Now Reading
Αν θες να χάσεις κιλά σταμάτα να αγχώνεσαι για το τι ώρα θα φας

Αν θες να χάσεις κιλά σταμάτα να αγχώνεσαι για το τι ώρα θα φας

Avatar photo
-α

Σε πρόσφατες έρευνες φαίνεται μάλλον να είναι μύθος η ώρα που θα φας αν σε παχαίνει τελικά.

Οι πρόσφατες τάσεις στη διατροφή αναφέρουν ότι τα ρολόγια είναι εξίσου σημαντικά για την απώλεια βάρους με τη ζυγαριά. Μια τέτοια δίαιτα είναι γνωστή ως διαλείπουσα νηστεία, η οποία είναι  ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενης νηστείας και φαγητού. Το δημοφιλές πρόγραμμα της διαλείπουσας νηστείας είναι η ότι η διατροφή που θα κάνεις είναι χρονικά περιορισμένη.

Περιορίζοντας το φαγητό σε περιορισμένο αριθμό ωρών την ημέρα, ορισμένοι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός τους για να χάσουν κιλά. Αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, πιο πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, η ώρα που τρώμε, από μόνη της, δεν φαίνεται να είναι χρήσιμη για την απώλεια βάρους.

Αν θες να χάσεις κιλά σταμάτα να αγχώνεσαι για το τι ώρα θα φας

Στη μελέτη, 547 συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή τηλεφώνου για να παρακολουθήσουν τα καθημερινά τους γεύματα σε μια περίοδο 6 μηνών, την οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να καθορίσουν, κατά μέσο όρο, ποιες ώρες έτρωγε κάθε άτομο κάθε μέρα, πόσα γεύματα έφαγαn, εάν οι συμμετέχοντες περιέγραψαν κάθε γεύμα ως μικρό, μεσαίο ή μεγάλο και πόσο βάρος πήραν ή έχασαν. Τελικά, διαπίστωσαν ότι ο χρόνος μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος των συμμετεχόντων και του πότε έτρωγαν σε σχέση με την ώρα που ξύπνησαν ή πήγαν για ύπνο δεν επηρέαζε το βάρος. Αυτό που είχε σημασία ήταν το μέγεθος των γευμάτων των συμμετεχόντων, καθώς τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα γεύματα μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος, ενώ τα άτομα που έτρωγαν μικρά γεύματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος.

Τα μυστικά που δεν σου έχει πει ο γιατρός σου και μπορούν να διώξουν εύκολα το λίπος στην κοιλιά

Διάβασε επίσης: 7 εύκολοι τρόποι για να κόψεις θερμίδες από τη διατροφή σου 

Η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Wendy Bennett, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αναπληρωτής καθηγητής στο Johns Hopkins School of Medicine, τόνισε στο Time ότι αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη για το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων, εν μέρει επειδή είναι μια μελέτη παρατήρησης – πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν έλεγχαν τις συνθήκες ενώ συνέβαιναν, όπως οι θερμίδες που κατανάλωναν. Η Krista Varady, μια ερευνήτρια διατροφής που μελετά τη διαλείπουσα νηστεία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να μπερδέψουν τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους δείγματος, της εξάρτησής του από τους συμμετέχοντες που περιγράφουν το μέγεθος των γευμάτων τους ως μεγάλα ή μικρά —και δεν καταγράφουν συγκεκριμένες θερμίδες— και τη χρήση διαφορετικών ζυγαριών για το ζύγισμα των συμμετεχόντων στα ιατρεία.

Αν θες να χάσεις κιλά σταμάτα να αγχώνεσαι για το τι ώρα θα φας

«Ο περιορισμός του φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος», λέει η Varady, αρκεί να σας κάνει να τρώτε λιγότερο». Και για μερικούς το να τρώνε σε συγκεκριμένες ώρες , σημειώνει, μπορεί να είναι πιο εύκολο να τηρηθούν από άλλες δίαιτες που απαιτούν να μετρούν θερμίδες. Για παράδειγμα, λέει, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να τρώει μόνο μέσα σε ένα διάστημα 6-8 ωρών – ας πούμε, 10 π.μ. έως 4 μ.μ. (έξι ώρες) ή 9 π.μ. έως 5 μ.μ. (οκτώ ώρες).

Η Dr. Nisa Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Johns Hopkins School of Medicine, συμφωνεί. «Αν οι θερμίδες σας είναι ίδιες, ανεξάρτητα από το πότε τις τρώτε, δεν υπάρχει αντίκτυπος στο βάρος», λέει η Maruthur. Ωστόσο, ο καθορισμός χρονικών ορίων μπορεί να βοηθήσει. «Αν αποφασίσετε ότι τρώτε μόνο μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., το γεγονός είναι ότι μπορεί να τρώτε λιγότερες θερμίδες, μόνο και μόνο επειδή χωράτε τόσα πολλά γεύματα εκείνη την ώρα». Η Maruthur, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη, αλλά συμμετέχει σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία στο Johns Hopkins για την εξέταση του χρόνου των γευμάτων, λέει ότι ενώ το φαγητό σε μια συγκεκριμένη ώρα δεν είναι ευεργετικό, θα συνιστούσε να τρώμε με χρόνο, εάν βοηθάει το άτομο τρώει πιο υγιεινά.

Διάβασε επίσης: Πώς μπορείς να ρυθμίσεις τις ορμόνες που επηρεάζουν την πείνα

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST