Now Reading
Αυτά τα κορυφαία superfoods προκαλούν απροσδόκητες παρενέργειες

Αυτά τα κορυφαία superfoods προκαλούν απροσδόκητες παρενέργειες

Avatar photo
Αυτά τα κορυφαία superfoods προκαλούν απροσδόκητες παρενέργειες

Τα 5 superfoods που πρέπει να προσέξεις.

Η κατανάλωση ενός superfood μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβεις αντιοξειδωτικά ή άλλα θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, αλλά πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι ι ένα φαγητό ακόμη κι αν είναι «σούπερ» δεν σημαίνει ότι είναι τέλειο . Στην πραγματικότητα, ορισμένες δημοφιλείς υπερτροφές μπορεί να προκαλούν μάλλον δυσάρεστα συμπτώματα.

Μια πρόσφατη ανάλυση που διεξήχθη από το YorkTest αξιολόγησε πάνω από 12.000 τεστ ευαισθησίας στα τρόφιμα και διαπίστωσε ότι μια σειρά κοινών υπερτροφών μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ευαισθησίες στους καταναλωτές.

Αυτά τα κορυφαία superfoods προκαλούν απροσδόκητες παρενέργειες

Σε αντίθεση με μια τροφική αλλεργία – η οποία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις όπως η αναφυλαξία – οι τροφικές ευαισθησίες προκαλούνται από μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος όταν δεν μπορεί να διασπάσει το φαγητό. Αυτοί οι τύποι ευαισθησίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων ή συνήθειες του τρόπου ζωής.

«Οι τροφικές ευαισθησίες μπορούν να εκδηλωθούν μέσω ενός μεγάλου αριθμού μη ειδικών συμπτωμάτων ποικίλης έντασης», λέει η Δρ. Έλενα Σαλαγιάν, MD, γιατρός και σύμβουλος αλλεργιών στο Holistic Allergy στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, ναυτία, διαφορετικούς βαθμούς κοιλιακού άλγους, διάρροια ή χαλαρά κόπρανα που εναλλάσσονται με δυσκοιλιότητα, παλινδρόμηση οξέος, πονοκεφάλους, ομίχλη στον εγκέφαλο, φαγούρα και δερματικό εξάνθημα».

1.Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia έχουν μέτρια ποσότητα σαλικυλικών , μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά – συμπεριλαμβανομένων μερικών φρούτων, λαχανικών και μπαχαρικών. Η Δρ. Σαλαγιάν λέει ότι τα σαλικυλικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα γαστρεντερικής τροφικής δυσανεξίας ή σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και άσθμα και συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργίες.

Οι σπόροι Chia περιέχουν επίσης λεκτίνες , οι οποίες μπορεί να είναι μια άλλη πηγή τροφικής δυσανεξίας. Οι λεκτίνες είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους υδατάνθρακες διαφόρων φυτικών τροφών, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των φακών, της σόγιας και των φιστικιών. Ενώ η έρευνα είναι ακόμη περιορισμένη, οι ειδικοί λένε ότι οι λεκτίνες έχουν συνδεθεί με τροφικές δυσανεξίες για ορισμένους με βάση τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι πρωτεΐνες αφομοιώνονται στο έντερο, ειδικά για εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα ή παθήσεις.

Διάβασε επίσης: Καρκινογόνα τρόφιμα: Ποιά νομίζεις ότι είναι VS Ποιά είναι πραγματικά

2.Γκότζι μπέρι

goji berry

Παρόμοια με τους σπόρους chia, τα γκότζι μπέρι – το κόκκινο φρούτο που φαίνεται κάτω δεξιά αυτής της φωτογραφίας – περιέχουν μέτρια ποσότητα λεκτινών. Το μαγείρεμα ορισμένων τροφών που περιέχουν λεκτίνες μπορεί να τα κάνει πιο εύπεπτα και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων… ωστόσο, δεδομένου ότι τα γκότζι μπέρι είναι ήδη αποξηραμένα, η περιεκτικότητα σε λεκτίνη αυτής της υπερτροφής θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια ενόχληση ανεξάρτητα από το πώς παρασκευάζεται. Τα γκότζι μπέρι περιέχουν επίσης σαλικυλικά – αλλά σε αντίθεση με τους σπόρους chia, τα σαλικυλικά είναι πολύ πλούσια σε γκότζι μπέρι.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology σημείωσε επίσης ότι τα γκότζι μπέρι μπορεί να είναι μια ισχυρή πηγή αλλεργίας που φέρει «υψηλό αλλεργικό δυναμικό και διασταυρούμενη αντιδραστικότητα» με άλλα αναλώσιμα φυτά, όπως η ντομάτα, ο καπνός, οι ξηροί καρποί και η Αρτεμισία—μια οικογένεια. από αρωματικά βότανα και θάμνους. Κάποιος με αλλεργίες ή δυσανεξίες σε αυτά τα φυτά μπορεί να εμφανίσει δυσάρεστα συμπτώματα όταν τρώει  gojiberry, αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία.

3.Λιναρόσπορος

Αν και η έρευνα του 2010 έδειξε ότι η αλλεργία στον λιναρόσπορο είναι συνήθως ασυνήθιστη , μια ανασκόπηση του 2016 στο European Journal of Allergy and Clinical Immunology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αντιδράσεις σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μολυσμένων αλλεργιογόνων όπως η μούχλα και η γύρη. Ο λιναρόσπορος μπορεί επίσης να είναι πηγή διασταυρούμενης αντίδρασης με άλλες πηγές τροφίμων με τάση για αλλεργία όπως το λούπινο, το φιστίκι, η σόγια, η ελαιοκράμβη, η γύρη της ελαιοκράμβης και το σιτάρι.

Η Mayo Clinic σημειώνει ότι ένα άτομο μπορεί επίσης να αισθανθεί δυσφορία εάν καταναλώνει πάρα πολύ λιναρόσπορο χωρίς νερό για να βοηθήσει το σώμα να τον αφομοιώσει. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και η κατανάλωση υπερβολικών φυτικών ινών χωρίς άφθονο νερό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

4.Cranberries

Cranberries

Τα κράνμπερι είναι μια άλλη υπερτροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά. Συγκεκριμένα, το ιστολόγιο του συστήματος υγείας Mount Sinai αναφέρει ότι τα κράνμπερι περιέχουν σαλικυλικό οξύ , το οποίο βρίσκεται επίσης στην ασπιρίνη και χρησιμοποιείται ως τοπικός παράγοντας για την εξάλειψη ορισμένων τύπων ακμής.

Εάν ένα άτομο έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο σαλικυλικό οξύ, τα κράνμπερι μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα.

4.Πράσινο τσάι

Αν και το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι είναι μια υπερτροφή (υπερρόφημα;) με μια σειρά από οφέλη, αυτό το τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν ορισμένες αντιδράσεις στους καταναλωτές. «Παρόμοια με το κόκκινο κρασί, οι τανίνες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και πονοκεφάλους σε ορισμένους», λέει η Δρ Σαλαγιάν.

Οι τανίνες μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα , οδηγώντας σε προβλήματα όπως διάρροια και πόνους στο στομάχι.

Διάβασε επίσης: 9 τροφές και ποτά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό για να μην αρρωσταίνεις ποτέ και να ζήσεις περισσότερο

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST