Πώς να ηρεμήσεις τον σύντροφό σου όταν περνάει μια περίοδο στρες
Υπάρχει περίπτωση όταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάποιον που έχει στρες μπορεί να επιδεινώσουμε την κατάσταση.
Ο περισσότερος κόσμος όταν βλέπει ένα δικό του άνθρωπο στρεσαρισμένο προσπαθεί να τον βοηθήσει. Τι γίνεται στην περίπτωση που αντί να βοηθήσουμε, τελικά επιδεινώνουμε την κατάσταση; Σίγουρα υπάρχει ο σωστός χειρισμός.
Αν για παράδειγμα ο σύντροφος σου είναι αγχωμένος, για τα επαγγελματικά του, ή τον απασχολεί κάποιο οικογενειακό θέμα, αν νιώθει μια συνολική πίεση, εσύ το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να τον στηρίξεις και σίγουρα θα θελήσεις να το κάνεις με έναν σωστό τρόπο προσπαθώντας να μην τον αγχώσεις παραπάνω. Υπάρχει ο τρόπος να το κάνεις.
Το άγχος εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά
Το άγχος μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ειδικά όταν βλέπουμε ανθρώπους σε κατάσταση στρες, ο εγκέφαλός μας αντιδρά ασυνείδητα σαν να είναι κοντά ο κίνδυνος κι ενεργοποιείται ένας αριθμός «φυσιολογικών συναγερμών». Οι καρδιές μας χτυπούν γρηγορότερα, κοκκινίζουμε και το μεταιχμιακό μας σύστημα προετοιμάζει το σώμα μας να αντιδράσει ενεργοποιώντας την αντίδραση του οργανισμού «μάχη ή φυγή».
Η Nathalie Maggio, θεραπεύτρια στο Coastal Therapy and Wellness στην Καλιφόρνια λέει ότι: «Είμαστε κοινωνικά όντα και αν δούμε κάποιον άλλον σε αντίδραση στρες, το αναλαμβάνουμε και αντιλαμβανόμαστε πιθανό κίνδυνο». Η ανταπόκριση στο στρες ενός άλλου ατόμου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν το άτομο που είναι στρεσαρισμένο είναι ο σύντροφός μας. Το να βλέπουμε κάποιον κοντινό μας άνθρωπο σε κατάσταση στρες ενισχύει την αντίδρασή μας, αφού όχι μόνο αντιδρούμε αυτόματα στον αντιληπτό κίνδυνο, αλλά νιώθουμε και ενσυναίσθηση. «Δεν θέλουμε να πληγωθεί ο άλλος, γεγονός που προκαλεί στρες μέσα μας. Ειδικά αν νιώθουμε άβολα γύρω από τα συναισθήματα ή είμαστε κακοί στο χειρισμό του άγχους» λέει η Maggio.
Όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση στρεσαρισμένων συντρόφων, οι θεραπευτές λένε ότι απλά βήματα όπως η προσοχή στη γλώσσα του σώματος, η ενεργητική ακρόαση και ο προγραμματισμός μπορούν συχνά να παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία για το στρες ή τουλάχιστον να το αποτρέψουν από το να εξελιχθεί σε μια συνεχή πανδημία του νοικοκυριού. Ακολουθούν μερικές υποδείξεις που πρέπει να θυμόμαστε.
1. Αντιμετώπισε το άγχος του νωρίς
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν από τη μια στιγμή στην άλλη να τους κυριεύει το άγχος και να μη γνωρίζουν πως να το ελέγξουν. Στην περίπτωση που αυτό αφορά το σύντροφο σου και γνωρίζοντας τον, θα έχεις δει τα προειδοποιητικά σημάδια πως κάτι τον απασχολεί. Η Maggio λέει ότι η έγκαιρη παρέμβαση είναι η καλύτερη. «Αν έχουν ήδη φτάσει στο σημείο που δεν ελέγχεται, τότε είναι πιο δύσκολο να τους προσεγγίσεις», λέει. Κάνε ό,τι μπορείς για να ανακουφίσεις τον σύντροφο σου από το άγχος πριν αυτό ξεκινήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υγιής επικοινωνία είναι απαραίτητη.
2. Πρώτα προετοιμάσου εσύ
Πρώτα από όλα πάρε βαθιές ανάσες καθώς είναι πολύ σημαντική η δική μας «αυτοφροντίδα». Δε θέλεις όταν θα πας να βοηθήσεις τον σύντροφο σου να αντιδράσεις στην αγχώδη ψυχική του κατάσταση γιατί αυτό δε θα τον βοηθήσει. Αν για παράδειγμα σε βλέπει σφιγμένη, το πιο πιθανό είναι να μαζευτεί ακόμη περισσότερο. Οπότε πριν πας να τον ηρεμήσεις ή να τον αποφορτίσεις, δες σε τι κατάσταση είναι το δικό σου μυαλό, πάρε βαθιές αναπνοές και ηρέμησε για να μπορέσεις να βοηθήσεις.
3. Άγγιζε τον
Η Maggio λέει ότι το σωματικό άγγιγμα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκτόνωση αγχωτικών καταστάσεων. «Μπορεί να είναι καλό να χρησιμοποιούμε το σωματικό άγγιγμα αν είμαστε σε καλό σημείο συζήτησης με τον σύντροφό μας», λέει η Maggio. «Αυτό μπορεί να είναι καταπραϋντικό και μας βοηθά να χρησιμοποιήσουμε αυτά που γνωρίζουμε για την ορμονική αντίδραση για τη μείωση του στρες, επειδή απελευθερώνει ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στη μείωση του στρες». Χειρονομίες απλές όπως το να κρατάς τα χέρια του συντρόφου σου ή να βάζεις το χέρι σου στην αγκαλιά του ή στον ώμο του, ενώ μιλάτε μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.
4. Σωστή προσέγγιση
Όταν ο σύντροφος σου είναι αγχωμένος, πρέπει να είσαι προσεχτική με τις ερωτήσεις σου. «Είναι κακή ιδέα να τους ρωτήσετε αν είναι αγχωμένοι ή να πείτε ότι φαίνονται αγχωμένοι», λέει ο Mosha Moeller, Σύμβουλος Ζευγαριών στη Νέα Υόρκη, «Κανείς δεν θέλει να το ακούσει αυτό». Οι άνθρωποι ξέρουν πώς αισθάνονται και το να τους το επισημάνει κάποιος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει χειρότερο. Η Maggio λέει ότι αντί να υποθέτουμε ότι ξέρουμε πώς αισθάνεται ο σύντροφος μας ή τι τον κάνει να αισθάνεται έτσι, είναι καλύτερο να κάνουμε ανοιχτές ερωτήσεις όπως «Συμβαίνει κάτι;» ή «Έι, φαίνεσαι λίγο διαφορετικός». Αυτή η προσέγγιση αποτρέπει τον σύντροφο σου να νιώθει ότι δέχεται επίθεση, να θυμάσαι πως το άγχος εμποδίζει τη λογική σκέψη, και του δίνει το χώρο να εκφράσει το πρόβλημα όπως το βλέπει και πως το αισθάνεται.
5.Κάντε ένα διάλειμμα από τη συζήτηση
Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι στη μέση της κουβέντας σας με τον αγχωμένο σύζυγο σου και παρά τις προσπάθειες σου, η κατάσταση κλιμακώνεται. Ο Moeller λέει ότι δεν πειράζει να κάνεις ένα διάλειμμα από τη συζήτηση, αρκεί να είσαι ξεκάθαρη ότι δεν κατηγορείς τον σύντροφο σου. Αν χρειάζεται λίγο χώρο, μπορείς να του πεις «ας κάνουμε ένα διάλειμμα», λέει ο Moeller. Μην πεις: «φαίνεσαι να χρειάζεσαι λίγο χώρο» γιατί αυτό ρίχνει την ευθύνη στο σύντροφο σου.
6. Δώσε χώρο
Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων όταν είναι στρεσαρισμένοι, δεν θέλουν απαραίτητα κάποιον να μπει στη μέση και να λύσει τα προβλήματα τους. Πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικό να βρεις τρόπους να υποστηρίξεις τον σύντροφο σου καθώς λύνει το πρόβλημα μόνος του. Η Maggio προτείνει να κάνεις ερωτήσεις όπως «τι χρειάζεσαι» και «τι μπορώ να κάνω» και να είσαι υπομονετική. «Γιατί το πιο πιθανό είναι ότι απλά θα χρειαστεί να τους ακούσετε», λέει. «Αυτό το κομμάτι, των ερωτήσεων, πιθανότατα θα χρειαστεί πριν μπείτε στην κοινή επίλυση του προβλήματος».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|