Αναζωογόνησε τον εγκέφαλο σου για να να έχεις ένα σώμα σε αρμονία
Περνάμε τη ζωή μας φροντίζοντας το σώμα μας, το πρόσωπό μας, το δέρμα μας όμως πρέπει να προσέξουμε και τον εγκέφαλο μας καθώς είναι αυτός που συντονίζει όλα τα άλλα.
«Φροντίζεις για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου σου εκτός από το σώμα και το δέρμα σου;». Το πρωτεύον ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου! Είναι γεγονός πως οι περισσότερες δίνουμε σημασία στην καλή φυσική κατάσταση μας, προσέχουμε το πρόσωπό μας, όμως πολλές φορές αγνοούμε το πιο σημαντικό μέρος του σώματος μας, τον εγκέφαλο.
Είναι αυτός που συντονίζει όλα τα άλλα και η επιστήμη δείχνει ότι είναι δυνατό να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του, διατηρώντας τον παράλληλα νέο, υγιή και ζωντανό, σε οποιαδήποτε ηλικία κι έτσι θα μπορούσε να είναι το μυστικό της ευημερίας μας.
Ένας λειτουργικός εγκέφαλος και η καλή γνωστική υγεία είναι προφανώς το κλειδί για την ευημερία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μας αποκαλύπτει ο Dr. Sanjay Gupta, νευροχειρουργός, στο τελευταίο του βιβλίο «Βελτιστοποιήστε τον εγκέφαλό σας σε οποιαδήποτε ηλικία». Ενώ η ψυχική υγεία είναι ένας κλάδος που μελετάται και δημοσιοποιείται όλο και περισσότερο, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του για να διατηρήσουμε τη βέλτιστη μορφή του εγκεφάλου: ένα βασικό πλεονέκτημα για να είναι πιο ήρεμος, πιο χαρούμενος, πιο δημιουργικός, πιο σίγουρος για τον εαυτό του και νεότερος στη ζωή του.
Οι 4 πυλώνες της φυσικής κατάστασης του εγκεφάλου
1. Η κίνηση
«Τόσο η αερόβια όσο και η μη αερόβια άσκηση δεν είναι μόνο καλές για το σώμα. Είναι ακόμα καλύτερο για τον εγκέφαλο. Η κίνηση τονώνει τον εγκέφαλο βοηθώντας στην ανάπτυξη, την επισκευή και τη διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων, γεγονός που τον καθιστά επίσης πιο παραγωγικό και σε εγρήγορση». Με ποιο μέσο ακριβώς; «Πρώτον, ο αθλητισμός χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και μειώνει τη φλεγμονή, ενώ διεγείρει τους αυξητικούς παράγοντες, ουσίες που προάγουν τον πολλαπλασιασμό και τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Δεύτερον, η κίνηση μειώνει το στρες και το άγχος, βελτιώνοντας τον ύπνο και τη διάθεση, κάτι που επηρεάζει θετικά τη δομή του εγκεφάλου» αναφέρει στη Vogue. Οι νευροχειρουργοί συνάδελφοί του προτείνουν μάλιστα ότι η άσκηση είναι το κιτ πρώτων βοηθειών για τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα, καθώς επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση μετά από τραυματισμό, εγκεφαλικό ή συναισθηματικό τραύμα.
Οι συστάσεις του:
-Τουλάχιστον 22 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα + 1 ώρα περπάτημα, μεταβαλλόμενη ταχύτητα, ένταση και προσπάθεια.
-Και κατά τη διάρκεια της ημέρας: «περπατήστε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο, κατεβείτε τις σκάλες, μην κάθεστε ποτέ για περισσότερο από μία ώρα στη σειρά, μετακινήστε πάντα για τουλάχιστον 10 λεπτά μετά τα γεύματα» μας προτείνει ο γιατρός.
2. Ανακάλυψη
Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας έδειξε ότι η ενασχόληση με ένα νέο χόμπι, όπως η ζωγραφική ή η ψηφιακή φωτογραφία, ή ακόμα και η εκμάθηση ενός νέου λογισμικού ή γλώσσας, μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλο. Καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί ένα άτομο που συνταξιοδοτείται στα 65 έχει 15% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει σημεία άνοιας σε σύγκριση με κάποιον που συνταξιοδοτείται στα 60. Εν ολίγοις, πρέπει να διεγείρουμε συνεχώς τον εγκέφαλό μας, αναγκάζοντάς τον να σκέφτεται, να αυτοσχεδιάζει, να αναπτύσσει στρατηγικές και να ξεπερνά τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει. «Αυτά τα πράγματα αναγκάζουν τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέα νευρωνικά δίκτυα και να ενισχύσει τα υπάρχοντα».
Οι συστάσεις του:
Είναι λοιπόν απαραίτητο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του κανείς, να ανακαλύπτει και να εξασκεί νέες δραστηριότητες για να διατηρεί μια ορισμένη νευρωνική πλαστικότητα. Γίνε εθελόντρια, μάθε μια ξένη γλώσσα, μάθε να μαγειρεύεις ή και να ζωγραφίζεις.
Διάβασε επίσης: 6 χόμπι που θα σε βοηθούν να μειώσεις το στρες και δεν είναι η άσκηση
3. Κοιμήσου
«Ο εγκέφαλος χρειάζεται επίσης να χαλαρώσει. Πολλές μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι ο κακός ύπνος μπορεί να βλάψει τη μνήμη και ότι το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις». Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος είναι το πιο αποτελεσματικό στοιχείο για την επαναφορά και την αναγέννηση ολόκληρου του εγκεφάλου. 1) Ειδικά κατά τη φάση του βαθέως ύπνου, οι εκρήξεις εγκεφαλικής δραστηριότητας (που ονομάζονται άτρακτοι ύπνου) μεταφέρουν τις πρόσφατες αναμνήσεις από τον ιππόκαμπο στο νεοφλοιό. Με άλλα λόγια, ο ύπνος καθαρίζει τον εγκέφαλο. 2) Ο εγκέφαλος έχει επίσης έναν «κύκλο έκπλυσης» που εξαλείφει τα μεταβολικά απόβλητα, τη μόνη προϋπόθεση για βέλτιστη λειτουργία. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες, η πνευματική μας ευκινησία μειώνεται την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, ο χρόνιος κακός ύπνος συνδέεται συνήθως με νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Οι συστάσεις του:
-Πήγαινε για ύπνο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
-Απέφυγε τον υπνάκο.
-Εκθέσου στο φως της ημέρας μόλις ξυπνήσεις.
-Απέφυγε την καφεΐνη μετά τις 2 μ.μ.
-Χαμήλωσε τη θερμοκρασία, όταν είναι δυνατόν, μεταξύ 15 και 20°C το μέγιστο, αλλά κράτησε τα πόδια σου ζεστά (συντελεστής ύπνου).
-Άλλαξε τις συνδεδεμένες συσκευές στη νυχτερινή λειτουργία μετά τις 9 μ.μ. (το μπλε φως καταστέλλει τη μελατονίνη).
-Κάνε διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μόλις πας για ύπνο.
4. Φαγητό
«Σήμερα έχουμε αποδείξεις ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και ο περιορισμός άλλων μπορεί να επιβραδύνει τη μνημονική και γνωστική έκπτωση του εγκεφάλου, βελτιστοποιώντας παράλληλα την απόδοσή του. Χωρίς να ξεχνάμε την εντερική μικροχλωρίδα που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου». Η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων, για παράδειγμα, κινδυνεύει να κάνει τα εγκεφαλικά κύτταρα ανθεκτικά στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου. Μετά από λίγο, απλά δεν θα είναι πλέον σε θέση να δεσμεύουν τη ζάχαρη που κυκλοφορεί (το κύριο καύσιμο τους) για να λειτουργούν σωστά. Μια μελέτη που διεξήχθη σε 1000 άτομα για δέκα χρόνια αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια δίαιτα προσαρμοσμένη στον εγκέφαλο είχαν διαγράψει 7,5 χρόνια γνωστικής γήρανσης σε σύγκριση με αυτούς που δεν την ακολούθησαν και 53% μείωση του κινδύνου να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ ασθένεια.
Οι συστάσεις του:
-Περιόρισε τη ζάχαρη σε όλες τις μορφές της.
-Προτίμησε τα λαχανικά (ειδικά τα πράσινα φυλλώδη), τους ξηρούς καρπούς, τα μούρα ολόκληρα, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο.
-Απέφυγε το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, τη μαργαρίνη, το τυρί, τα αρτοσκευάσματα, τα τηγανητά τρόφιμα.
-Πίνε άφθονο νερό που καθαρίζει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Και ακόμη και ο καφές, με μέτρο, που παραμένει, μακροπρόθεσμα, διεγερτικό του εγκεφάλου.
-Πρόσθεσε ωμέγα-3 (ψάρια κρύας θάλασσας, λινάρι, chia, ηλιόσποροι).
-Μείωσε τις μερίδες και κάνε διαδοχικές νηστείες που προστατεύουν και ενισχύουν τις νευρωνικές συνδέσεις.
-Πρόσθεσε μπαχαρικά όπως κουρκουμά και σαφράν για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Διάβασε επίσης: Το μαγνήσιο δεν σε βοηθά μόνο να κοιμηθείς ήρεμα! 7+1 απροσδόκητα οφέλη που αγνοούν οι περισσότεροι
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|