Διαισθητική Διατροφή: Η νέα δίαιτα που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σου
Το να ακούς τις επιθυμίες είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το σώμα σου, αντί για δίαιτα.
Έχεις ξυπνήσει ποτέ και να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να φας για πρωινό; Ή μήπως περνάς ένα γεύμα στο Instagram και ξαφνικά γίνεται μοναδική σου αποστολή το να το φας εκείνη την ημέρα. Ίσως φεύγεις από μια βραδινή έξοδο, και μόλις κάποιος πει τη λέξη πίτσα, είσαι έτοιμη να παραγγείλεις την δίκη σου και να φτάσει στο σπίτι ταυτόχρονα με εσένα. Όλα αυτά τα σενάρια περιγράφουν πώς είναι να έχεις μια λαχτάρα. Η κουλτούρα της δίαιτας λατρεύει να μας λέει να περιορίσουμε την όρεξή μας, αλλά αποδεικνύεται ότι μάλλον είναι καλύτερα να περιορίσεις τις περιοριστικές μόδες της δίαιτας.
Στο άρθρο της με το Poosh, η διάσημη διατροφολόγος Serena Poon γράφει ότι «το να μάθεις να αγκαλιάζεις τις λιγούρες σου μπορεί να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις κάποιες από τις βαθύτερες συνδέσεις σου με το φαγητό, το περιβάλλον σου και τα συναισθήματα σου». Όλο και περισσότεροι διαιτολόγοι σήμερα συντάσσονται με την Poon, υποστηρίζοντας μια διατροφική φιλοσοφία γνωστή ως «διαισθητική διατροφή», αναφέρει το Very Well Health. Υπάρχουν τόνοι έρευνας που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση στη διατροφή.
Γιατί το να αγνοείς τις λιγούρες σου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ
Χαρακτηρίζοντας ορισμένα τρόφιμα ως «ανθυγιεινά» ή «κακά», το blog της διαιτολόγου Jenn Baswick εξηγεί ότι μπορείς να αναπτύξεις μια κακή σχέση με το φαγητό. Αν περιορίζεις τον εαυτό σου αντί να ακούς το σώμα σου, είναι πιθανό να δημιουργήσεις περιττό άγχος γύρω από το φαγητό. Ο Rahaf Al Bochi, RDN, LDN, λέει στο Very Well Health ότι με τη διαισθητική διατροφή, «οι άνθρωποι που κάνουν για χρόνια δίαιτα απελευθερώνονται από τον κύκλο της δίαιτας και θεραπεύουν τη σχέση τους με το φαγητό και το σώμα τους». Σύμφωνα με το Healthline, αυτή η νοοτροπία της δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία διατροφικών διαταραχών, οι οποίες ήδη κορυφώνονται αφού έχουν πυροδοτηθεί από την πανδημία.
Αν θέλεις πραγματικά να μειώσεις ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, το να σταματήσεις τον εαυτό σου από το να το τρώει όταν το θέλεις, πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικό. Το International Journal of Eating Disorders δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι οι γυναίκες που έκοψαν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ήταν πιο πιθανό να αυξήσουν την επιθυμία τους για αυτό και να το υπερκαταναλώσουν. Εάν κόβεις μια ομάδα τροφίμων για να χάσεις βάρος, αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το ιατρικό περιοδικό Obesity Reviews δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν για χρόνια δίαιτα συχνά επανακτούν το βάρος που έχασαν με περιοριστικές δίαιτες μέσα σε 1-5 χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 33% αυτών των διαιτών θα αποκτήσουν βάρος που υπερβαίνει το αρχικό τους βάρος.
Η διαισθητική διατροφή θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεσαι τις λιγούρες και τις επιθυμίες σου
Η διαισθητική διατροφή θα μπορούσε να είναι η σωστή επιλογή για εσένα, αν έχεις κουραστεί να σκέφτεσαι υπερβολικά τις διατροφικές σου επιλογές και να μην απολαμβάνεις τις τροφές που αγαπάς. Αν και, μπορεί να μην είναι σαν ένας περίπατος στο πάρκο. Ζούμε σε μια κουλτούρα που ξεχειλίζει από δίαιτες όπως η «δίαιτα της σούπας λάχανου», η δίαιτα Άτκινς, η δίαιτα ProLon και πολλές, πολλές άλλες. Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν αρκετές κατευθυντήριες γραμμές για να ξεμάθουμε αυτή την περιοριστική στάση απέναντι στο φαγητό.
Το Very Well Health αποδίδει το κίνημα της Διαισθητικής Διατροφής στις διαιτολόγους Evelyn Tribole και Elyse Resch. Οι δύο τους εξέδωσαν το βιβλίο «Intuitive Eating: Μια επαναστατική προσέγγιση της διατροφής». Σε αυτό το βιβλίο, περιγράφουν αναλυτικά δέκα βήματα για την επίτευξη της ελευθερίας γύρω από το φαγητό. Σε άρθρο της στο Poosh, η διατροφολόγος Cara Clark παρατηρεί ότι η διαισθητική διατροφή εξακολουθεί να προωθεί τις υγιεινές επιλογές. Αλλά εξηγεί ότι είναι «λίγο πιο ευέλικτη και συνεπής … κατά την εμπειρία μου, όσο περισσότερο οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι χάνουν κάτι, τόσο περισσότερο μπορούν να δεσμευτούν».
Ωστόσο, αν η σχέση σου με το φαγητό προκαλεί ακραία δυσφορία ή διαταραγμένη συμπεριφορά, το να μεταπηδήσεις μόνη σου στη διαισθητική διατροφή μπορεί να μην είναι η ασφαλέστερη προσέγγιση για τη θεραπεία.
Διάβασε επίσης:
Απώλεια βάρους: Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για το πρωινό σου
Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που επιλέγουμε να φάμε το πρωί μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά όχι μόνο στην ποιότητα της ημέρας μας, αλλά και στη συνολική μας υγεία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρώμε ένα θρεπτικό πρωινό εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος – και αυτό σημαίνει ότι πρέπει οπωδσήποτε το πιάτο μας να περιλαμβάνει άφθονη πρωτεΐνη. Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό διασφαλίζει ότι θα παραμείνουμε χορτάτοι και δεν θα ενδώσουμε στον πειρασμό να φάμε υπερβολικά αργότερα μέσα στη μέρα.
Ωστόσο, ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης είναι αρκετά πιο ποιοτικοί και θρεπτικοί από άλλους. Παραδείγματος χάρη, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπέικον μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν πολλές υγιεινές πρωτεΐνες που μπορούν να ενσωματωθούν τέλεια στο καθημερινό μας πρωινό.
Οι καλύτερες επιλογές πρωτεϊνούχων τροφίμων για το πρωινό που υποστηρίζουν την υγιή απώλεια βάρους:
1.Τυρί Κότατζ
Όταν σκεφτόμαστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, το τυρί cottage μπορεί να μην είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό. Ωστόσο, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη: μια μερίδα μισής κούπας τυρί κότατζ μπορεί να προσφέρει περίπου 13γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, με μόλις 80 θερμίδες ανά μερίδα φλιτζανιού, γεγονός που το καθιστά μια καλή επιλογή για όσους από εμάς προσέχουμε την πρόσληψη θερμίδων.
Το τυρί κότατζ δεν είναι μόνο πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε θερμίδες και νόστιμο, αλλά είναι και εξαιρετικά θρεπτικό, κάτι που είναι ένας άλλος σημαντικός δείκτης μιας εξαιρετικής τροφής για απώλεια βάρους. Το τυρί κότατζ είναι μια καλή πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και η βιταμίνη Β12.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία του οργανισμού. Το τυρί κότατζ συνδυάζεται υπέροχα με φρούτα εποχής για ένα υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο πρωινό.
Διάβασε τη συνέχεια εδώ
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|