Αν νόμιζες ότι το Ghosting είναι κακό, ήρθε η χειρότερη τάση στα ραντεβού: Το Cloaking!
Το Cloaking είναι ότι πιο νέο υπάρχει στις σχέσεις και στα ραντεβού και μεταφέρει το Ghosting σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.
Για πολλούς ανθρώπους, τα ραντεβού φαίνεται να είναι πιο περίπλοκα από ποτέ στην εποχή μας και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα την τελευταία δεκαετία. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές γνωριμιών και ένα ολόκληρο λεξικό όρων που πετιούνται στις συζητήσεις για τις σχέσεις, οι singles δεν το έχουν εύκολο όταν πρόκειται να βρουν την αγάπη άλλωστε, φαίνεται ότι λιγότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για μια σχέση απ’ ό,τι χρόνια πριν. Μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο Rutgers και το Πανεπιστήμιο του Albany αποκάλυψε ότι λιγότεροι νέοι άνθρωποι επιδίδονται σε πολύ περισσότερο περιστασιακό σεξ από ό,τι πριν από μια δεκαετία.
Δεν είναι όμως όλα τόσο άσχημα. Ορισμένοι όροι περιγράφουν τα πιο ευτυχισμένα μέρη του ρομαντισμού. Ο Wanderlove – μια μορφή σχέσης που περιστρέφεται γύρω από τα ταξίδια – μπορεί πράγματι να μεταμορφώσει τη ζωή σου. Ωστόσο, η επισφαλής σκηνή γνωριμιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει επίσης οδηγήσει σε έναν όρο γνωριμιών, το λεγόμενο roaching, μια τάση που απλά περιγράφει μια δυνητικά επιβλαβή πρακτική.
Αλλά έχουμε άλλον έναν όρο να προσθέσουμε σε αυτό το διαρκώς αυξανόμενο λεξικό που πρέπει να μάθουν οι όλοι όσοι αναζητούν την αγάπη και βγαίνουν ραντεβού: «το cloaking».
Μια νέα μορφή ghosting που είναι ακόμη χειρότερη έχει εμφανιστεί
Πιθανότατα να είσαι εξοικειωμένη με τον όρο «ghosting», αν όχι, εδώ είναι μια σύντομη ανακεφαλαίωση. Όταν ξαφνικά δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή με το άτομο που σε ενδιαφέρει -μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω μηνυμάτων ή κάθε σχέδιο φαίνεται να πέφτει στο κενό- κάποιος μπορεί να σου έχει κάνει ghosting. Και τώρα, μια νέα μορφή ghosting έχει αποκτήσει δημοτικότητα.
Το «Cloaking» περιγράφει μια πρακτική γνωριμιών που είναι κάπως πιο αγενής από το ghosting. Η ψυχολόγος Yvonne Thomas, Ph.D., που εδρεύει στο Λος Άντζελες, περιέγραψε το cloaking ως το «στήσιμο για το πρώτο ραντεβού», αλλά με μια επιπλέον ανατροπή. «Σε μπλοκάρει επίσης το άλλο άτομο σε οποιαδήποτε εφαρμογή στην οποία εσύ και εκείνος ή εκείνη είχατε συνομιλήσει», δήλωσε η Thomas. Όχι μόνο έχεις μείνει μόνη σου, αλλά δεν έχεις κανέναν απολύτως τρόπο να επικοινωνήσεις με το άτομο με το οποίο μιλούσες.
Ο όρος cloaking φάνηκε να αναπτύσσεται με την άνοδο των εφαρμογών γνωριμιών όπως το Tinder και το Hinge. Η Rachel Thompson του Mashable ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τον όρο και περιέγραψε την εμπειρία της με το cloaking από ένα online ραντεβού. Η Thompson είχε γνωρίσει κάποιον στο Hinge. Οργάνωσε το ραντεβού τους, αλλά όταν η Thompson του έστειλε μήνυμα για να του πει ότι ήταν καθ’ οδόν, τα πάντα – το προφίλ του και οι συνομιλίες τους στην εφαρμογή – εξαφανίστηκαν. Τότε η Thompson το κατάλαβε: την είχε μπλοκάρει. Παρόλο που τα ραντεβού έχουν να κάνουν με το «βγάλε τον εαυτό σου προς τα έξω», κάποιοι φαίνεται να προτιμούν να γίνονται αόρατοι εις βάρος της εμπιστοσύνης του άλλου.
Η απόκρυψη- cloaking έχει να κάνει με το να είσαι αόρατος
Πώς μπορείς να αποφύγετε την απόκρυψη- cloaking; Δυστυχώς, δεν μπορείς να ξέρεις πότε αν κάποιος με τον οποίο συνομιλείς θα καταλήξει να είναι ένας αχρείος που σε στήνει και σε μπλοκάρει. Αλλά αν έχεις αποκαλυφθεί, ίσως αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις στη συνέχεια. Η αδειούχος ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σε θέματα σχέσεων Tara Fields, Ph.D., δήλωσε πως ό,τι και να γίνει, πρέπει να θυμάσαι την αξία σου. «Δεν μπορείτε να αφήσετε τις πληγές του παρελθόντος να μπουν εμπόδιο στην ευτυχία σας ή να αφήσετε έναν ξένο να προκαλέσει αυτοαμφισβήτηση και πόνο», δήλωσε η Fields στο Women’s Health.
Παρόλο που μπορεί να έχεις την ανάγκη να έρθεις ξανά σε επαφή με το άτομο που εξαφανίστηκε και του έκανε cloaking για να του πεις πόσο ξενέρωτη ήταν η συμπεριφορά του, δεν πρέπει να χάνεις τον χρόνο σου προσπαθώντας να τον προσεγγίσεις. Ναι, η απόρριψη πονάει, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα θέλες να περάσεις χρόνο με ένα άτομο που συμπεριφέρεται έτσι στους ανθρώπους.
Η κοινωνική ερευνήτρια Joanne Orlando πιστώνει τη χρονολόγηση μέσω τηλεφώνου με ορισμένες τοξικές συμπεριφορές. «Κάνοντας κάποιον άλλον να αισθάνεται άσχημα, ορισμένοι χρήστες εφαρμογών κάνουν τους εαυτούς τους να αισθάνονται καλύτερα», δήλωσε η Orlando στον Guardian. «Και το χειρότερο είναι ότι το κάνουν αυτό πίσω από την ημι-ανώνυμη ασπίδα του διαδικτύου». Παρόλο που οι συνέπειες φαίνονται πραγματικές σε εσένα, μπορεί να μην τις καταλάβει ο άνθρωπος που σου έκανε το cloaking. Η πλοήγηση στις διαδικτυακές γνωριμίες μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά να ξέρεις ότι αν κάποιος σε έχει αποκρύψει, έχεις αποφύγει μία πολύ κακή περίπτωση ανθρώπου που δεν θα ήθελες και δεν θα έπρεπε να υπάρχει στη ζωή σου.
Διάβασε επίσης:
Άγχος στο πρώτο ραντεβού; Θα περάσει με 5 tips
Η σκέψη του να συναντήσεις έναν άγνωστο από το διαδίκτυο πρόσωπο με πρόσωπο, προκειμένου να δεις αν υπάρχει προοπτική για μία ρομαντική σχέση, μοιάζει με ένα αυτόματο κάθετο ΟΧΙ. Είναι πολύ άβολο αν ο ένας ή και οι δύο δεν ενδιαφέρονται, και ανατριχιάζεις ίσως στην ιδέα να κάθεσαι εκεί όταν ήδη ξέρεις ότι δεν θέλεις να ξαναδείς ποτέ αυτό το άτομο.
Επίσης, τι γίνεται αν είναι εγκληματίας; Ή, φτάνεις στο σημείο να υπάρχει ένα πραγματικό σχέδιο, και ακριβώς πριν το ραντεβού, τα μάτια σου νιώθουν βαριά. O εγκέφαλός αρχίζει να σκέφτεται, λέγοντας σου: «Ο ΥΠΝΟΣ είναι αυτό που πραγματικά χρειάζομαι – ΟΧΙ έναν άντρα»! Ή ίσως δεν έχεις καν επίγνωση του άγχους σου για τα ραντεβού. Απλά λες στον εαυτό σου και στον κόσμο ότι είσαι «Τόσο πολυάσχολη!» που τελικά δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς με αυτό, αλλά αν με κάποιο τρόπο συναντήσεις από κοντά το σωστό άτομο, θα είσαι ανοιχτή σε αυτό.
Δες εδώ πώς θα πας πρώτο ραντεβού χωρίς άγχος
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|