4 συμπρώματα που φανερώνει το σώμα σου ότι δέχεται περισσότερη ζάχαρη από εκείνη που χρειάζεται
Δώσε στο σώμα σου την ευκαιρία να αποκαταστήσει την ισορροπία του και να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς περίσσια ζάχαρη.
Μήπως η σχέση σου με τη ζάχαρη έχει γίνει λίγο… υπερβολική τελευταία; Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς σε ένα ακόμα κομμάτι σοκολάτας ή σε εκείνο το αφράτο κρουασάν, δεν είσαι η μόνη! Ωστόσο, το σώμα σου μπορεί να σου στέλνει μικρά σήματα, προσπαθώντας να σου πει: «Ήρθε η ώρα να χαλαρώσουμε λίγο με τα γλυκά».
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το σώμα και την υγεία σου. Πολλές φορές, μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι άμεσα ότι προσλαμβάνεις περισσότερη ζάχαρη από ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σου, αλλά το σώμα σου πάντα στέλνει σήματα για να σου δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ακριβώς όπως οι φίλοι σου σε προειδοποιούν πριν κάνεις μια ακόμη τρέλα, έτσι και το σώμα σου σού δίνει σημάδια όταν η ζάχαρη έχει πάρει το πάνω χέρι. Πριν παραγγείλεις το επόμενο γλυκό, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω συμπτώματα που μπορεί να φανερώνουν ότι το έχεις παρακάνει με την αγαπημένη σου γλυκιά συνήθεια.
Εδώ είναι 4 βασικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσεις όταν το σώμα σου έχει υπερβεί την επιτρεπόμενη ποσότητα ζάχαρης.
1. Έντονη κούραση και έλλειψη ενέργειας
Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι το σώμα σου καταναλώνει υπερβολική ζάχαρη είναι η συνεχής αίσθηση κόπωσης. Μπορεί να ξυπνάς το πρωί και, παρόλο που έχεις κοιμηθεί αρκετά, να αισθάνεσαι εξαντλημένη. Αυτή η αίσθηση μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα μετά από γεύματα που περιέχουν πολλά ζαχαρώδη τρόφιμα.
Η ζάχαρη παρέχει άμεση ενέργεια, καθώς προκαλεί απότομη άνοδο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όμως, αυτή η ενέργεια είναι βραχύβια. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν απότομα (γνωστό ως “sugar crash”), νιώθεις κουρασμένη και αποδυναμωμένη. Το σώμα σου δυσκολεύεται να διατηρήσει τη σταθερή ροή ενέργειας, κι έτσι βρίσκεσαι σε έναν συνεχή κύκλο ανόδου και πτώσης, με αποτέλεσμα την έλλειψη διαρκούς ενέργειας.
2. Αυξημένη λαχτάρα για γλυκά
Όσο περισσότερο τρως ζάχαρη, τόσο περισσότερο την επιθυμείς. Ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι το σώμα σου δέχεται περισσότερη ζάχαρη από όσο χρειάζεται είναι η συνεχής επιθυμία για γλυκά. Αυτή η λαχτάρα δεν οφείλεται απλώς σε συνήθεια. Η ζάχαρη επηρεάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, τη χημική ουσία που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή.
Όσο πιο συχνά καταναλώνεις ζάχαρη, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός σου συνηθίζει σε αυτά τα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης, και έτσι αναζητά περισσότερη ζάχαρη για να νιώσει την ίδια ευχαρίστηση. Αυτή η επιθυμία μπορεί να σε οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου καταναλώνεις όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης χωρίς να μπορείς να την ελέγξεις.
3. Συχνές λοιμώξεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθιστώντας σε πιο ευάλωτη σε λοιμώξεις, όπως κρυολογήματα και ιώσεις. Η ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής στο σώμα, που μπορεί να αποδυναμώσει τις άμυνες του οργανισμού σου.
Όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι απασχολημένο με την αντιμετώπιση των συνεπειών της υπερβολικής ζάχαρης, δεν μπορεί να λειτουργήσει στο 100% για να προστατέψει το σώμα σου από παθογόνους οργανισμούς. Έτσι, μπορεί να αρρωσταίνεις πιο συχνά ή να έχεις πιο έντονα συμπτώματα όταν αρρωσταίνεις, ενώ η ανάρρωσή σου μπορεί να παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως.
Διάβασε επίσης: Λευκή Vs Καστανή Vs Μαύρη: Ποια ζάχαρη είναι πιο υγιεινή; Μια διατροφολόγος καταρρίπτει τον μύθο
4. Δερματικά προβλήματα, όπως ακμή και ξηρότητα
Η υγεία του δέρματός σου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διατροφή σου, και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εμφανιστεί και στο πρόσωπό σου. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επιδεινώσουν δερματικά προβλήματα όπως η ακμή.
Επίσης, η ζάχαρη συνδέεται με τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, κατά την οποία τα μόρια της ζάχαρης συνδέονται με τις πρωτεΐνες του δέρματος, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και την εμφάνιση ρυτίδων ή πρόωρης γήρανσης. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι το δέρμα σου είναι πιο ξηρό και ευαίσθητο απ’ ό,τι συνήθως, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή σου.
Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την κατανάλωση ζάχαρης
Αν αναγνωρίζεις κάποια από αυτά τα συμπτώματα, ίσως είναι καιρός να σκεφτείς πώς να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου. Δεν χρειάζεται να την κόψεις εντελώς από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με μικρές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να επαναφέρεις την ισορροπία.
- Αντικατάστησε τα ζαχαρώδη σνακ με πιο υγιεινές επιλογές: Προτίμησε φρέσκα φρούτα, τα οποία περιέχουν φυσικά σάκχαρα μαζί με φυτικές ίνες, που βοηθούν στην αργή απορρόφηση της γλυκόζης.
- Διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων: Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη. Έλεγχε τις ετικέτες για συστατικά όπως «σακχαρόζη», «δεξτρόζη» και «σιρόπι καλαμποκιού».
- Μείωσε την προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματά σου: Αν συνηθίζεις να προσθέτεις ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι, δοκίμασε να μειώσεις σταδιακά την ποσότητα ή να την αντικαταστήσεις με φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια.
- Πίνε αρκετό νερό: Συχνά, η αίσθηση της πείνας για γλυκό μπορεί να είναι απλώς σημάδι αφυδάτωσης. Πίνε νερό όλη την ημέρα για να διατηρείς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο.
Διάβασε επίσης: 6 σημεία και συμπτώματα που δείχνουν ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|