Now Reading
Ανάλογα με το μοτίβο ύπνου που κάνεις θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θα αναπτύξεις άνοια

Ανάλογα με το μοτίβο ύπνου που κάνεις θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θα αναπτύξεις άνοια

Avatar photo
Ανάλογα με το μοτίβο ύπνου που κάνεις θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θα αναπτύξεις άνοια

Μια μελέτη δείχνει ότι ορισμένες συνήθειες ύπνου θα μπορούσαν να συνδέονται με την πάθηση.

Ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας δημοσίευσαν πρόσφατα μια εργασία που πρότεινε πως το να ξυπνάς τακτικά όλη τη νύχτα και το να έχεις ένα απρόβλεπτο πρόγραμμα ύπνου, μπορεί να συνδέεται με μετέπειτα ανάπτυξη άνοιας. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Neurology, ονομαζόταν «Association of the Sleep Regularity Index With Incident Dementia and Brain Volume».

«Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τη συσχέτιση μεταξύ της κανονικότητας του ύπνου, δηλαδή της καθημερινής συνέπειας στα μοτίβα ύπνου-εγρήγορσης και του κινδύνου περιστατικής άνοιας και σχετικών ενδοφαινοτύπων MRI εγκεφάλου», αναφέρει η εργασία. Η μελέτη παρακολούθησε 88.094 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο για κατά μέσο όρο 7 χρόνια με τη μέση ηλικία των συμμετεχόντων να ήταν 62.

Υπνος το μερημέρι

Οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα βραχιολάκι που μετρούσε τον ύπνο τους. Οι επιστήμονες το χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν την πιθανότητα ένα άτομο να κοιμάται ή να είναι ξύπνιο σε δύο χρονικά σημεία μέσα σε 24 ώρες. Ένα άτομο που κοιμόταν πάντα την ίδια ώρα και ξυπνούσε την ίδια ώρα θα είχε βαθμολογία προβλεψιμότητας ύπνου 100. Όσοι είχαν λιγότερο τακτικό μοτίβο ύπνου που ήταν πιο δύσκολο να προβλεφθεί θα είχαν χαμηλότερη βαθμολογία.

Τι βρήκαν;

Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο και τη γενετική διάθεση στο Αλτσχάιμερ πριν μετρήσουν τις βαθμολογίες ύπνου έναντι περιστατικών άνοιας (480 συμμετέχοντες ανέπτυξαν την πάθηση κατά τη διάρκεια της μελέτης). Ανακάλυψαν ότι, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση αυτών των άλλων παραγόντων, όσοι είχαν χειρότερη βαθμολογία ύπνου είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους με πιο τακτικό (μέτριο) πρότυπο ύπνου. Αλλά υπήρχε ένα οριακό σημείο – οι άνθρωποι που είχαν εξαιρετικά τακτικά προγράμματα ύπνου δεν είδαν λιγότερες περιπτώσεις άνοιας από εκείνους που είχαν μέτρια-κανονικά πρότυπα ύπνου.

Διάβασε επίσης: 4 μυστικά για να κοιμάσαι σαν πουλάκι κάθε βράδυ

Ο συγγραφέας της μελέτης Matthew Paul Pase, PhD του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δήλωσε στη Huffington Post: «Η αποτελεσματική εκπαίδευση για την υγεία του ύπνου σε συνδυασμό με συμπεριφορικές θεραπείες μπορεί να βελτιώσει τα ακανόνιστα πρότυπα ύπνου. Με βάση τα ευρήματά μας, τα άτομα με ακανόνιστο ύπνο μπορεί να χρειαστεί μόνο να βελτιώσουν την κανονικότητα του ύπνου τους σε μέτρια επίπεδα, σε σύγκριση με πολύ υψηλά επίπεδα, για την πρόληψη της άνοιας. Απαιτείται μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας», πρόσθεσε. Και η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας λέει: «Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η διαταραχή του ύπνου προκαλεί άνοια. Δείχνει μόνο μια συσχέτιση».

Ανάλογα με το μοτίβο ύπνου που κάνεις θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θα αναπτύξεις άνοια

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer