Ένα mini διάλειμμα στην εργασία σου θα βοηθήσει να έχεις λιγότερο στρες και να ηρεμήσει το μυαλό
Ένα μικρό διάλειμμα στην εργασία σου μπορεί να είναι λυτρωτικό για την συνολική σου υγεία.
Η εργασία μας καθημερινά είναι απαιτητική, με έντονους ρυθμούς, είναι καθιστική, άρα κουράζουμε και το σώμα μας, και κάποιες φορές εργαζόμαστε παραπάνω από 8ωρο. Μπορείς όμως να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα στην εργασία σου ώστε να έχεις λιγότερο στρες και να είσαι πιο συγκεντρωμένη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα διαλείμματα στη δουλειά μπορούν να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία. Ο Jay Shetty, πρώην μοναχός, συγγραφέας και διευθυντής στο Calm.com λέει στο wellandgood.com, ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη από ένα mini διάλειμμα. Χρειαζόμαστε από 1-5 λεπτά για να μειώσουμε τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), να μειώσουμε τον καρδιακό μας ρυθμό και να ηρεμήσουμε το μυαλό μας.
Το μυαλό μας κινείται πιο γρήγορα από το σώμα μας με ανησυχίες, άγχη ή άλλες ενοχλητικές σκέψεις που προκαλούν άγχος. Έτσι, όταν αφιερώνουμε χρόνο για να είμαστε παρόντες, έστω και για 60 δευτερόλεπτα, για να συνδέσουμε το σώμα και την αναπνοή μέσω διαλογισμού ή συνειδητής κίνησης, καταλήγουμε να νιώθουμε πιο συγκεντρωμένοι. Οπότε μια μεσημεριανή ανάπαυλα μπορεί πραγματικά να είναι τόσο σύντομη. Για να είναι αποτελεσματικό όμως ένα μικρό διάλειμμα δεν σημαίνει να κοιτάς το Instagram ή να κρύβεσαι στο μπάνιο. Καλό είναι να έχεις ένα πλάνο για αυτές τις στιγμές, κάτι που θα σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις το χρόνο σου στο έπακρο.
Τι να κάνεις στο mini διάλειμμα
1. Μετακίνησε το σώμα σου
Το περπάτημα είναι απίστευτα ωφέλιμο για την ψυχική και σωματική μας υγεία συνολικά, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσουμε το mini διάλειμμα μας. «Η κίνηση του σώματος, ακόμη και για μια ήπια βόλτα, έχει τόσα πολλά οφέλη για τη μείωση του στρες», λέει η Shetty. Η εστίαση στην πράξη του περπατήματος μπορεί να μας βοηθήσει να απομακρύνουμε τους στρεσογόνους παράγοντες και η κίνηση μπορεί να διεγείρει τη ροή του αίματος, η οποία παρέχει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο δημιουργώντας εγρήγορση.
2. Ενυδάτωση
«Το να πίνεις αρκετό νερό είναι μια άλλη σημαντική συνήθεια για να ενσωματώσεις στο διάλειμμα σου», λέει η Shetty. Επισημαίνει ότι η κατανάλωση 5 ποτηριών νερό την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, ενώ η κατανάλωση λιγότερων από 2 ποτηριών την ημέρα μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο. «Κρατήστε ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας και συνεχίστε να ξαναγεμίζετε για να παραμένετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα».
3.Ξεκούρασε τα μάτια σου
Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επανασυνδεθείς με τη φύση ή απλώς με τον έξω κόσμο. «Αφήστε τις οθόνες πίσω σας και βρείτε ένα παράθυρο για να καθίσετε και να κοιτάξετε έξω», λέει ο Shetty. «Όταν κοιτάζεις τον ορίζοντα, μειώνεις την καταπόνηση των ματιών και τον πόνο που προκαλείται όταν κοιτάς τις οθόνες όλη μέρα. Πόντοι μπόνους αν το παράθυρο είναι ανοιχτό για να μπορείτε να απολαύσετε λίγο καθαρό αέρα».
4. Πειραματίσου σε ό, τι σε ξεκουράζει
Και πάλι, αυτό που επιλέγεις να κάνεις στα διαλείμματα σου είναι προσωπικό. Επομένως, είτε έχεις 60 δευτερόλεπτα είτε 60 λεπτά, κάνε ό, τι είναι πιο αναζωογονητικό για εσένα. «Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με το πώς να ενσωματώνετε διαλείμματα στην εργασία σας και να παρατηρείτε ποιες δραστηριότητες προκαλούν χαλάρωση και ψυχική επαναφορά», λέει η Shetty. «Να θυμάστε ότι ένα σύντομο διάλειμμα είναι καλύτερο από το καθόλου διάλειμμα».
Διάβασε επίσης:
5 tips για να ελέγξεις τα νεύρα και το άγχος σου πριν από ένα interview
Η αίσθηση της νευρικότητας δεν αρέσει σε καμία μας, όμως είναι μια φυσική αντίδραση σε κάποιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα να συναντήσεις για πρώτη φορά τους γονείς του συντρόφου σου ή να κάνεις μια δημόσια ομιλία. Αυτό που έχεις στο μυαλό σου είναι να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση, να απαντήσεις σωστά σε ερωτήσεις που θα σου κάνουν και σε ένα γενικότερο πλαίσιο να δείχνεις αυτοπεποίθηση, να είσαι συμπαθής και να μείνεις αξέχαστη.
Αλλά μερικές φορές τα νεύρα μπορούν να σου κοστίσουν αν δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Η νευρικότητα μπορεί να μας συμβεί και σε μια συνέντευξη για εργασία, προκαλώντας την επιτάχυνση του καρδιακού μας παλμού. Όμως για να αποτρέψεις τα νεύρα που μπορεί να σε πιάσουν αν έχεις να δώσεις συνέντευξη και να σου κοστίσουν τη δουλειά, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|