Now Reading
7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου σχετικά με την εμμηνόπαυση

7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου σχετικά με την εμμηνόπαυση

Avatar photo
7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου σχετικά με την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μετάβαση στη ζωή, αλλά επηρεάζει την καθέμια διαφορετικά.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να μας μπερδεύουν και να μην μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε ξεκινήσει επίσημα ή όχι. Άλλες φορές έρχονται και άλλες υποχωρούν. Επιπλέον, όλη η εστίαση φαίνεται να είναι στις εξάψεις όταν υπάρχουν άλλα υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση που πρέπει να κάνουμε στον γυναικολόγο μας. Παρακάτω ακολουθούν 7 ερωτήματα που πρέπει να κάνουμε καθώς προετοιμαζόμαστε για αυτή τη φυσική μετάβαση στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που πρέπει να έχουμε υπόψη μας στο επόμενο ραντεβού μας με γυναικολόγο.

εμμηνόπαυση1. Είναι εμμηνόπαυση ή κάτι άλλο;

Η εμμηνόπαυση συνήθως ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή των 50, αλλά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν με βάση διάφορους παράγοντες, όπως τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον και το dna μας. Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζεις εμμηνόπαυση:

  • Οι περίοδοι σου αρχίζουν να γίνονται ακανόνιστες. Μπορεί επίσης να γίνουν πιο βαριές ή ελαφρύτερες.
  • Αισθάνεσαι εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Το σεξ μπορεί να γίνει επώδυνο λόγω της ξηρότητας του κόλπου.
  • Είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς και να μείνεις κοιμισμένη.
  • Είσαι πιο ευερέθιστη από το συνηθισμένο.
  • Τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά.
  • Η λίμπιντο σου αλλάζει.
  • Παρατηρείς αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια, όπως αραίωση ή ξηρότητα.

Όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια και άλλων καταστάσεων. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσεις πότε πραγματικά το περνάς, επειδή η εμμηνόπαυση λαμβάνει χώρα με την πάροδο του χρόνου.

2. Θα αλλάξει η σεξουαλική μου ορμή καθώς μπαίνω στην εμμηνόπαυση;

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να συμβάλουν σε μείωση της σεξουαλικής μας ορμής και η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να κάνει το σεξ λιγότερο ευχάριστο. Εάν αυτά τα συμπτώματα σε ενοχλούν, ορίστε τι πρέπει να ρωτήσεις στο επόμενο ραντεβού σου με γυναικολόγο:

  • Η απώλεια της λίμπιντο μου οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές; Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις που αξιολογούν το ορμονικό προφίλ σου.
  • Τι θεραπεία θα μου προτείνατε; Τα φάρμακα, η ορμονοθεραπεία και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι όλες πιθανές επιλογές για την αντιμετώπιση της χαμηλής λίμπιντο. Επιπλέον, τα λιπαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση της απώλειας στη φυσική λίπανση, κάνοντας το σεξ πιο ευχάριστο.
  • Μπορείτε να προτείνετε κάποιο λιπαντικό; Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή απλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις όταν πρόκειται για λιπαντικό, ρώτησε τον γυναικολόγο σου.

7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου σχετικά με την εμμηνόπαυση3. Πώς θα επηρεάσει η εμμηνόπαυση τον ύπνο μου;

Η εμμηνόπαυση μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να αποκοιμηθείς και να παραμείνεις κοιμισμένη. Ένας λόγος είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να δυσκολέψουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος σου και να σε κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα. Πριν συστήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, φαρμακευτική αγωγή ή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να προτείνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να διευκολύνουν τον ύπνο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης, την περισσότερη άσκηση ή τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου σου.

4. Θα πρέπει ακόμα να κάνω τακτικά τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία;

Τα τακτικά τεστ Παπανικολάου και οι μαστογραφίες είναι ακόμη πιο σημαντικά καθώς εισερχόμαστε στην εμμηνόπαυση, επειδή ο κίνδυνος για ορισμένους καρκίνους αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Η American Cancer Society (ACS) Trusted Source συνιστά σε άτομα μεταξύ 25 και 65 ετών να κάνουν συνδυασμένο τεστ Παπανικολάου και HPV κάθε 5 χρόνια ή ένα τεστ Παπ μόνο κάθε 3 χρόνια. Η ACSTrusted Source συνιστά ετήσιες μαστογραφίες που ξεκινούν από τα 45 για άτομα με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και κάθε 2 χρόνια μετά την ηλικία των 54 ετών.

5. Πώς μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει την ψυχική μου υγεία;

Αρκεί να πούμε ότι η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μετάβαση στη ζωή μας. Οι σωματικές αλλαγές που βιώνεις μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία και την αίσθηση του εαυτού σου. Επιπλέον, μπορεί να βιώσεις άλλες αλλαγές στη ζωή σου στα τέλη της δεκαετίας των 40 και των 50 που επηρεάζουν το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και τον ρόλο σου στη ζωή. Εάν η εμμηνόπαυση επηρεάζει τη συναισθηματική σου υγεία, ρώτησε τον γυναικολόγο σου για θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ή των φαρμάκων.

7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου σχετικά με την εμμηνόπαυση6. Είναι η ορμονοθεραπεία κατάλληλη για μένα;

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με κοινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, ακόμη και απώλεια οστικής μάζας. Δεν είναι για όλους, όμως. Η μακροχρόνια ορμονοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και των καρδιακών παθήσεων.

7. Ποια συμπληρώματα ή συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Τα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη D και ασβέστιο: Αυτά βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.
  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επεισοδίων των εξάψεων.
  • Βιταμίνες Β: Αυτές μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της διάθεσής σου.
  • Μελατονίνη: Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο.

Διάβασε επίσης: Αυτά είναι τα σημάδια ότι μπορεί να έχεις πρώιμη εμμηνόπαυση

  • Κόκκινο τριφύλλι: Αυτό το βότανο έχει επίσης βρεθεί ότι βοηθά με τις εξάψεις.
  • Έλαιο νυχτολούλουδου: Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το έλαιο νυχτολούλουδου μείωσε αποτελεσματικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των νυχτερινών εφιδρώσεων.

Σύμφωνα με το Health Line εκτός από τις τακτικές εξετάσεις με τον γυναικολόγο σου και τις θεραπείες που σου έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, οι ακόλουθες συμπληρωματικές θεραπείες μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση:

  • Βελονισμός
  • Γιόγκα
  • Διαλογισμός
  • Θεραπεία μασάζ

7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου σχετικά με την εμμηνόπαυση

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κόκκινα φρούτα του χειμώνα και γιατί αποτελούν έναν πραγματικό «θησαυρό» για την υγεία σου



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer