Now Reading
Αυτή είναι η συνήθεια που προτείνει ένας ειδικός μακροζωίας για να μειώσεις το πρήξιμο (και να έχεις καλύτερα δόντια)

Αυτή είναι η συνήθεια που προτείνει ένας ειδικός μακροζωίας για να μειώσεις το πρήξιμο (και να έχεις καλύτερα δόντια)

Avatar photo
-a

Σε μια εποχή όπου όλα γίνονται βιαστικά και μηχανικά, το να αφιερώσεις χρόνο στο φαγητό σου και στον εαυτό σου είναι μια μικρή αλλά ουσιαστική πράξη αγάπης για τον εαυτό σου.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσος χρόνος χρειάζεται για να μασήσεις το φαγητό σου; Ίσως όχι, μιας και στη ρουτίνα της καθημερινότητας οι μικρές, φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες ξεχνιούνται. Η συνήθεια να μασάς αργά μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά όπως αποδεικνύεται, κρύβει σοφία – κι όχι μόνο γιατί σε βοηθάει να απολαμβάνεις καλύτερα τις γεύσεις. Ένας ειδικός στη μακροζωία προτείνει τη συνειδητή μάσηση ως έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους να μειώσεις το πρήξιμο, να αποκτήσεις πιο υγιή δόντια και να βελτιώσεις τη γενική ευεξία σου.

 Αργό μάσημα: Περισσότερο από μια απλή συνήθεια

Αυτή είναι η συνήθεια που προτείνει ένας ειδικός μακροζωίας για να μειώσεις το πρήξιμο (και να έχεις καλύτερα δόντια)

Το να μασάς αργά είναι κάτι που πιθανώς κάνεις φυσικά όταν απολαμβάνεις κάποιο αγαπημένο φαγητό. Όμως, για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι μια βιαστική διαδικασία, καθώς η σύγχρονη ζωή τους αναγκάζει να τρέχουν από υποχρέωση σε υποχρέωση. Σκέψου το λίγο: πόσες φορές βρέθηκες να τρως βιαστικά, ενώ παράλληλα κάνεις κάτι άλλο – βλέπεις τηλεόραση, ελέγχεις το κινητό ή τρέχεις για να προλάβεις κάτι άλλο. Όμως, αυτή η απλή συνήθεια της βιαστικής μάσησης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και την ευεξία σου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν μασάς αργά και προσεκτικά, δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να αντιληφθεί τι τρώει. Οι παλιές παραδόσεις από πολλές κουλτούρες συνιστούν να μασάς την κάθε μπουκιά περίπου 20-30 φορές, ώστε να ενισχύεται η πέψη και η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

1.Τα οφέλη για την υγεία της κοιλιάς και τη μείωση του πρηξίματος

Όταν δεν μασάς καλά το φαγητό σου, η πέψη επιβαρύνεται. Το σώμα σου αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά για να διασπάσει τις τροφές, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πρήξιμο. Η βιασύνη στο μάσημα οδηγεί σε μεγαλύτερα κομμάτια τροφής που φτάνουν στο στομάχι σου και δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, το βιαστικό μάσημα συνήθως φέρνει μαζί του και την αεροφαγία, με αποτέλεσμα το στομάχι να γεμίζει με αέρα και να αυξάνονται τα προβλήματα πρηξίματος και αερίων.

Αντίθετα, όταν μασάς αργά, κάθε μπουκιά γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμη για τον οργανισμό σου. Τα ένζυμα του σάλιου, που παίζουν βασικό ρόλο στην αρχική φάση της πέψης, έχουν τον χρόνο να διασπάσουν τα συστατικά των τροφών πριν φτάσουν στο στομάχι. Έτσι, με τη συνειδητή μάσηση μειώνεται το φούσκωμα και το αίσθημα βάρους που μπορεί να νιώθεις μετά το γεύμα.

2.Υγεία των δοντιών: Ένας απροσδόκητος σύμμαχος

Αυτή είναι η συνήθεια που προτείνει ένας ειδικός μακροζωίας για να μειώσεις το πρήξιμο (και να έχεις καλύτερα δόντια)

Το μάσημα αποτελεί και μια απλή μορφή φυσικής άσκησης για τα δόντια και τα ούλα σου. Μασώντας αργά και σταθερά, δυναμώνεις τους μύες του στόματος και μειώνεις την πιθανότητα προβλημάτων στα δόντια και τα ούλα. Όταν τρως βιαστικά, υπάρχει κίνδυνος να ασκείς υπερβολική πίεση στα δόντια και να επιβαρύνεις τη στοματική σου υγεία. Μάλιστα, η αργή μάσηση είναι συνδεδεμένη με την έκκριση περισσότερου σάλιου, που καθαρίζει φυσικά τα δόντια και τα προστατεύει από την ανάπτυξη βακτηρίων και την τερηδόνα.

3.Προάγει τη μακροζωία

Στον τομέα της μακροζωίας, οι ειδικοί συχνά τονίζουν τη σημασία των απλών συνηθειών που βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου. Η συνήθεια της αργής μάσησης βελτιώνει την πέψη, τη στοματική υγεία και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα της ζωής σου. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά και συνειδητά τείνουν να καταναλώνουν λιγότερη τροφή, πράγμα που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και τη μείωση του κινδύνου για μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης.

Διάβασε επίσης: Τα φθινοπωρινά λαχανικά που δεν είναι και τόσο «φίλοι» με το έντερό σου

4.Συναισθηματική ευεξία: Απολαμβάνοντας τη στιγμή

Το αργό μάσημα δεν είναι απλά μια φυσική διαδικασία αλλά και μια μορφή αυτοφροντίδας. Όταν δίνεις χρόνο στον εαυτό σου να γευτεί και να απολαύσει το φαγητό σου, συνδέεσαι βαθύτερα με την εμπειρία του τρώειν, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις περισσότερο τη στιγμή και τη διαδικασία. Αυτή η συνειδητή πρακτική της κατανάλωσης είναι κοντά στη φιλοσοφία του mindfulness – την εστίαση στην παρούσα στιγμή και στην εμπειρία που αυτή φέρνει.

-a

Πώς να ενσωματώσεις την αργή μάσηση στην καθημερινότητά σου

Το να μάθεις να μασάς αργά ίσως απαιτεί κάποια προσπάθεια, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να τρως βιαστικά. Όμως, μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά βήματα:

  1. Δώσε χρόνο σε κάθε μπουκιά: Προσπάθησε να μην καταπίνεις το φαγητό πριν το μασήσεις αρκετά. Δοκίμασε να μασάς την κάθε μπουκιά 20-30 φορές, όπως συνιστούν οι ειδικοί.
  2. Άφησε κάτω το πιρούνι: Αν αφήνεις το πιρούνι σου στο πιάτο ανάμεσα στις μπουκιές, αυτό σε βοηθάει να δώσεις περισσότερο χρόνο στη μάσηση και να απολαύσεις καλύτερα το φαγητό.
  3. Απόφυγε περισπασμούς: Δοκίμασε να μην τρως ενώ βλέπεις τηλεόραση ή ασχολείσαι με το κινητό. Άφησε τις αισθήσεις σου να επικεντρωθούν μόνο στη γεύση και την υφή του φαγητού.
  4. Αναγνώρισε την πείνα και τον κορεσμό: Η αργή μάσηση σου δίνει τον χρόνο να καταλάβεις πότε έχεις χορτάσει, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την υπερφαγία.

Διάβασε επίσης: Ένα ακτινίδιο το πρωί κάνει πιο όμορφή τη ζωή (και βοηθά στην καταπολέμηση του πρηξίματος στην κοιλιά)

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer