Now Reading
Αν αναρωτιέσαι γιατί κάποιος σου κάνει «κλικ» φταίει ο μεταιχμιακός συντονισμός σου

Αν αναρωτιέσαι γιατί κάποιος σου κάνει «κλικ» φταίει ο μεταιχμιακός συντονισμός σου

Avatar photo
-α

Υπάρχει λόγος που δεν συναναστρεφόμαστε και ούτε «κολλάμε» με όλους.

Είναι περίεργο που συνδεόμαστε με κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους; Σκέψου το. Ας πούμε ότι συναντάμε κάποιον στο πάρκο και τον νιώθουμε πολύ οικείο. Λαμβάνουμε ο ένας τα αστεία του άλλου, οι συνομιλίες μας κυλούν φυσικά και η άμεση σύνδεση είναι ακριβώς εκεί. Για κάποιο περίεργο λόγο, απλά κάνουμε «κλικ».

Αλλά γιατί κάνουμε κλικ με μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους; Υπάρχουν πολλοί λόγοι -τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά-για τους οποίους το σώμα μας δένει καλύτερα με τους άλλους. Το μεταιχμιακό μας σύστημα, το οποίο είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας, παίζει ρόλο σε αυτή τη σύνδεση. Ας δούμε πώς γίνεται αυτή η σύνδεση.

-α

Η επιστήμη πίσω από τον μεταιχμιακό συντονισμό

Το μεταιχμιακό μας σύστημα αποτελείται από πολλά μέρη του εγκεφάλου μας: την αμυγδαλή, τον υποθάλαμο, τον θάλαμο και τον ιππόκαμπο. «Αυτό το σύστημα είναι το κλειδί για να μας βοηθήσει να αντιδρούμε στον κόσμο συναισθηματικά με τρόπους που έχουν νόημα», εξηγεί η Becca Reed , LCSW, PMH-C στο Very Well Mind. «Το μεταιχμιακό σύστημα είναι σαν το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου». Μας βοηθά να ρυθμίζουμε, να επεξεργαζόμαστε και να θυμόμαστε τα συναισθήματά μας, προσθέτει. Κάθε μέρος του μεταιχμιακού μας συστήματος παίζει ζωτικό ρόλο στη συναισθηματική μας επεξεργασία. Όλες αυτές οι ποικίλες λειτουργίες ουσιαστικά εξηγούν τη σύνδεσή μας με τους άλλους. «Διαδραματίζει επίσης μεγάλο ρόλο στη συν-ρύθμιση, η οποία είναι η διαδραστική διαδικασία ρύθμισης των συναισθηματικών και φυσιολογικών καταστάσεων του άλλου, βοηθώντας μας να νιώθουμε περισσότερο συνδεδεμένοι και υποστηριζόμενοι», λέει η Reed.

Κατανόηση της συναισθηματικής σύνδεσης

Το θέμα με τη συναισθηματική σύνδεση —είτε ρομαντική, είτε πλατωνική, είτε οικογενειακή— είναι ότι τη νιώθουμε σε ολόκληρο το σώμα μας, όχι μόνο στον εγκέφαλό μας. Οι στενές συνδέσεις μπορούν να μας δώσουν πραγματικές σωματικές αντιδράσεις, όπως ένα αίσθημα χαλάρωσης ή άγχους. Η συνταγή σύνδεσης: χρήση της δύναμης των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και της βαθιάς επιθυμίας για σύνδεση για την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας. Έτσι, όταν κάνουμε «κλικ» με κάποιον, οι εσωτερικές συναισθηματικές μας καταστάσεις συνδέονται με αυτό που είναι γνωστό ως μεταιχμιακός συντονισμός.

Διάβασε επίσης: Κατάλαβε τον χαρακτήρα των ανθρώπων παρατηρώντας μόνο τις κινήσεις τους

Ο μεταιχμιακός συντονισμός μπορεί να θεωρηθεί μια ενεργητική σύνδεση με κάποιον άλλο. «Σκεφτείτε την ανταλλαγή ενέργειας στον μεταιχμιακό συντονισμό ως έναν ήσυχο, συναισθηματικό χορό που συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι συνδέονται πραγματικά και μοιράζονται τα συναισθήματά τους βαθιά», αναφέρει η Reed. «Αυτές οι αλληλεπιδράσεις που τονώνουν τη διάθεση μας βοηθούν να νιώθουμε πιο αρμονικοί μεταξύ μας, συχνά χωρίς να χρειαζόμαστε λόγια ή σαφείς εκφράσεις συναισθημάτων».

φιλία και διαφορά ηλικίας

«Όταν αισθάνεστε κατανοητοί χωρίς να εξηγείτε ρητά τα συναισθήματά σας ή όταν αισθάνεστε αυτόματα παρηγοριά στην παρουσία ενός ατόμου, βιώνετε μεταιχμιακή αντήχηση. Είναι το ζωντανό νήμα που μας συνδέει με τους άλλους. Βοηθά στη σταθεροποίηση των συναισθηματικών μας καταστάσεων και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση , κατανόηση και αίσθηση ασφάλειας και ανήκειν», λέει η Reed. «Αυτό το είδος της ενσυναίσθησης σύνδεσης μπορεί να αποτρέψει τη συναισθηματική δυσφορία και να καλλιεργήσει μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας». Τελικά, ο μεταιχμιακός συντονισμός είναι η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο ίδιο μήκος κύματος με ένα άλλο άτομο συναισθηματικά.

Διάβασε επίσης: Έχεις πολλές αντιπάθειες; Οι 11 λόγοι που φταίνε γι’ αυτό και οι τρόποι για να το αλλάξεις

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer