Now Reading
Αν θέλεις μια πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ενέργεια ο κανόνας 5 Α είναι για σένα

Αν θέλεις μια πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ενέργεια ο κανόνας 5 Α είναι για σένα

Avatar photo
Αν θέλεις να μια πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ενέργεια ο κανόνας 5 Α είναι για σένα

Ο κανόνας 5Α είναι ο ιδανικός τρόπος για να τρως πιο υγιεινά και να έχεις περισσότερη ενέργεια.

Υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι που θα σε βοηθήσουν να ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ρυθμίζοντας τις ορμόνες και βελτιώνοντας τη διάθεση. Αυτή τη φορά οι διατροφολόγοι μας προτείνουν τον κανόνα διατροφής 5Α. Η συνταγή που προτείνουν οι διατροφολόγοι για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που ταυτόχρονα θα σου χαρίσει ενέργεια και ευεξία είναι απλή και μπορείς να την εφαρμόσεις στην καθημερινότητα σου, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. 

Αν θέλεις να μια πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ενέργεια ο κανόνας 5 Α είναι για σένα

Το μυστικό της υγιεινής διατροφής σύμφωνα με τους διατροφολόγους- O κανόνα 5Α

Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη σχέση μας με τα τρόφιμα, τα οποία είναι πλέον πιο υγιεινά και πιο εναρμονισμένα με τις φυσικές ανάγκες του οργανισμού. Ανησυχούμε περισσότερο για την υγεία μας, με κίνητρο την αναζήτηση μικρών απολαύσεων, αφιερώνουμε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν στο μαγείρεμα των γευμάτων. Υπήρξε επίσης αύξηση σε όσους παρασκευάζουν βασικά είδη για το σπίτι, όπως ψωμί και γιαούρτι. Αυτά είναι καλά νέα, λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως επισημαίνει ο Dr. Olivier Courtin-Clarins, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Clarins και συγγραφέας των Belle dans mon assiette (2017) και Belle dans mes recettes (2020), μια ισορροπημένη  διατροφή βασίζεται σε:

1.την ποιότητα των προϊόντων
2.την αναλογία μεταξύ πλήρους και κενών θερμίδων (τα πρώτα είναι αυτά που περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικά, ενώ τα δεύτερα φέρνουν κυρίως θερμίδες και είναι φτωχά σε διατροφικές αρχές)
3.τις ποσότητες που καταναλώθηκαν
4.τις αναλογίες στο πιάτο. «Το «χωρίς, χωρίς, χωρίς» δεν έχει νόημα για μένα, και εκεί είναι που παίζει ρόλο η ισορροπία μεταξύ λίπους, υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αποφεύγονται τα βιομηχανικά σκευάσματα, συχνά εμπλουτισμένα με συντηρητικά και πρόσθετα και να μπορούμε να αποκρυπτογραφούμε τις ετικέτες», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Αν θέλεις να μια πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ενέργεια ο κανόνας 5 Α είναι για σένα
Η σημασία της προέλευσης αυτού που τρώμε
Οι κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής σύμφωνα με την Courtin-Clarins; Σεβαστείτε τα 3 V:

Ποικίλλει, για να πολλαπλασιάσει τα θρεπτικά συστατικά.
Ζωντανό, δηλαδή στην εποχή του, ωμό ή ελαφρά ψημένο, για διατήρηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.
Και, φυσικά, με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση. Αυτή η ιδέα ριζώνει στους καταναλωτές, για τους οποίους η κατανάλωση τοπικών προϊόντων δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επαληθεύουν την προέλευση αυτού που τρώνε και όσοι καλλιεργούν τους δικούς τους κήπους αυξάνονται.

Τα 5 Α της ευεξίας

Δεδομένου ότι παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία. Όπως εξηγεί η Véronique Liesse, διαιτολόγος, διατροφολόγος και μικροδιατροφολόγος, «μια μη ισορροπημένη διατροφή ενεργοποιεί την έμφυτη ανοσία και αποδυναμώνει την επίκτητη ανοσία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση και μια αλλαγή της άμυνάς μας». Υπάρχουν πέντε παράγοντες, όλοι αλληλένδετοι, που μπορούν να επηρεάσουν την ανοσία: φλεγμονή, οξειδωτικό στρες, υπερινσουλινισμός, δυσβίωση και μέθη. «Το είδαμε αυτό στην περίπτωση της επιδημίας του Covid 19, όταν έγινε πολύς λόγος για την «καταιγίδα κυτοκινών», τα πρωτεϊνικά μόρια αγγελιοφόρους της φλεγμονής». Εξ ου και η σημασία της διατήρησης αυτών των 5 παραγόντων υπό έλεγχο.

Αυτό απαιτεί μια δίαιτα που βασίζεται σε 5 Α:

1.Αντιφλεγμονώδη (τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 και φυτοθρεπτικά συστατικά, μπαχαρικά).
2.Αντιοξειδωτικό (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι, σπόροι).
3.Αντι-υπεργλυκαιμικά (τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσιες σε φυτικές ίνες, στερεά και ολικής αλέσεως, με όξινη γεύση και πλούσιες σε ωμέγα-3 ζωικής προέλευσης).
4.Αντιδυσβίωση (τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτοζύμωση, τυριά νωπό γάλα κ.λπ., και σε πρεβιοτικά, όπως λαχανικά, φρούτα, κόνδυλοι, σπόροι κ.λπ.).
5.Αντιτοξικό (βιολογικά τρόφιμα, φρέσκα, καλά διατηρημένα και μαγειρεμένα σε χαμηλή θερμοκρασία).

Αν θέλεις να μια πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ενέργεια ο κανόνας 5 Α είναι για σένα
Ρύθμισε τις ορμόνες μέσω της διατροφής

Οι θετικές επιδράσεις της διατροφής στις ορμόνες είναι ακόμα ελάχιστα γνωστές στο πεδίο μελέτης. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τις ορμόνες (οι εξαιρέσεις εδώ είναι η ινσουλίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη), αλλά η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί αναμφισβήτητα να προκαλέσει πτώση στην παραγωγή ορμονών. «Μην περιμένετε από τις ορμόνες σας να αναπαράγονται, να λειτουργούν και να επικοινωνούν σωστά μεταξύ τους εάν δεν τρώτε τίποτα», προειδοποιεί η Véronique Liesse. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση των ορμονών που ελέγχουν τα συναισθήματά μας και την κατάσταση της ευεξίας μας. Η μικροδιατροφολόγος υπογραμμίζει τη σημασία του GABA (γάμα-αμινοβουτυρικό οξύ), λιγότερο γνωστό από την ντοπαμίνη ή τη σεροτονίνη, αλλά πιο άφθονο στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου αποτελεί αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την επιστημονική έρευνα. «Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το GABA μπορεί να παρασκευαστεί ή να χρησιμοποιηθεί από τη μικροβιότητά μας. Στον ιππόκαμπο, οι νευρώνες που παράγουν GABA βοηθούν στον έλεγχο του άγχους, στις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και στις τραυματικές αναμνήσεις». Η κατανάλωση τροφών που διεγείρουν την παραγωγή GABA θα προάγει την ηρεμία και τη χαλάρωση, την ανάκτηση και την αναγέννηση του σώματος, τη μυϊκή χαλάρωση και τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Στην πράξη, αυτό απαιτεί:

1. επαρκή παροχή γλουταμίνης (τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, όσπρια)
2.κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών
3.παρακολουθήση για την ισορροπία της μικροχλωρίδας.

Αν και υπάρχουν τόσες ορμόνες όσοι και τρόποι για να τις ενισχύσεις, μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στον κανόνα 5Α είναι ήδη μια καλή αρχή για τη ρύθμιση της παραγωγής τους.

Διάβασε επίσης:

Οι 5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που κάνουν καλό στην υγεία

Από τα καρύδια στη σοκολάτα, οι αντιφλεγμονώδεις τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά πολύτιμα για την καρδιαγγειακή, δερματολογική και γνωστική υγεία είναι απαραίτητες. Η δημοφιλής και ειδικός στην υγιεινή διατροφή, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Sophie Janvier, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της προγράμματος Boost: 28 ημέρες για να επανέλθεις σε φόρμα χάρη σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, εξηγεί στο Vogue τι είναι πραγματικά μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα. Μεταξύ των επιστημονικά αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων του είναι «Περισσότερη ζωτικότητα, καλύτερη πέψη, λιγότεροι πόνοι στις αρθρώσεις, πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υγιές βάρος. Είναι επομένως ιδανικό για όλους ως προληπτικό μέτρο υγείας, αλλά και όταν πάσχετε από ενδομητρίωση, έκζεμα ή ακμή». Στην πραγματικότητα, η χρόνια φλεγμονή είναι η πηγή διαφόρων ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Εδώ είναι 5 τροφές που λειτουργούν ως προστάτες, αποκρυπτογραφημένες από τη Sophie Janvier.

σοκολατα

5 αντιφλεγμονώδεις τροφές που προτείνει η διατροφολόγος:

1. Ξηροί καρποί

«Τα αμύγδαλα είναι σίγουρα μια καλή πηγή φυτικών ινών, φυτικών πρωτεϊνών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Όμως τα καρύδια είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί αυτοί οι ελαιούχοι σπόροι περιέχουν ωμέγα 3 ως μπόνους. Τα ωμέγα 3 είναι συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας Ευνοούν την παραγωγή πολύτιμων αντιφλεγμονωδών ουσιών και η δράση τους είναι ευεργετική σε καρδιαγγειακό, δερματολογικό, γνωστικό και αρθρικό επίπεδο. Με λίγα λόγια, τα καρύδια είναι σύμμαχοί σας σε περίπτωση δερματικών προβλημάτων, φλεγμονωδών ασθενειών ακόμη και το άγχος. Για βέλτιστη αποτελεσματικότητα, προσθέστε λιπαρά ψάρια στο μενού σας δύο φορές την εβδομάδα: ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες ή το σκουμπρί παρέχουν μια άλλη μορφή αντιφλεγμονώδους Ωμέγα 3, συμπληρωματικό με αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς».

Δες εδώ τις αντιφλεγμονώδεις τροφές 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοκολατογλυκό ψυγείου με μπισκότα για να τρως στις λιγούρες σου και να μην παχαίνεις
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer