Είναι δυνατό να τρέχεις χωρίς να εξαντλείσαι αν αναπνέεις σωστά.
Το τρέξιμο μπορεί μερικές φορές να είναι εξαντλητικό, ειδικά όταν ξεκινάς, είναι εύκολο να λαχανιάζεις. Αλλά σύμφωνα με ένα άρθρο στο The Conversation, 3 ειδικοί ξεκίνησαν να αναλύσουν την τεχνική της αναπνοής κατά το τρέξιμο. Ρώτησαν τον εαυτό τους: «Είμαι κάποιος που τείνει να αναπνέει από το στόμα ή τη μύτη μου όταν τρέχω;».
Αυτοί οι ειδικοί παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια ασκήσεων χαμηλής ή μέτριας έντασης, η πλειοψηφία των αθλητών έτειναν να εισπνέουν από τη μύτη και να εκπνέουν από το στόμα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια αθλημάτων υψηλής έντασης, οι άνθρωποι τείνουν να ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους για να πάρουν περισσότερο αέρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: αντίθετα με ό,τι πίστευαν προηγουμένως, όταν τρέχουμε, είναι καλύτερο να αναπνέουμε από τη μύτη.
«Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης σε διαφορετικές εντάσεις, χρησιμοποιείται λιγότερο οξυγόνο όταν αναπνέουμε από τη μύτη παρά όταν αναπνέουμε από το στόμα. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται σαν πλεονέκτημα, ουσιαστικά σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να εκτελέσει την ίδια ποσότητα άσκησης ενώ χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο για να το κάνει», εξηγούν οι ειδικοί.
«Σκεφτείτε το οξυγόνο ως καύσιμο για ένα αυτοκίνητο. Όσο λιγότερα μίλια καταναλώνει ένα αυτοκίνητο ανά γαλόνι καυσίμου, τόσο καλύτερη είναι η «οικονομία καυσίμου». Το ίδιο ισχύει και για το οξυγόνο. Όσο λιγότερο οξυγόνο χρησιμοποιείται ανά βήμα, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει ένα άτομο, και επομένως, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι», συνεχίζουν οι συγγραφείς.
Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό να τρέξεις περαιτέρω χωρίς να εξαντλείσαι αν αναπνέεις σωστά
«Περισσότερο οξυγόνο απελευθερώνεται επίσης μέσω της ρινικής αναπνοής, γι’ αυτό δεν υπάρχει διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ της στοματικής και της ρινικής αναπνοής κατά την ίδια άσκηση. Αυτό δείχνει ότι η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται σκληρότερα για να τη μεταφέρει στους μύες και ότι δεν υπόκειται σε καμία πρόσθετη πίεση όταν αναπνέει από τη μύτη», τονίζουν αυτοί οι επιστήμονες.