Now Reading
Επιτρέπεται τα άτομα με θυρεοειδή να καταναλώνουν μπρόκολο και κουνουπίδι; Τι λέει η ειδικός

Επιτρέπεται τα άτομα με θυρεοειδή να καταναλώνουν μπρόκολο και κουνουπίδι; Τι λέει η ειδικός

Avatar photo
Επιτρέπεται τα άτομα με θυρεοειδή να καταναλώνουν μπρόκολο και κουνουπίδι; Τι λέει η ειδικός

Τα ναι και τα όχι που πρέπει να ακολουθείς αν έχεις κι εσύ διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα.

Περίπου 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, στο 70% η νόσος είναι γενετική. Εάν έχεις κι εσύ διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, όπως υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, η διατροφή σου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασής σου.

-aΟρισμένα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη στη διατροφή σου είναι:

1.Ιώδιο: Το ιώδιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά πρέπει να λαμβάνετε τις συνιστώμενες ποσότητες. Κάποια τρόφιμα που περιέχουν ιώδιο είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά, η φύκια και το άλας ιώδιο.

2.Γλουτενούχα τρόφιμα: Ορισμένοι άνθρωποι με διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη. Εάν έχεις αυτήν την ευαισθησία, μπορεί να είναι χρήσιμο να περιορίσεις ή να αποφύγεις την κατανάλωση γλουτενούχων τροφίμων, όπως σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

3.Αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες: Συμπεριλάβετε στη διατροφή σου τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, φυτικά έλαια και ξηροί καρποί, για την υποστήριξη της γενικής υγείας σου.

4.Σίδηρος: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να συνδέεται με αναιμία. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αβγά, φασόλια, σπανάκι και ξηροί καρποί.

Επιτρέπεται τα άτομα με θυρεοειδή να καταναλώνουν μπρόκολο και κουνουπίδι; Τι λέει η ειδικός5.Ελαφρά γεύματα: Η συχνή και μικρής ποσότητας κατανάλωση τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σου και στη διαχείριση του βάρους σου, κάτι που είναι σημαντικό για αυτούς που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

Διάβασε επίσης: Brazil Nuts: Ένας θησαυρός για την υγεία του θυρεοειδή σου

Υπάρχουν όμως και τροφές που θέλουν προσοχή;

«Καταρχάς, το ιώδιο (που προέρχεται κυρίως από θαλασσινά και το ιωδιούχο αλάτι) είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των T3 και Τ4 ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Ανεπάρκής πρόσληψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμό)», συμβουλεύει  η διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου, Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και ιδιοκτήτρια κέντρου NutriClinic.

Οι βρογχοκηλογόνες ουσίες μπορεί να παρεμποδίσουν, μεταξύ άλλων μηχανισμών, την απορρόφηση του ιωδίου στο έντερο διαταράσσοντας την λειτουργία του θυρεοειδούς Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε σταυρανθή λαχανικά (π.χ μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκια, kale, λαχανάκια Βρυξελλών κλπ), στη σόγια, στο κεχρί κ.ά. Η αρχική διαπίστωση έγινε το 1928, όταν ερευνητές παρατήρησαν ότι κουνέλια που καταναλώνουν πολύ ώμο λάχανο εμφάνισαν διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα τους.

«Αν τρώω δηλαδή πολλές από αυτές τις τροφές θα αναπτύξω κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή; Όχι, σε καμία περίπτωση», συνεχίζει η διατροφολόγος.

Τι συστήνει η ειδικός να κάνεις

Επιτρέπεται τα άτομα με θυρεοειδή να καταναλώνουν μπρόκολο και κουνουπίδι; Τι λέει η ειδικός1. Για να μας δημιουργήσουν πρόβλημα αυτές οι τροφές πρέπει να τις τρώμε σε τεράστιες ποσότητες, που σπανίως συμβαίνει όταν έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας.

2. Όταν οι τροφές αυτές μαγειρεύονται (δηλαδή όταν βράζουμε το μπρόκολο) καταστρέφεται το ένζυμο που οδηγεί στην παραγωγή της goitrin, της βρογχοκηλογόνας δηλαδή ουσίας.

3. Σπανίως έχουμε θέμα με την πρόσληψη ιωδίου σήμερα. Με τον εμπλουτισμό πολλών τροφών σε ιώδιο η έλλειψη ιωδίου είναι πραγματικά σπάνια.

4. Αν είσαι vegetarian/vegan (άρα δεν τρως ψάρια, θαλασσινά) και χρησιμοποιείς μη ιωδιούχο αλάτι (πχ kosher), άρα η πρόσληψη ιωδίου μου ίσως είναι ανεπαρκής, και χρησιμοποιείς προϊόντα σόγιας ως υποκατάστατο κρέατος καθημερινά (πχ γάλα, τόφου κλπ) και τρώω πολύ συχνά λάχανο ώμο ή kale, τότε ίσως  ναι να θέλει προσοχή.

Επιτρέπεται τα άτομα με θυρεοειδή να καταναλώνουν μπρόκολο και κουνουπίδι; Τι λέει η ειδικόςΣε κάθε περίπτωση μίλησε με τον διατροφολόγο και τον ενδοκρινολόγο σου ώστε να σου εξηγήσουν αν χρειάζεται κάτι να προσέξεις.

Διάβασε επίσης: Γκρελίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την «ορμόνη της πείνας»

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφράτα ελαιόψωμα τόσο αρωματικά και εξαιρετικά εύκολα που δε θέλουν ούτε ζύμωμα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer