλης πέφτουν, γεγονός που μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σου πίεση ενώ η διάθεση σου αυξάνεται.
- Βοηθά την αυτοεκτίμηση: Σε όλους αρέσει να ολοκληρώνουν πράγματα. Φέρνει έναν εαυτό ολοκλήρωσης που σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Καθώς ολοκληρώνεις αυτό που έχεις επιλέξει να κάνεις, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση σου χτίζονται.
Ποια χόμπι είναι τα καλύτερα για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας;
Είμαστε όλοι διαφορετικοί, επομένως θα επιλέξουμε διαφορετικά πράγματα για να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε. Αυτό που λειτουργεί σε εσένα μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα για κάποιον άλλο. Έχει να κάνει με το να βρεις το σωστό χόμπι στο οποίο βρίσκεις αξία.
1. Μαγείρεμα
Όλοι γνωρίζουν ότι το φαγητό μπορεί να είναι θεραπευτικό και το ίδιο ισχύει για τη μαγειρική. Εκτός από τα οφέλη που μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική μας υγεία, όπως για παράδειγμα να έχουμε τον έλεγχο των συστατικών, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η μαγειρική είναι ένα από τα καλύτερα χόμπι για την ψυχική υγεία. Προσφέρει ένα επίπεδο συναισθηματικής ανακούφισης.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, η μαγειρική μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να τονώσουμε την ευτυχία μας. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί. Με κάθε πιάτο, νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, για να μην αναφέρουμε τις κοινωνικές σχέσεις που κάνεις όταν σερβίρεις τους άλλους.
2. Τέχνες
Μιλάμε για οτιδήποτε δημιουργικό μπορείς να σκεφτείς από ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, κέντημα και ξυλουργική. Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα χόμπι σας, λαμβάνεις απτά οφέλη ψυχικής υγείας από αυτά. Η τέχνη σου επιτρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματα σου και να διοχετεύσεις τη δημιουργικότητα σου. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις ως ένα τρόπο για να αντιμετωπίσεις πράγματα για τα οποία είναι δύσκολο να μιλήσεις. Η τέχνη μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άγχος και να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση. Δεν χρειάζεται να είσαι «καλός» στη ζωγραφική για να το κάνεις. Το μόνο που έχει σημασία είναι να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις.
3. Μουσική
Παίρνεις μια αίσθηση ολοκλήρωσης και απόλαυσης παίζοντας ένα όργανο. Το να κάνεις κάτι είναι καλό και το σώμα σου ανταποκρίνεται σε αυτά τα θετικά συναισθήματα. Αλλά αν δεν έχεις μουσική κλίση, μην ανησυχείς καθώς και το να ακούς μουσική έχει επίσης παρόμοια οφέλη και μειώνει τα επίπεδα στρες και άγχους. Μπορεί να τονώσει τη διάθεση σου.
4. Παιχνίδια στρατηγικής
Τα παιχνίδια στρατηγικής και τα παζλ — όπως το σκάκι, τα σταυρόλεξα και το sudoku — είναι άλλα χόμπι που κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιχνίδια στρατηγικής βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και τη μνήμη. Τα παζλ μπορούν επίσης να βοηθήσουν όσους έχουν ΔΕΠΥ να βελτιώσουν τη συγκέντρωση τους.
Δεδομένης της ικανότητας τους να ενισχύουν τη γνωστική τους ικανότητα, τα παιχνίδια στρατηγικής και τα παζλ μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, οι ειδικοί διχάζονται ως προς το αν αποτελούν πραγματικά προληπτικό μέτρο ή αν βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου.
5. Διάβασμα
Το διάβασμα είναι η απόλυτη μορφή απόδρασης. Διαβάζοντας ένα βιβλίο μεταβαίνεις σε έναν καινούργιο κόσμο και μέσα από εκεί μπορείς να ζήσεις χίλιες ζωές. Το διάβασμα μπορεί να σε βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή σου από αρνητικές ή παρεμβατικές σκέψεις που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Μπορεί επίσης να μειώσει τον καρδιακό σου ρυθμό και να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Μπορείς αν δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις ένα βιβλίο, να το ακούσεις είτε κάνοντας δουλειές στο σπίτι, είτε βγάζοντας τον σκύλο σου βόλτα.
6. Περνώντας χρόνο στη φύση
Τα χόμπι που περιλαμβάνουν βόλτα έξω όπως πεζοπορία ή κηπουρική — μπορεί να είναι εξαιρετικά για την ψυχική υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης του σώματος. Η σεροτονίνη είναι ο φυσικός νευροδιαβιβαστής που παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης μας, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing. Όταν το σώμα μας παράγει τη σωστή ποσότητα σεροτονίνης, νιώθουμε χαρούμενοι και ήρεμοι. Τα χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη. Έτσι, αν σου αρέσει να βγαίνεις έξω, βοηθάς το σώμα σου να καταπολεμήσει την κατάθλιψη χωρίς καν να το γνωρίζεις. Το να βρίσκεσαι στη φύση μειώνει το άγχος και τον καρδιακό σου ρυθμό.
Διάβασε επίσης:
Πόσο καιρό πρέπει να διαλογίζεσαι για να δεις τα αποτελέσματα στο σώμα και το μυαλό σου
Είναι αλήθεια ότι ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το σώμα με απείρους διαφορετικούς τρόπους, από τη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες έως τη μείωση του κινδύνου για άγχος και κατάθλιψη.
Ίσως το πιο αξιοσημείωτο στην εποχή της επαγγελματικής εξουθένωσης – που αντιμετωπίζουμε όλοι- είναι ο αντίκτυπος του διαλογισμού στα επίπεδα του στρες και η ικανότητά του να μειώνει την αντίδραση μάχης ή φυγής ή την οξεία αντίδραση στρες που ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η μάχη και η φυγή ήταν μια προσαρμοστική αντίδραση όταν υπήρχαν τίγρεις με δόντια σπάθη, αλλά δεν είναι πολύ προσαρμοστική όταν ο στρεσογόνος παράγοντας είναι η πρωινή μετακίνηση ή η αναμονή ενός κακού email.
Δες εδώ τη συνέχεια.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|