Αυτά είναι τα σημάδια ότι μπορεί να έχεις πρώιμη εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι ένα fact που ξέρουμε πως θα μας συμβεί αναμφισβήτητα. Εμφανίζεται στη μέση ηλικία, μεταξύ 45 και 55 ετών, κι επίσημα διαγιγνώσκεται όταν για 12 συνεχόμενους μήνες είμαστε χωρίς περίοδο. Σε κάποιες όμως από εμάς η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίτερα.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί στη νεαρή ενήλικη ζωή στη δεκαετία των 20 και των 30. Αν και συμβαίνει, η εμμηνόπαυση στη δεκαετία των 20 θεωρείται σπάνια. Όταν εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση. 1-2% των γυναικών που έχουν γεννήσει βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Η πρώιμη εμμηνόπαυση όμως είναι ελαφρώς διαφορετική. Ενώ συμβαίνει πιο κοντά στην ηλικία της τυπικής εμμηνόπαυσης, εξακολουθεί να εμφανίζεται λίγο πολύ νωρίς, μεταξύ 40 και 45 ετών. «Η εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 έως 45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση και αυτό συμβαίνει περίπου στο 5 έως 7 τοις εκατό του πληθυσμού», εξηγεί η Dr Stephanie S. Faubion στο thelist.com.
Αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά με την πρώιμη εμμηνόπαυση
Δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται μόνο αφού έχουμε φτάσει τους 12 πλήρεις και συνεχόμενους μήνες χωρίς περίοδο, μπορεί να εμφανίσουμε συμπτώματα για χρόνια πριν από αυτό καθώς αλλάζουν οι ορμόνες μας. Πολλά συμπτώματα που είναι κοινά στη φυσική εμμηνόπαυση εμφανίζονται επίσης με την πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης.
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι ότι οι περίοδοι σου αλλάζουν. Μπορεί να είναι λιγότερο συχνές και μπορεί να παραλείπεις άλλοτε 1 μήνα ή και 2. Οι κύκλοι σου μπορεί να γίνουν μικρότεροι ή μεγαλύτεροι και μπορεί να εμφανίζεις τυχαία κηλίδες και να μην ακολουθούν πλέον το κανονικό τους μοτίβο.
Άλλα σημάδια πρώιμης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, γρήγορους καρδιακούς παλμούς, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, πονοκεφάλους και ευαισθησία στο στήθος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις συναισθηματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και άγχος. Ταυτόχρονα, μπορεί να αντιμετωπίζεις μια αδυναμία να κοιμηθείς με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι συνεχώς εξαντλημένη.
Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Πολλά από τα σημάδια της πρώιμης εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι αρκετά παρόμοια με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή το PMS. Μπορεί να είχες ευερεθιστότητα, άγχος, πονοκεφάλους και ευαισθησία στο στήθος κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου για πολλά χρόνια, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διαπιστώσεις εάν τα συμπτώματα προέρχονται από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου θα τελειώσουν μόλις έρθει η περίοδος σου, αλλά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή του μήνα και να είναι συνεχόμενα.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι εάν έχεις συμπτώματα που δεν είχες ποτέ πριν, αξίζει να το αναφέρεις στον γυναικολόγο σου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα σου ή σου προκαλούν σωματική ή συναισθηματική δυσφορία. Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορεί να συμβούν με την υγεία των ορμονών που μπορεί να είναι ή να μην είναι πρώιμη εμμηνόπαυση.
Ο μόνος τρόπος για να έχεις μια σωστή διάγνωση είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου και να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις. Εάν έχεις σημάδια πρώιμης έναρξης εμμηνόπαυσης, αναζήτησε έναν γιατρό ειδικευμένο στην υγεία των ορμονών και την εμμηνόπαυση.
Διάβασε επίσης:
Τα σημάδια ότι τελειώνει η προεμμηνόπαυση και μπαίνεις στην εμμηνόπαυση
Η μόνη «σταθερά» στην υγεία των γυναικών είναι η αλλαγή. Τις αλλαγές στο σώμα μας και τις εξελίξεις, τις διαπιστώνουμε από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας μας, τις πιθανές εγκυμοσύνες και την εμμηνόπαυση. Γνωρίζουμε επίσης πως η περιεμμηνόπαυση – το μεταβατικό στάδιο μεταξύ εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυσης – συνοδεύεται από τα δικά της συμπτώματα και σημάδια.
Ακριβώς όπως κάθε βιολογική διαδικασία, το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να παρουσιάζεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα, αλλά συνήθως υπάρχουν κάποια σημάδια που μαρτυρούν ότι η περιεμμηνόπαυση τελειώνει και η εμμηνόπαυση πρόκειται να ξεκινήσει.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|