Now Reading
Εάν υποφέρεις από κόπωση και νυστάζεις μπορεί να φταίει η μούχλα στο σπίτι σου

Εάν υποφέρεις από κόπωση και νυστάζεις μπορεί να φταίει η μούχλα στο σπίτι σου

Avatar photo
κοπέλα κοιμάται

Η μούχλα μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τον ύπνο σου λένε οι επιστήμονες.

Σήμερα τα καθημερινά μας άγχη μπορούμε να τα δικαιολογήσουμε γιατί μπορεί να έχουμε κάνει πολλές δουλειές, γιατί δεν έχουμε πιει καφέ ή γιατί δεν κοιμηθήκαμε καλά το βράδυ. Είναι οι πιο συνηθισμένες «κουβέντες» που λέμε στον εαυτό μας αν νιώθουμε κουρασμένες. Ενώ αυτές οι εξηγήσεις μπορεί να είναι αληθινές, έρχεται μια στιγμή που το να είσαι κουρασμένη δεν είναι φυσιολογικό. Εάν νιώθεις υπερβολικά κουρασμένη κάθε μέρα, μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο σύμφωνα με τους επιστήμονες και αυτό μπορεί να οφείλεται στις τοξίνες που προκαλούνται από τη μούχλα. Αυτή μπορεί να είναι η αιτία πίσω από την εξάντληση. 

μούχλα σε τοίχοΟι τοξίνες της μούχλας πυροδοτούν την κόπωση

Η έκθεση σε μυκοτοξίνες (τοξίνες που παράγονται από μούχλα) αυξάνει τον κίνδυνο κόπωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο womansworld.com. Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε μούχλα ήταν πιθανό να υποφέρουν επίσης από ομίχλη του εγκεφάλου. «Οι μυκοτοξίνες πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση που καταστρέφει το ανοσοποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα», λέει ο Taz Bhatia, MD, συγγραφέας του Super Woman Rx. Μια άλλη μελέτη από το Clinical and Translational Allergy διαπιστώνει ότι οι μυκοτοξίνες επηρεάζουν τη λειτουργία των πνευμόνων, αυξάνοντας τις πιθανότητες άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Επίσης τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά από το νερό και γεμίζουν με μούχλα αποτελούν γνωστό κίνδυνο, μια έρευνα στο Clinical Therapeutics αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε μυκοτοξίνες μπορεί να προκαλέσει άλλα, πιο περίπλοκα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και νευρολογικά προβλήματα. Εάν υποφέρεις από κόπωση και έχεις τουλάχιστον 2 από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να ευθύνεται η μούχλα:

  • Ομιχλώδης σκέψη
  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνος μυών/αρθρώσεων
  • Πνιγηρότητα
  • Άσθμα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ζάλη
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα

Τοξικότητα μούχλας και διαβήτης

Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης μας σε μυκοτοξίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, προτείνουν ευρήματα από μια μελέτη στο Health Science Reports. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διαβήτης ήταν πιο συχνός σε άτομα που διέθεταν υψηλά επίπεδα μιας τροφικής μυκοτοξίνης γνωστής ως αφλατοξίνης. Και παρόλο που οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι μηχανισμοί πίσω από τη σύνδεση απαιτούν περαιτέρω μελέτη, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την αφλατοξίνη και άλλες τοξίνες που παράγονται από τη μούχλα με επιδράσεις ενδοκρινικής διαταραχής που αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη που εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος.

κοπέλα κοιμάταιΤι κάνω εάν αντιμετωπίζω τοξικότητα από μούχλα;

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την τοξικότητα της μούχλας με εξετάσεις αίματος και ούρων. Ενώ τα συνταγογραφούμενα φάρμακα συχνά συνιστώνται για τη θεραπεία της τοξικότητας, τα παρακάτω βήματα μπορούν να μειώσουν την έκθεση σε μούχλα για την αποκατάσταση της ενέργειας:

1. Να καθαρίζεις τις κεφαλές του ντους, τους πάγκους και τις μπανιέρες με λευκό ξύδι, το οποίο σκοτώνει τη μούχλα.

2. Να ξεπλένεις τις αποχετεύσεις του νεροχύτη με ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι ξύδι την εβδομάδα.

3. Αν δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτήν απευθύνσου σε ειδικά συνεργεία.

Επίσης αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι οι αλλαγές στη διατροφή μας. Καλό είναι να αποφεύγουμε ή να περιορίσουμε το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς και το τυρί, που μπορεί να φιλοξενούν μούχλα και μυκοτοξίνες, λέει ο Fred Pescatore, MD. Μπορούμε να παίρνουμε σα συμπλήρωμα καθημερινά N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), όπου το σώμα χρησιμοποιεί NAC για να παράγει γλουταθειόνη, μια ουσία που χρησιμεύει ως την κύρια για αποτοξίνωση του σώματος.

κοπέλα κοιμάται

Διάβασε επίσης:

Τα φώτα οροφής δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις καθώς προκαλούν ημικρανίες (και όχι μόνο)

Μεγάλο μέρος της σύγχρονης ζωής μας εξαρτάται από το τεχνητό φως. Στα σχολεία, τα γραφεία και τους περισσότερους δημόσιους χώρους, το φως συνήθως προέρχεται από τα πάνω με λαμπτήρες φθορισμού ή LED. Αυτά τα φώτα είναι πρακτικά και οικονομικά, αλλά οι γιατροί λένε ότι η μακροχρόνια έκθεση σε φωτιστικά οροφής μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα.

φως οροφήςΣύμφωνα thehealthy.com, ο Mahmud Kara, MD—ένας γιατρός που ξεκίνησε την καριέρα του θεραπεύοντας ασθενείς στην κλινική του Κλίβελαντ που  τώρα επικεντρώνεται στη λειτουργική ιατρική και τις φυσικές θεραπείες ανέφερε: «Όταν το σώμα, ή το μάτι συγκεκριμένα, αντιλαμβάνεται το φως, επεξεργάζεται διάφορα χημικά σήματα που επικοινωνούν με άλλες περιοχές του σώματος για την εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανεύκολα πτι φουρ αφράτα και πεντανόστιμα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer