Απόφυγε αυτά τα 3 κοινά συμπληρώματα γιατί μπορούν να βλάψουν τα βακτήρια του εντέρου σου


Η υγεία του εντέρου σου είναι πολύτιμη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζεις για την ισορροπία του μικροβιώματός σου.
Το έντερό σου είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό όργανο πέψης. Είναι το σπίτι για τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία σου. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου μέχρι τη ρύθμιση της διάθεσης, τα «καλά» βακτήρια του εντέρου είναι ουσιαστικά για τη συνολική σου ευεξία. Ωστόσο, κάποια συμπληρώματα που μπορεί να θεωρείς αθώα ή ευεργετικά, ίσως να διαταράσσουν αυτήν την ισορροπία.
Είναι σημαντικό να είσαι προσεκτική με τα συμπληρώματα που επιλέγεις, καθώς δεν είναι όλα φιλικά προς το μικροβίωμά σου. Διάβασε παρακάτω ποια τρία κοινά συμπληρώματα πρέπει να αποφεύγεις, καθώς μπορούν να βλάψουν τα βακτήρια του εντέρου σου.
1. Συμπληρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο
Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου, αλλά οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το έντερό σου. Τα συμπληρώματα σιδήρου που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων, ευνοώντας την ανάπτυξη «κακών» μικροοργανισμών. Οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του βακτηρίου Escherichia coli στο έντερο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Τι να κάνεις: Αν έχεις ανεπάρκεια σιδήρου, προτίμησε να καλύψεις τις ανάγκες σου μέσα από τη διατροφή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, οι φακές και το σπανάκι, ή συμβουλεύσου τον γιατρό σου για μια χαμηλότερη δόση συμπληρώματος.
2. Συμπληρώματα με τεχνητά γλυκαντικά
Αν επιλέγεις συμπληρώματα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως σουκραλόζη, ασπαρτάμη ή σακχαρίνη, είναι ώρα να τα επανεξετάσεις. Αυτά τα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τις θερμίδες, αλλά μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας σε διαταραχές όπως η δυσαπορρόφηση της γλυκόζης και η ανάπτυξη μεταβολικών διαταραχών, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τι να κάνεις: Επίλεξε συμπληρώματα που δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή προτίμησε φυσικές εναλλακτικές, όπως η στέβια, η οποία έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο έντερο.
3. Υπερβολική δόση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την υγεία του ανοσοποιητικού σου, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Συμπληρώματα που περιέχουν υψηλές δόσεις ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με τη μείωση ορισμένων ωφέλιμων βακτηρίων, όπως οι Lactobacillus και Bifidobacterium, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Η μακροχρόνια χρήση υψηλών δόσεων ψευδαργύρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη άλλων σημαντικών μετάλλων, όπως ο χαλκός, γεγονός που επηρεάζει ακόμη περισσότερο την εντερική ισορροπία.
Τι να κάνεις: Να λαμβάνεις συμπληρώματα ψευδαργύρου μόνο όταν είναι απαραίτητο και πάντα σύμφωνα με τη συνιστώμενη δόση. Αν δεν είσαι σίγουρη, συμβουλεύσου τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου.
Διάβασε επίσης: Τα φθινοπωρινά λαχανικά που δεν είναι και τόσο «φίλοι» με το έντερό σου
Πώς να προστατέψεις το μικροβίωμά σου
Η υγεία του εντέρου σου είναι πολύτιμη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζεις για την ισορροπία του μικροβιώματός σου. Επικεντρώσου στην κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά, που ενισχύουν τα καλά βακτήρια. Επιπλέον, αν λαμβάνεις συμπληρώματα, φρόντισε να είναι υψηλής ποιότητας και να περιέχουν τα κατάλληλα συστατικά που δεν διαταράσσουν το μικροβίωμα. Εναλλακτικά, μπορείς να επενδύσεις σε προβιοτικά συμπληρώματα, τα οποία προάγουν την υγεία του εντέρου.
Μην ξεχνάς τη συμβουλή του ειδικού
Πριν ξεκινήσεις ή διακόψεις τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλεύεσαι έναν ειδικό. Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και αυτό που μπορεί να είναι κατάλληλο για κάποιον άλλον, ίσως να μην ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες. Φρόντισε τον εαυτό σου, προστάτεψε την υγεία του εντέρου σου και δημιούργησε τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια συνολική ευεξία. Γιατί το έντερό σου είναι ο «δεύτερος εγκέφαλός» σου και αξίζει την προσοχή σου.
Διάβασε επίσης: Γιατί τα προβλήματα υγείας του εντέρου εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|