Αυτό είναι το Νο 1 πράγμα που δεν κάνουν ποτέ τα ζευγάρια που είναι πλασμένα ο ένας για τον άλλο
Πολλοί ψυχολόγοι μελετούν πολλούς συντρόφους που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν θεραπεία ζευγαριών. Οι θεραπείες βοηθούν να παραμείνουν πολλά ζευγάρια ευτυχισμένα μέσα στο γάμο τους και οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν πότε μια σχέση οδεύει προς την καταστροφή. Μάλιστα σε μια μελέτη που έγινε μπόρεσαν να προβλέψουν με ακρίβεια 94% εάν μια σχέση θα διαρκέσει ή όχι, παρατηρώντας ένα ζευγάρι για μόλις 15 λεπτά. Εκεί ανακάλυψαν το Νο 1 πράγμα που δεν κάνουν ποτέ τα επιτυχημένα ζευγάρια: να θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο.
Η έλλειψη εκτίμησης μπορεί να καταστρέψει μια σχέση
Το να λέμε «ευχαριστώ» βοηθάει, αλλά η οικοδόμηση μιας κουλτούρας εκτίμησης απαιτεί πολύ περισσότερα από αυτό. Πρέπει να αναζητήσεις ενεργά τι κάνει σωστά ο σύντροφος σου. Ψάξε να βρεις το καλό που έχει κρυφτεί και παραβλεφθεί, και να του επισημάνεις. Πολλά ζευγάρια παλεύουν με αυτό και συνήθως επικεντρώνονται σε όλα όσα ο σύντροφος τους κάνει λάθος και επικρίνουν ο ένας τον άλλον για αυτό.
Το CNBC ανέφερε σχετικά με αυτό πως: «Όταν τα ζευγάρια πιάνονται σε αυτή την αρνητική σπείρα, οι διαταραγμένες σχέσεις ονομάζονται “Τέσσερις Ιππείς της Αποκάλυψης” που έρχονται να καλπάσουν».
Προσοχή στους «Τέσσερις Ιππείς της Αποκάλυψης»
Κάθε καβαλάρης αντιπροσωπεύει ένα στυλ επικοινωνίας που αυξάνει την πιθανότητα διαζυγίου ή χωρισμού. Ο εντοπισμός και, στη συνέχεια, η διακοπή τους μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις με τον σύντροφο σου μια υγιέστερη, ισχυρότερη σχέση.
1. Κριτική
Όταν επικρίνεις κι επιτίθεσαι στον χαρακτήρα του συντρόφου σου: «Δεν σε νοιάζει ο χρόνος κανενός άλλου. Είσαι τόσο εγωιστής». Είναι διαφορετικό από το να κάνεις ένα παράπονο, που μοιάζει περισσότερο με: «Με στενοχωρεί που άργησες 30 λεπτά. Μακάρι να με καλούσες νωρίτερα για να με ενημερώσεις».
Πώς να το διορθώσεις: Σε καταστάσεις απογοήτευσης, μπορείς να παραπονεθείς, αλλά μην κατηγορείς τον σύντροφο σου για όλα όσα πήγαν στραβά. Χρησιμοποίησε τη δήλωση «εγώ» για να εστιάσεις στο πώς νιώθεις και να τον ενημερώσεις τι χρειάζεσαι.
2. Περιφρόνηση
Η περιφρόνηση είναι ο Νο 1 προγνωστικός παράγοντας του διαζυγίου. Αυτό το στυλ επικοινωνίας τροφοδοτείται από μακροχρόνιες πεποιθήσεις ότι ο σύντροφος σου είναι ηθικά κατώτερος από εσένα. Όταν συμπεριφέρεσαι με περιφρόνηση, γίνεσαι επίτηδες κακός. Μπορεί να τον κοροϊδέψεις με σαρκασμό, να τον μιμηθείς, να τον ονομάσεις ή να χρησιμοποιήσεις περιφρονητική γλώσσα του σώματος, όπως γουρλώνοντας τα μάτια ή κοροϊδεύοντας.
Πώς να το διορθώσεις: Οι θετικές σκέψεις μετατρέπονται σε θετικά συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους γίνονται θετικές πράξεις. Συντονίσου λοιπόν στον θαυμασμό σου για τον σύντροφο σου. Κάνε μια λίστα με πράγματα που σου αρέσουν σε αυτόν. Σκέψου τις αγαπημένες σου αναμνήσεις μαζί και άφησε τον να καταλάβει ότι τον εκτιμάς.
3. Αμυντικότητα
Η άμυνα είναι μια μη παραγωγική απάντηση στην κριτική. Θέλεις να ξεφορτωθείς τον σύντροφο σου, γι’ αυτό αναζητάς δικαιολογίες, παίζεις το θύμα και ρίχνεις την ευθύνη σε εκείνον. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφος σε ρωτήσει αν έβγαλες τα σκουπίδια, μια αμυντική απάντηση μπορεί να ακούγεται σαν: «Ξέρεις πόσο κουρασμένη είμαι μετά τη δουλειά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με ρωτάς για αυτό. Είναι επειδή είμαι τόσο τεμπέλα, σωστά; Γιατί δεν μπορείς να το κάνεις;»
Πώς να το διορθώσεις: Προσπάσθησε να κατανοήσεις την προοπτική του συντρόφου σου και να αποδεχτείς την ευθύνη για τις πράξεις σου. Για το παραπάνω παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις: «Ξέρεις τι; Γύρισα σπίτι και ξέχασα τελείως να βγάλω τα σκουπίδια. Λυπάμαι, ξέρω ότι συμφωνήσαμε να το κάνω αυτό. Θα το κάνω τώρα».
4. Αγνοώντας τον
Αντί να εμπλακείς σε σύγκρουση, μπορεί να αγνοήσεις τον σύντροφο σου ή ακόμα και να απομακρυνθείς σωματικά από τη συνομιλία. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσεις στο σημείο που νιώθεις την ανάγκη να τσακωθείς τον σύντροφο σου. Αλλά μόλις ξεκινήσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσεις.
Πώς να το διορθώσεις: Αντί απλώς να φύγεις, θα μπορούσες να πεις: «Νιώθω πολύ θυμωμένη για να μιλήσω γι’ αυτό. Μπορούμε να αφιερώσουμε 15 λεπτά για να ηρεμήσουμε;» Πήγαινε σε ένα διαφορετικό δωμάτιο και κάνε κάτι χαλαρωτικό όπως διάβασμα ή διαλογισμό και μετά μπορείς να επιστρέψεις στη συζήτηση.
Διάβασε επίσης:
Μπορείς να αλλάξεις έναν άντρα; Μην προσπαθήσεις να το παίξεις μητέρα Τερέζα, δεν πιάνει
Υπάρχει κάποια αλήθεια στο κλισέ ότι οι γυναίκες συχνά θέλουν να «φτιάξουν» τους άντρες που έχουν σχέση. Ποιος δεν έχει ακούσει ποτέ: «Θα ήταν τέλειο αν»… «ήξερε πώς να επικοινωνεί καλύτερα», «αν σταματούσε να φλερτάρει με άλλες γυναίκες» ή «αν έλεγε ότι με αγαπά πιο συχνά».
Είναι γνωστό ότι στις γυναίκες αρέσουν οι προκλήσεις. Αλλά πόσο πολύ μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξουν οι σύντροφοι μας για εμάς; Και προσπαθώντας να βελτιώσουμε τον χαρακτήρα τους δείχνουμε γενναιοδωρία ή αναλαμβάνουμε το πιο δύσκολο έργο στον κόσμο; Γιατί μπορείς πραγματικά να αλλάξεις έναν άντρα;
Εδώ θα διαβάσεις αν μπορείς να αλλάξεις έναν άνδρα.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|