Αν τρως πολύ πρωτεΐνη το σώμα σου θα στο δείξει με 5 τρόπους
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που ειδικοί μας λένε να την βάζουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Το μακροθρεπτικό συστατικό είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση, την επισκευή και την οξυγόνωση του σώματος , την παραγωγή πεπτικών ενζύμων και τη βοήθεια στη ρύθμιση των ορμονών.
Αλλά σύμφωνα με τη Melanie Murphy Richter, RDN,διαιτολόγο και νευροδιατροφολόγο, μπορεί να συμβούν όχι μόνο καλά πράγματα. «Πολύ από οτιδήποτε είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες και αποτελέσματα κι έτσι η πρωτεΐνη δεν αποτελεί εξαίρεση», λέει. Η Richter μοιράζεται τους 5 τρόπους με τους οποίους το σώμα μας λέει ότι μπορεί να τρώμε πάρα πολύ πρωτεΐνη και πώς να προσδιορίσουμε την κατάλληλη ποσότητα που θα καταναλώσουμε με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες μας.
5 πιθανά σημάδια ότι τρως πολύ πρωτεΐνη
1. Πεπτικά προβλήματα
Σύμφωνα με την Richter, ένα ενδεικτικό σημάδι υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης είναι η δυσκοιλιότητα, ειδικά για εκείνους που δεν είναι σωστά ενυδατωμένοι. «Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή αν καταναλώνετε ένα μακροθρεπτικό συστατικό, μπορεί να μην τρώτε αρκετά τρόφιμα με φυτικές ίνες (όπως σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά). Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια καλά ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από φυτικές ίνες και υγρά για να βοηθήσετε να συνεχίσετε να προχωράτε» αναφέρει η ειδικός.αλά ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από φυτικές ίνες και υγρά για να βοηθήσετε να συνεχίσετε να προχωράτε. Η Richter προσθέτει ότι: «η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολικά αέρια και ακόμη και διάρροια, ειδικά εάν άλλα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β ή η βιταμίνη C που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά λείπουν στη διατροφή».
2. Αφυδάτωση
Εξηγεί ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης προκαλεί την παραγωγή ουρίας, ενός απόβλητου υποπροϊόντος που βρίσκεται στα ούρα από την πρωτεΐνη που μεταβολίζει. «Πρέπει να αφαιρεθεί [από το σώμα]. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την ούρηση που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αφυδάτωση ή ακόμα και σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών», λέει στο Well+Good η Richter. Τα συμπτώματα αυτού του είδους αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, έλλειψη εστίασης και μυϊκές κράμπες, προσθέτει.
3. Πέτρες στα νεφρά
«Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεφρά, τα οποία είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του πλεονάζοντος αζώτου που παράγεται κατά τη διάσπαση σε αμινοξέα», λέει.
Διάβασε επίσης: Βάλε αυτά τα 8 φρούτα στη διατροφή σου και «σκόραρε» σε πρωτεΐνη
4. Δυσοσμία του στόματος
Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί επίσης να επηρεάσει τη στοματική υγεία. «Όταν η πρωτεΐνη διασπάται στο σώμα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αμμωνίας, η οποία είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθητή δυσάρεστη αναπνοή », λέει η Richter.
5. Αλλαγές στην ορμονική ισορροπία
Σύμφωνα με την Richter, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει δύο οδούς ανίχνευσης θρεπτικών συστατικών στο σώμα: το mTOR και το IGF-1, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς, τη μακροζωία και ενδεχομένως να προκαλέσουν ακούσια αύξηση βάρους όταν υπερενεργοποιηθούν. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η κατανάλωση πρωτεΐνης δεν εξισορροπείται επίσης από τη σωματική δραστηριότητα για τη σωστή χρήση της πρωτεΐνης», λέει.
Στο ερώτημα πόση πρωτεΐνη να καταναλώνουμε κάθε μέρα, η Richter απαντά: «Η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους, εν μέρει επειδή οι συστάσεις πρόσληψης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική σας δραστηριότητα». Ο υπολογισμός στο πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνεις γίνεται όπως λέει η διατροφολόγος: «Για τον μέσο άνθρωπο είναι περίπου ένα γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους». Πρωτεΐνη εκτός από το κρέας και τα ψάρια, θα βρεις στα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), στους ξηρούς καρπούς αλλά και σε ορισμένα φρούα, όπως αβοκάντο.
Διάβασε επίσης: Το πιο πρωτεϊνούχο smoothie κερασιού ιδανικό ρόφημα για το καλοκαίρι
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|