«Bed Rotting» ή απλά «λιώσε στο κρεβάτι» και αναζωογόνησε το μυαλό και το σώμα σου
Ο όρος: «λιώσε στο κρεβάτι» δεν ακούγεται σαν μια ελκυστική ή χαλαρωτική συνήθεια ευεξίας. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία ακούγεται κάπως νοσηρή και ίσως και λίγο ανησυχητική. Αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να σε τρομάζει αυτή η έκφραση πλέον και μάλλον θα πρέπει να την υιοθετήσεις! Η νέα τάση «Bed Rotting» ή απλά «λιώσε στο κρεβάτι» έχει κατακλύσει το TikTok.
Πιο συγκεκριμένα μένουν στα κρεβάτια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα για να απολαύσουν λίγη σοβαρή ξεκούραση και χαλάρωση – όσο μια ολόκληρη μέρα ή ακόμα και ένα Σαββατοκύριακο – χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο εκτός από παθητικές δραστηριότητες. Όμως ποια είναι τα οφέλη του να λιώσει κανείς στο κρεβάτι κάνοντας το απόλυτο τίποτα;
Ποια είναι τα οφέλη του «Bed Rotting»
«Το Bed Rotting έχει να κάνει με το να μένετε στο κρεβάτι σας όσο το δυνατόν περισσότερο και να αγκαλιάζετε το να μην κάνετε τίποτα», εξηγεί ο Dorsey Standish, MS, νευροεπιστήμονας, ειδικός ευεξίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Mastermind Meditate. «Ενώ οι άνθρωποι απολάμβαναν πάντα διαφορετικούς τύπους πρακτικών ανάπαυσης, το να λιώνεις στο κρεβάτι είναι ένας νέος όρος που κερδίζει έλξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται γύρω από έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο αποσυμπίεσης», εξηγεί ο Standish. «Οι άνθρωποι που το κάνουν διεκδικούν οφέλη όπως μείωση του στρες και αναζωογόνηση λόγω του χρόνου που αφιερώνεται μακριά από εξωτερικά ερεθίσματα και πιέσεις».
Πώς μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα;
Μια μέρα που περνάς χαλαρά με τις πιτζάμες σου στο κρεβάτι μπορεί να είναι απολύτως καλή για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή, αλλά ο καθένας είναι διαφορετικός. Ο Standish τονίζει ότι ο αντίκτυπος που έχει το Bed Rotting στον ύπνο μπορεί να είναι μοναδικό για το άτομο και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο καιρό «λιώνει στο κρεβάτι», την ώρα της ημέρας που το κάνει και τι πραγματικά κάνει όταν μένει στο κρεβάτι. «Οι περίοδοι ανάπαυσης και μειωμένης διέγερσης μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία της αντίδρασης του σώματος στο στρες, οδηγώντας έτσι δυνητικά σε μειωμένο άγχος και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου» λέει ο Standish στο Eat This. Οι ειδικοί στον ύπνο συνήθως συνιστούν να χρησιμοποιoύμε μόνο το κρεβάτι μας για ύπνο για να διασφαλίσουμε ότι ο εγκέφαλός μας συνδέει την όαση του υπνοδωματίου μας με την ξεκούραση και τη χαλάρωση. Ο Standish επισημαίνει: «Εάν παρακολουθείτε οθόνες κατά τη διάρκεια που μένετε στο κρεβάτι, το μυαλό σας μπορεί να συσχετίσει το να είστε στο κρεβάτι με εγρήγορση και διέγερση αντί για ξεκούραση και ύπνο, δυνητικά βλάπτοντας τον ύπνο σας αντί να τον βοηθάτε».
Διάβασε επίσης: 6 ασυνήθιστοι τρόποι για να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη
Πώς μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική η ώρα του «λιώνω στο κρεβάτι»;
Εάν θέλεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τον χρόνο που μένεις στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να έχεις ξεκάθαρη κατανόηση των προθέσεών σου. Για παράδειγμα, σκοπεύεις να ξεκουραστείς για λίγα λεπτά ή λίγες ώρες; Ή προσπαθείς να αποφύγεις να αντιμετωπίσεις την ημέρα και άλλες καταστάσεις στη ζωή σας; «Αν και μπορεί να αισθάνεστε καλά αυτή τη στιγμή να ξεκουραστείτε, το να ξοδεύετε πέντε ώρες κάνοντας scrolling στο TikTok και αγνοώντας τις κλήσεις από το αφεντικό σας το απόγευμα της Τρίτης, πιθανότατα θα σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», λέει ο Standish.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνεις το περιβάλλον σου όσο το δυνατόν πιο άνετο και ξεκούραστο. Ο Standish συνιστά την ελαχιστοποίηση του περιβάλλοντος θορύβου, τη διατήρηση απαλού φωτισμού και την αποφυγή συσκευών με μπλε φως. «Δοκιμάστε ένα παλιομοδίτικο βιβλίο ή ακούστε ένα ηχητικό βιβλίο ή podcast», ενθαρρύνει. «Θα μπορούσατε επίσης να ασκήσετε έναν διαλογισμό ύπνου βαθιάς ανάπαυσης για πρόσθετα οφέλη στον εγκέφαλο και το σώμα». Μια άλλη έξυπνη συνήθεια είναι να βρεις μια περιοχή διαφορετική από το κρεβάτι σου που να είναι άνετη και καταπραϋντική. Αυτό μπορεί να είναι η αγαπημένη σου καρέκλα ή ένας μαλακός καναπές. «Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χαλάσετε τη σχέση του εγκεφάλου σας με το κρεβάτι και τον ύπνο σας», επισημαίνει ο Standish.
Διάβασε επίσης: Ροή: Η λέξη κλειδί για να ζεις στο παρόν χωρίς να ανησυχείς για το μέλλον
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|