Χρειάζονται 10 λεπτά και 6 συνήθειες για να ξυπνάς το πρωί και να χαμογελάς όλη μέρα
Είναι εύκολες και δεν χρειάζονται περισσότερο από 10 λεπτά κάθε πρωί και αλλάζουν εντελώς την οπτική της ημέρας. Αυτό λένε οι ειδικοί και ορισμένοι οπαδοί αυτών των καλών πρακτικών συνηθειών.
Οι συνήθειες που έχουμε κάθε πρωί επηρεάζουν τη διάθεσή μας και το ενεργειακό μας επίπεδο για το υπόλοιπο της ημέρας, περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι πρωινές συνήθειες εκτελούνται με αυτόματο πιλότο –και όχι συνειδητά– και αυτό έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στη μέρα μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε (σε λιγότερο από 10 λεπτά) για να αλλάξουμε την προοπτική της ημέρας μας. Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις από ειδικούς και παραγωγικούς ανθρώπους που ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τα πολυάσχολα προγράμματα, ασκώντας αυτές τις συνήθειες.
1. Άνοιξε τα παράθυρα
Αυτό δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής – ο αερισμός είναι απαραίτητος για την οξυγόνωση του περιβάλλοντος – αλλά και επειδή έχει αναζωογονητική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό επιβεβαιώνει η Anabel Vázquez, συνιδρυτής του Laconicum. «Ακόμα κι αν κάνει πολύ κρύο, μου αρέσει να ανοίγω τα παράθυρα όταν σηκώνομαι: Βρίσκω αυτόν τον καθαρό αέρα πολύ δυναμωτικό». Και αν είναι ήδη μέρα, το να αφήνεις το φυσικό φως να μπαίνει μέσα από το παράθυρο για να ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς είναι μια άλλη εξαιρετική ιδέα.
2.Αφιέρωσε χρόνο για να σηκωθείς
Αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουμε το ξυπνητήρι και πατάμε το κουμπί αναβολής για να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο, στην πραγματικότητα, αυτή η κακή πρακτική ενεργοποιεί τα επίπεδα κορτιζόλης μας και δεν συνιστάται καθόλου. Έχει να κάνει με το να αφιερώνεις χρόνο και να μην σηκώνεσαι παρορμητικά όταν χτυπάει το ξυπνητήρι. Η Vanessa Delli, δημιουργός του DelliCare, μας εξήγησε αυτό όταν της μιλήσαμε για τις πρωινές συνήθειες: χρειάζεται 10 λεπτά για να το κάνει επειδή παίρνει πολλές βαθιές αναπνοές «για να στείλει οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μου ώστε να «ενεργοποιηθεί και να ευχαριστήσω ψυχικά τον νέα αυγή». Μια άλλη εναλλακτική για να κάνεις αυτό το τελετουργικό αφύπνισης είναι να απολαύσεις την ευχαρίστηση του τεντώματος. Αυτή η χειρονομία διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την ευλυγισία των αρθρώσεων και προκαλεί ένα αίσθημα ευεξίας απελευθερώνοντας το σώμα μας από τις εντάσεις που μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.
3. Διάβασε 10 λεπτά
Το να διαβάζεις το πρωί είναι μια από τις συστάσεις του Hal Elrod στο βιβλίο του Miracle mornings: 6 συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου πριν από τις 08:00 και οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν. «Το να διαβάζεις καλά σημαίνει να φροντίζεις την ψυχική σου υγεία», λέει ο Jordi Nadal στο βιβλίο του Book therapy. Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι η ανάγνωση παράγει ντοπαμίνη, είναι μια δραστηριότητα που ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει ως θετική, μας βοηθά να αποσυνδεθούμε και να πάρουμε αποφάσεις.
4. Γαλλικό ντους
Η Mathilde Thomas, ιδρύτρια της Caudalie, το εξηγεί στο βιβλίο της The French Beauty Solution. Απλώς περιλαμβάνει ένα μπάνιο ή ντους με κρύο νερό για μια «ενεργητική ώθηση». Το χειμώνα, απλά πρέπει να το κάνεις την τελευταία στιγμή.
5. Ένα λεπτό επίγνωσης
Αυτή η άσκηση, που περιγράφεται από την ειδικό στη θετική ψυχολογία Joan Piñol στο βιβλίο της Emotional Well-being: Keys to a Better Life, μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά το πρωί φέρνει επιπλέον γαλήνη και ενέργεια για να ξεκινήσει η μέρα. Συνίσταται στο να εστιάσεις όλη την προσοχή σου στην αναπνοή σου για ένα λεπτό. «Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, εισπνεύστε από το στομάχι σας και όχι από το στήθος σας και δοκιμάστε να εισπνεύσετε από τη μύτη σας και να βγάζετε από το στόμα σας. Εστιάστε στον ήχο και τον ρυθμό της αναπνοής», λέει.
6. Άκουσε τη μουσική που αγαπάς
Αυτή είναι μια άλλη σύσταση που κάνει η Mathilde Thomas στο βιβλίο της: «άκου τη μουσική που σου αρέσει –όχι πολύ δυνατά– ενώ ετοιμάζεσαι. Και ποιος καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις τις εργασίες σου από το χαλαρό μυαλό;» Στην πραγματικότητα, μια άλλη εναλλακτική, όπως π.χ. Η Alicia Iglesias εξηγεί στο βιβλίο της Put your life in order, ότι είναι να δημιουργείς ακολουθίες τραγουδιών που καταλαμβάνουν όλο τον χρόνο από τις συνηθισμένες σου ρουτίνες.
«Για παράδειγμα, το κάνω αυτό στην πρωινή μου ρουτίνα ή για να μετρήσω τον χρόνο που μου παίρνει ένα συγκεκριμένο μέρος. Αν ακούω λάθος τραγούδι σε κάποιο σημείο, ξέρω αν πάω πολύ γρήγορα ή αν αργήσω. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω ρολόι για αυτό», εξηγεί ο ειδικός της οργάνωσης.
Διάβασε επίσης:
Να στρώνεις ή όχι το κρεβάτι το πρωί; Δες πώς και γιατί επηρεάζει την ψυχική σου υγεία
Είναι ένα από τα θέματα που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που στρώνουν ξανά τα κρεβάτια τους το πρωί, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, και εκείνους που αφήνουν τα πάντα πίσω τους πριν φύγουν, όπως την ώρα που ξύπνησαν. Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις αυτής της διαφοράς στη συμπεριφορά στην ψυχική μας ευεξία και στη σωματική μας υγεία; Φαίνεται ότι αυτό το ερώτημα δεν το κάνουμε μόνο εμείς.
Υπέρ: όφελος για την ψυχική υγεία
Το 2014, κατά τη διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, κάποιος William H. McRaven – πρώην ναύαρχος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών – είπε μια πρόταση που έδωσε φως στη συζήτηση. . Επιβεβαίωσε ευθαρσώς τον ευεργετικό ρόλο ενός καλοστρωμένου κρεβατιού για την ψυχική υγεία. «Αν στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί, θα έχετε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο καθήκον της ημέρας σας. Στρώνοντας το κρεβάτι σας, επιβεβαιώνετε ότι τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι σημαντικά. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα μικρά πράγματα, πώς θα μπορέσετε να πετύχετε μεγάλα πράγματα; Θα βρείτε υπερηφάνεια και ενθάρρυνση αναλαμβάνοντας άλλες υποχρεώσεις, τη μία μετά την άλλη», είπε ο ναύαρχος McRaven, συνεχίζοντας, «στο τέλος της ημέρας, αυτό το μικρό έργο που επιτεύχθηκε θα έχει πολλαπλασιαστεί σε πολλές δραστηριότητες που έχουν ολοκληρωθεί. Στρώνοντας το κρεβάτι σου, βεβαιώνεις ότι στη ζωή μετράνε οι μικρές χειρονομίες».
Στρώσιμο του κρεβατιού: τα θετικά σημεία
Η μέρα ξεκινάει καλύτερα
Ενσταλάζει μια αίσθηση πειθαρχίας
Ζούμε σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον πιο ευνοϊκό για συλλογισμό και συγκεντρωμένη σκέψη
Κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ, σε σεντόνια που δεν είναι τσαλακωμένα, γιατί όπως λέει και η παροιμία «όσο στρώνεις το κρεβάτι σου πηγαίνεις για ύπνο».
Δες εδώ πώς το στρώσιμο του κρεβατιού έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|