Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος; 5 αιτίες που δεν έχουν καμία σχέση με την ηλικία
Ενώ το βιολογικό ρολόι είναι ένας παράγοντας στην προσπάθεια να μείνεις έγκυος, σε καμία περίπτωση δεν είναι το μόνο.
Σίγουρα η ηλικία -κυρίως της γυναίκας- είναι το κλειδί στην πιθανότητα να μείνει έγκυος και να ολοκληρώσει επιτυχώς μια εγκυμοσύνη αλλά δεν είναι «υπεύθυνη» μόνο αυτή. Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ξεκάθαρα: 1 στις 6 γυναίκες αντιμετωπίζει πρόβλημα γυναικείας υπογονιμότητας , δηλαδή δεν μπορεί να κάνει παιδί μετά από 12 μήνες ελεύθερης και απροστάτευτης επαφής. Αυτό ισχύει σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη του κόσμου και όχι μόνο στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, μαρτυρώντας το γεγονός ότι η ανθρώπινη γονιμότητα επηρεάζεται από πολυάριθμες μεταβλητές. Η Rossella Nappi, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Παβίας και επικεφαλής της ενδοκρινολογικής μονάδας αναπαραγωγικής ιατρικής, γυναικολογικής και εμμηνοπαυσιακής ενδοκρινολογίας του IRCCS Policlinico San Matteo στην Παβία, εξηγεί στη Vogue πρώτα απ’ όλα γιατί το βιολογικό ρολόι παίζει ουσιαστικό ρόλο αλλά και επεξηγεί τις άλλες πιθανές αιτίες που της γυανικείας υπογονιμότητας.
Η ηλικία στην οποία συμβαίνει η πρώτη εγκυμοσύνη έχει αυξηθεί σημαντικά, μελέτες δείχνουν μια είναι σταθερά πάνω από τα 30 έτη, και όλο και περισσότερα δεδομένα μας λένε ότι είναι σκόπιμο να προετοιμαζόμαστε για τη μητρότητα βελτιστοποιώντας τις πιθανότητες να αποκτήσουμε ένα υγιές μωρό στην αγκαλιά μας. Η όψιμη εγκυμοσύνη συγκρούεται με το γεγονός ότι η γονιμότητα μειώνεται δραματικά μετά την ηλικία των 35 ετών και το βιολογικό ρολόι αρχίζει να χτυπά όλο και πιο συχνά όταν στην πραγματικότητα το απόθεμα των ωοθηκών, δηλαδή ο πλούτος των ωαρίων που μπορούν να γονιμοποιηθούν, έχει ήδη αραιωθεί μειώνοντας την πιθανότητα να μείνεις έγκυος. Σίγουρα δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες και κάποιες καταφέρνουν να κάνουν παιδί ακόμα και άνω των 40 ετών.
Οι αναπαραγωγικές δυσκολίες ενισχύονται και από τα προβλήματα υπογονιμότητας του συντρόφου που αυξάνονται συνεχώς, κυρίως λόγω του δυσμενούς τρόπου ζωής, στοιχείο που σε κάθε περίπτωση επηρεάζει εξίσου και τα 2 μέλη του ζευγαριού. Μερικά παραδείγματα είναι το άγχος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ηλικία που παίζει καθοριστικό ρόλο και η κατάσταση της αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά που σχεδιάζεις να κάνεις παιδί και αποτυγχάνεις. Για το λόγο αυτό συνιστάται να βρεθείς με έναν ειδικό στην ανθρώπινη αναπαραγωγή που μπορεί να εξετάσει τις πιο συχνές αιτίες υπογονιμότητας.
5 αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας, εκτός από την ηλικία
1. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
Το PCOS είναι μια πολύ συχνή αιτία υπογονιμότητας και επηρεάζει περίπου το 5-10% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολυάριθμων ωοθυλακίων εντός της ωοθήκης που εμφανίζονται ως μικροκύστες και αναπτύσσονται ανώμαλα, με ανωμαλίες του κύκλου και απουσία ωορρηξιών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματική έλλειψη εμμηνορροϊκού κύκλου (αμηνόρροια) με επακόλουθη στειρότητα. Γυναίκες που ήδη υποβάλλονται σε θεραπεία για συμπτώματα υπερανδρογονισμού, όπως υπερτρίχωση, ακμή, σμηγματόρροια και τριχόπτωση (αλωπεκία) υποφέρουν συχνά από αυτό, καθώς η ανώμαλη ανάπτυξη των ωοθυλακίων των ωοθηκών προκαλεί ανισορροπία στην ορμονική παραγωγή από τις ωοθήκες, με περίσσεια ανδρογόνων εις βάρος της φυσιολογικής ισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το PCOS σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και το σάκχαρο.
2. Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια εξαρτώμενη από οιστρογόνα φλεγμονώδης-ανοσολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητρικού ιστού (του βλεννογόνου που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) μέσα στην πυελική κοιλότητα . Είναι παρούσα σε περισσότερο από το 30% των υπογόνιμων γυναικών επειδή περιλαμβάνει το σχηματισμό συμφύσεων που μπορούν να φράξουν τους σωλήνες, τα κανάλια που επιτρέπουν στο σπέρμα να ανέβει και να γονιμοποιήσει το ωάριο. Επιπλέον, η παρουσία κύστεων ωοθηκών ενδομητριωτικής φύσης μπορεί να προκαλέσει κακής ποιότητας ωάρια και οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση πυέλου (που είναι μερικές φορές απαραίτητη) μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ωοκυττάρων που περιέχονται στην ωοθήκη. Τέλος, η μόνιμη φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί χρόνιο πυελικό πόνο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής λόγω πόνου (δυσπαρεύνια), καθώς και να μειώσει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων που εναποτίθενται στον κολπικό σωλήνα, τα οποία χάνουν έτσι τη γονιμοποιητική τους ικανότητα.
3. Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
Όπως και με την ενδομητρίωση, οι μη ανιχνευμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν συμφύσεις που οδηγούν σε απόφραξη των σαλπίγγων, αποτρέποντας την εγκυμοσύνη ή προκαλώντας έκτοπη κύηση, μια μάλλον επικίνδυνη κατάσταση εάν δεν αναγνωριστεί έγκαιρα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία στην πυελική κοιλότητα. Οι μη αναγνωρισμένες χρόνιες λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια, αποτελούν συχνά τη βάση της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος μικροοργανισμός που μπορεί να παραμείνει αδρανής στη γυναικεία πυελική κοιλότητα προκαλώντας χρόνια φλεγμονή. Άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί επίσης να εμπλέκονται και η έγκαιρη αναγνώριση είναι σημαντική για τη διαφύλαξη της γονιμότητας, επειδή είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμες με κατάλληλες αντιβιοτικές θεραπείες.
4. Αλλοιώσεις του θυρεοειδούς
Εάν ο θυρεοειδής – ένας ανομοιόμορφος και διάμεσος αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού που ρυθμίζει πολλές λειτουργίες του σώματος – δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να προκύψουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση και κυρίως στην ωορρηξία, που κάνουν τη σύλληψη πιο δύσκολη. Ακόμη και όταν συμβεί εγκυμοσύνη, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές στη λειτουργία του πλακούντα, του οργάνου που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ μητέρας και εμβρύου, με μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, καθυστέρησης της ενδομήτριας ανάπτυξης και πρόωρου τοκετού, καθώς και αλλοιώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι πολύ συχνές παθολογίες που επηρεάζουν περίπου 1 στις 10 γυναίκες στην αναπαραγωγική ζωή και εκδηλώνονται με αλλαγές στο σωματικό βάρος, σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα και αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία.
5. Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως που προκαλούνται από το στρες
Υπάρχουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση και τη γονιμότητα που δεν προκαλούνται από οργανικές παθολογίες, αλλά είναι αποτέλεσμα υπερβολικού στρες στον γυναικείο οργανισμό. Συνολικά, το άγχος έχει την ικανότητα να εμποδίζει την ωορρηξία αποτρέποντας μια γυναίκα να αντιμετωπίσει μια εγκυμοσύνη σε μη βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου. Οι γυναίκες με αγχώδεις και καταθλιπτικές καταστάσεις έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο υπογονιμότητας και περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εγκυμοσύνη.
Διάβασε επίσης:
Πόσο σύντομα μπορείς να μείνεις έγκυος μετά από μια αποβολή
Η αποβολή μιας εγκυμοσύνης είναι αναμφισβήτητα μια τραυματική εμπειρία. Μπορεί να νιώθεις ότι έχεις να χάσει την ελπίδα και σου δημιουργεί μια αβεβαιότητα για το πώς πρέπει να δράσεις στη συνέχεια. Είναι μια απίστευτα ευαίσθητη περίοδος τόσο για εσένα όσο και για τον σύντροφό σου.
Επομένως, πρέπει να αφιερώσεις χρόνο σε εσάς για να προσπαθήσετε πάλι να φτιάξετε την οικογένεια που ονειρεύεστε. Όταν είστε έτοιμοι συναισθηματικά, θα αισθανθείτε και πάλι την ελπίδα μετά από μια αποβολή. Αυτό μπορεί να σου δημιουργεί το ερώτημα: «Πόσο γρήγορα μπορώ να μείνω έγκυος μετά από μια αποβολή;»
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|