Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Το ριζικό τελετουργικό ευεξίας για μια πραγματική ψυχική και σωματική επαναφορά
Ένα νέο πλέγμα ενάντια στις βλαβερές συνέπειες των κοινωνικών δικτύων που προσελκύει όλο και περισσότερους θαυμαστές.
Συμβουλές και tips ομορφιάς στο TikTok, ειδοποιήσεις στο Instagram, διαφημίσεις στο Facebook , ειδοποιήσεις πληροφοριών και η λίστα μπορεί να μεγαλώσει και άλλο… Το τηλέφωνο στέλνει συνεχώς ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ο οποίος βρίσκεται εντελώς εθισμένος στη ντοπαμίνη που παράγουν τέτοιου είδους αιτήματα.
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στη Γαλλία, το 2022 οι Γάλλοι περνούσαν κατά μέσο όρο 4,6 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη. Κι εδώ «εμφανίζεται» η αποτοξίνωση ντοπαμίνης, ένα ριζικό τελετουργικό ευεξίας για μια πραγματική ψυχική και σωματική επαναφορά που προσελκύει όλο και περισσότερους θαυμαστές.
Τι είναι η «αποτοξίνωση ντοπαμίνης»;
Αυτή η πρακτική είναι δημοφιλής στους ψυχολόγους εδώ και αρκετά χρόνια. Με την άφιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, οι ειδικοί εντόπισαν τις υπερβολές που δημιουργούνται από τις ψηφιακές πρακτικές, και συγκεκριμένα αυτή της κύλισης. Ο Tristan Harris, πρώην σχεδιαστής ιστού στην Google, αποκάλυψε όλους τους μηχανισμούς που έχει αναπτύξει η GAFA για να μονοπωλήσει την προσοχή των χρηστών σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 2016. Για παράδειγμα, ότι το Instagram και το TikTok δημιούργησαν τη λειτουργία άπειρης κύλισης για να κάνουν τον χρήστη να χάσει την αίσθηση του χρόνου και να τον οδηγήσει καλύτερα σε μια ανεξάντλητη σπείρα περιεχομένου, τα κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται ως πραγματικές «φυλακές προσοχής», που τελειοποιούνται συνεχώς για να σε κρατήσει καλύτερα σε αιχμαλωσία.
Χρησιμοποιώντας άπειρα κόλπα για να τονώσει τον εγκέφαλό μας, αυτός βρίσκεται κολλημένος σε έναν φαύλο κύκλο συνεχών ερεθισμάτων, τα οποία παράγουν ντοπαμίνη εμποδίζοντας το μυαλό να κάνει ένα διάλειμμα. Ως εκ τούτου, η «αποτοξίνωση ντοπαμίνης» εξουδετερώνει αυτό το πονηρό σχέδιο, θεραπεύοντας την ασθένεια στη ρίζα. Πως; Με την αποκοπή κάθε πιθανής πηγής ερεθισμάτων. Δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση σε εφαρμογές, ειδοποιήσεις, τηλεόραση… Απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Έτσι, οι εγκεφαλικές διεγέρσεις , επιτρέποντας στον εγκέφαλο να κάνει λίγες μέρες διακοπές, μια πραγματική αποτοξίνωση.
Διάβασε επίσης: «Bed Rotting» ή απλά «λιώσε στο κρεβάτι» και αναζωογόνησε το μυαλό και το σώμα σου
Πώς να εντάξεις την «αποτοξίνωση ντοπαμίνης» στην καθημερινότητά σου
Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 66 ημέρες για να απαλλαγείς από μια κακή συνήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη γιατρό Phillippa Lally για το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου και ανέφερε η Vogue. Απαιτούνται τουλάχιστον 2 μήνες για να ξανασυνηθίσει το σώμα μας σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, η «αποτοξίνωση ντοπαμίνης» δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αν και ένα χρονικό περιθώριο είναι προφανώς δυνατό ανάλογα με τη δική σου καθημερινή ζωή και τις απαιτήσεις σου. Κατά τη διάρκεια αυτών των περίπου 66 ημερών, ο στόχος είναι να αποκοπεί κάθε πιθανή πηγή ερεθισμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κορυφές ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Για να γίνει αυτό, το μυαλό πρέπει να βγει από το κύκλωμα της στιγμιαίας ικανοποίησης και να ξεμπλοκάρει το φυσικό του σύστημα ανταμοιβής, χωρίς να χρησιμοποιεί κανένα εξωτερικό έναυσμα.
4 απλοί τρόποι για να εφαρμόσεις την «αποτοξίνωση ντοπαμίνης» σε καθημερινή βάση
1. Ρύθμισε τον χρόνο οθόνης σου: Για να αποφύγεις την ψηφιακή υπερδιέγερση, είναι απαραίτητο να μειώσεις τον χρόνο που αφιερώνεις στις οθόνες, ιδιαίτερα σε κοινωνικά δίκτυα, βιντεοπαιχνίδια ή πλατφόρμες ροής. Ο καθορισμός μέγιστου και η μείωση της διάρκειας με την πάροδο του χρόνου, η ευνοϊκή κλήση για κοινωνική αλληλεπίδραση και η επιλογή εφαρμογών «μπλοκαρίσματος» όπως το Forest είναι, για παράδειγμα, πολύ αποτελεσματικές στρατηγικές για να επιτευχθεί αυτό.
2. Βάλε ξανά τη σωματική δραστηριότητα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων σου: Η αντικατάσταση του χρόνου που αφιερώνεις στο τηλέφωνό σου με σωματική άσκηση (τζόκινγκ, προπόνηση με βάρη, πιλάτες κ.λπ.) παραμένει μια καλή συνήθεια ευεξίας που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως απόδειξη. Διεγείροντας την παραγωγή ενδορφινών, ο αθλητισμός αποδεικνύεται μια υγιής εναλλακτική λύση στην ντοπαμίνη.
3. Εξασκήσου στον διαλογισμό: Ένα αιώνιο αντανακλαστικό ευεξίας , ο διαλογισμός κόβει κάθε αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο και προσφέρει στον εγκέφαλο πραγματική ψυχική ανάπαυση. Αποτέλεσμα: ο νους καταπραΰνεται, επανασυγκεντρώνεται, αποσυμφορείται και τελικά είναι πιο συγκεντρωμένος, όλα αυτά σε μόλις 10 έως 15 λεπτά ηρεμίας την ημέρα.
4. Υιοθέτησε μια ισορροπημένη διατροφή: Φαίνεται προφανές, αλλά η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και πρόχειρου φαγητού είναι μια κρίσιμη συνήθεια για να σταματήσει η σπείρα της ψυχικής υπερδιέγερσης, επειδή αυτές οι τροφές μπορούν να συμβάλουν σε υπερβολική απελευθέρωση ντοπαμίνης. Εκτός από την εξισορρόπηση της διατροφικής πρόσληψης, τα πιο υγιεινά γεύματα που βασίζονται σε λαχανικά, πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της διάθεσης και της συγκέντρωσης: ένας ιδανικός συνδυασμός για να ξεπεραστεί η απώλεια προσοχής.
Τα οφέλη της «αποτοξίνωσης ντοπαμίνης» είναι πολλά. Λιγότερο αποσπασμένος, ο εγκέφαλος θα είναι πιο αποτελεσματικός, κερδίζοντας χρόνο προσοχής και συγκέντρωσης. Επίσης λιγότερο διεγερμένος, θα είναι πιο ήρεμος και λιγότερο ικανός να βιαστεί, με κυμαινόμενα συναισθήματα. Ο χρόνος που ελευθερώνεται με τη διακοπή της ανεπιθύμητης κύλισης κατά τη διάρκεια της ημέρας σου επιτρέπει επίσης να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου, την ψυχική σου υγεία ή τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μια επιστροφή στην ισορροπία που είναι εξίσου καλή για το σώμα γιατί, απαλλαγμένο από τον καθιστικό τρόπο ζωής που προκαλείται από τις ψηφιακές δραστηριότητες, αποκτά κίνηση, ευελιξία και ενέργεια, που τελικά επιτρέπει βαθύτερο και πιο αναζωογονητικό ύπνο. Ένα πιο δυνατό σώμα, ένα πιο καθαρό μυαλό: η «αποτοξίνωση ντοπαμίνης» τελικά προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα.
Διάβασε επίσης: Πάρε πίσω τον έλεγχο της ζωή σου και άσε στην άκρη το κινητό σου με 6 βήματα
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|