7 συμβουλές που μπορούν να αναπτερώσουν το ηθικό σου όταν το φθινόπωρο σε φέρνει στα down σου
Η άφιξη του φθινοπώρου και του χειμώνα φέρνει ένα οικείο σενάριο για πολλούς: μικρότερες μέρες και χαμηλότερες θερμοκρασίες δημιουργούν μια οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα για κάποιους, ενώ φέρνουν χαμηλό ηθικό, κούραση και κακή διάθεση για άλλους. Αυτά τα συναισθήματα που προκύπτουν καθώς αλλάζει η εποχή μπορεί να είναι σημάδι ότι μπορεί να έχετε Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (SAD).
Για πολλούς ανθρώπους, αυτές οι εποχές αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή του καιρού. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που εμφανίζεται η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), ένας «σκοτεινός σύντροφος» φορτωμένος με συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα που μπορεί να υπονομεύσει την ψυχολογική και σωματική ευεξία.
Τι είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή;
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι μια μορφή εποχιακής κατάθλιψης που εμφανίζεται κυκλικά κατά τους χειμερινούς μήνες, αφαιρώντας τις μέρες από το φως του ήλιου και ρίχνοντας πολλούς σε μια ατμόσφαιρα μελαγχολίας, αν όχι εντελώς κακής διάθεσης.
Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, ευερεθιστότητα, αυξημένη όρεξη για ζαχαρούχα τρόφιμα, δυσκολία συγκέντρωσης και επίμονο αίσθημα θλίψης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση από άτομο σε άτομο και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων.
Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: 7 συμβουλές για να ξεπεράσεις τα φθινοπωρινά blues
1. Βγες στο φυσικό φως
Η έλλειψη ηλιακού φωτός το χειμώνα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση. Η έκθεση στο φυσικό φως είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση του SAD.
Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά το πρωί, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας.
2. Ασχολήσου τακτική με μια φυσική δραστηριότητα
Η τακτική άσκηση είναι ένας ισχυρός σύμμαχος κατά της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής. Η τακτική σωματική δραστηριότητα αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, τις λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας», βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας το στρες.
Δεν απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο. ακόμα και μια καθημερινή βόλτα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
3. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή
Αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της καλής διάθεσης.
4. Κοιμήσου καλά και αρκετά
Όπως μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, έτσι και ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη συναισθηματική ευεξία.
Η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας ύπνου και η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης και της θλίψης που σχετίζονται με το SAD.
5. Μάθε να διαχειρίζεσαι το άγχος σου
Η μείωση του στρες μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Η εκμάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους, όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και η προοδευτική χαλάρωση, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας θετικής στάσης ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες.
6. Πέρνα χρόνο με φίλους
Είναι αναμφισβήτητο ότι με την άφιξη του κρύου καιρού και των μικρότερων ημερών, η επιθυμία να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους συχνά κυριαρχεί.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να τονίσει τα συμπτώματα του SAD. Το να περνάς χρόνο με φίλους και την οικογένεια, να συμμετέχεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και να καλλιεργείς ουσιαστικές σχέσεις συμβάλλουν στη συναισθηματική ευεξία και εξουδετερώνουν τα συναισθήματα μοναξιάς.
Ακόμη και μια τηλεφωνική συνομιλία, μια βιντεοκλήση ή μια βόλτα με έναν φίλο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας κατά τους χειμερινούς μήνες.
7. Καταπολέμησε την κακή διάθεση με φωτοθεραπεία
Η φωτοθεραπεία είναι μια κοινή πρακτική για τη θεραπεία της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής, η οποία συχνά συνιστάται για όσους ζουν σε περιοχές με λίγες ώρες ηλιακού φωτός.
Χρησιμοποιώντας μια ειδική λάμπα με έντονο φως, αυτή η θεραπεία προσομοιώνει το φυσικό φως και είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της διάθεσης.
Το φως που εκπέμπεται από αυτούς τους λαμπτήρες είναι πιο έντονο από το κανονικό φως και η τακτική χρήση του, συνήθως για 20-30 λεπτά την ημέρα, μπορεί να επηρεάσει θετικά τον κιρκάδιο ρυθμό και την παραγωγή μελατονίνης.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|