Ευημερία μέσα στο σπίτι σου: 5 κανόνες για την παραγωγή ενδορφινών όταν βρίσκεσαι στον χώρο σου
Δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο, αλλά γενικά, οι περιποιημένοι χώροι, όχι πολύ γεμάτοι και με φως, παράγουν ένα είδος «ψυχικού μασάζ» που ηρεμεί και ενθαρρύνει τη χαλάρωση. Πώς είναι δυνατή η επίτευξη ευημερίας στο σπίτι μας; Σίγουρα δεν έχει να κάνει με την τάξη του «a la Marie Kondo», αλλά κάτι πολύ πιο απλό με βάση την επιρροή του περιβάλλοντος στο οποίο περνάμε τις πιο σημαντικές μας ώρες της ημέρας.
Η ψυχολόγος, María Martínez Diez, τις αποκαλεί «ευάλωτες ώρες» κατά τις οποίες χαλαρώνουμε και επαναφορτίζουμε ενέργεια. Μιλάμε για μικρές αλλαγές που φέρνουν πολλά οφέλη σε συναισθηματικό και εγκεφαλικό επίπεδο. Υπάρχουν λοιπόν 5 άκρως λειτουργικοί κανόνες που σε βοηθήσουν να παράξεις ενδορφίνες χαλαρώνοντας στον χώρο σου.
«Ένα περιβάλλον στο οποίο κοιτάς γύρω σου και σου αρέσει αυτό που βλέπεις, παράγει ενδορφίνες, σε κάνει να νιώθεις καλά. Ένα μέρος όμως στο οποίο παραπονιέσαι επειδή δεν σου αρέσει, ή το βλέπεις ακατάστατο και αγχώνεσαι επειδή νομίζεις ότι δεν έχεις χρόνο να το τακτοποιήσεις σε κάνει να νιώθεις άσχημα. Στην πραγματικότητα, συχνά σας κάνει να μην θέλετε να είστε στο σπίτι σας, προτιμάτε να φύγετε, να παρατείνετε την ημέρα εργασίας σας ή να φτάσετε μόνο για ύπνο. Αυτά είναι σημάδια ότι υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να κάνετε, φυσικά στη ζωή σας, αλλά και στο σπίτι σας ως προστάτης σας και αυτό που σας επαναφορτίζει με ενέργεια», ανέφερε η ψυχολόγος στη Vogue.
1. Σκέψου τι βλέπεις όταν είσαι στον καναπέ ή στο κρεβάτι
«Εάν το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι μας το επιτρέπουν, το ιδανικό θα ήταν να τακτοποιήσουμε το κρεβάτι ή τον καναπέ σε μια θέση όπου μπορούμε να κοιτάξουμε προς το παράθυρο , με άφθονη θέα προς τα έξω και αν από εκεί μπορείτε να δείτε πολύ το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του ηλίου καλύτερα», επισημαίνει η Ana Latorre Izquierdo, αρχιτέκτονας στο Espacia Proyectos de Arquitectura. Γνωρίζοντας ότι με τα σημερινά σπίτια αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, η αρχιτέκτονας προσθέτει μια άλλη εναλλακτική. «Σκεφτείτε τι βλέπουμε όταν είμαστε ξαπλωμένοι ή καθισμένοι». Και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, να μην υπερφορτώνουμε τους τοίχους που κοιτάμε όταν είμαστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να επιλέγουμε χαμηλά έπιπλα σε χαμηλό ύψος από το πάτωμα. «Δίνουν περισσότερη ευρυχωρία στο χώρο και χαλαρή ατμόσφαιρα», προσθέτει.
2. Ξεφορτώσου ότι δεν σου αρέσει
«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε δικό μας το περιβάλλον που είμαστε, να νιώθουμε ότι μας προσδιορίζει και ότι μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε. Πέρα από τα μοντέρνα χρώματα, το μόνο που έχει σημασία είναι να δείχνεις και να νιώθεις καλά. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι κάτι δεν σας αρέσει, ενεργήστε για να το αλλάξετε το συντομότερο δυνατό. Σηκώστε αυτό το χαρτί που έχει πέσει, πέτα το στυλό που δεν λειτουργεί κάθε φορά που το σηκώνετε, αφαιρέστε αυτή τη μικρή φιγούρα από τα μάτια σας που όταν την κοιτάζετε θα θέλατε να έπεφτε κατά λάθος στο έδαφος… Ένα μέρος που είναι δυνατό να σε ηρεμήσει, και εξαρτάται από εσένα» αναφέρει η ψυχολόγος.
Διάβασε επίσης: 7 ιδέες για τραπεζάκια σαλονιού για να τα ενσωματώσεις χωρίς να γεμίσεις και να «πνίξεις» τον χώρο
3. Μην μετατρέπεις το σπίτι σου σε θερμοκήπιο
Ο Latorre Izquierdo συμβουλεύει να προσθέσουμε φυτά με μέτρο. «Η εισαγωγή των φυτών παρέχει σύνδεση με τη φύση, καθαρίζει και ανανεώνει το περιβάλλον. Ωστόσο, δεν συνιστούμε να φτιάξετε ένα φυτώριο στο σπίτι σας, αλλά λέμε “ναι” στην εισαγωγή φυτών στη διακόσμηση λαμβάνοντας υπόψη την ευρυχωρία του χώρου και την είσοδο του φωτός».
4. Αρωμάτισε το σπίτι σου με αρώματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά
«Έχουμε αμέτρητες αναμνήσεις που συνδέονται με αρώματα. Της μάνας σου, του πατέρα σου, της γιαγιάς σου… Η μυρωδιά του φαγητού όταν πήγαινες στο σπίτι της αγαπημένης σου θείας τις Κυριακές. Η μυρωδιά της παραλίας τις μέρες του καλοκαιριού, το γιασεμί, οι γλάστρες λεβάντας. Η καθαρή μυρωδιά που κάποιοι συνδέουν με το σαπούνι Μασσαλίας. Κάθε άτομο έχει ένα τεράστιο αρχείο μυρωδιών που συνδέονται με συναισθήματα, με αναμνήσεις», εξηγεί η Martínez Diez. Γι’ αυτό η ψυχολόγος συμβουλεύει να βάζεις διαφορετικά αρώματα σε κάθε δωμάτιο ανάλογα με τη χρήση που του δίνεται για να ενισχύσει αυτό που γίνεται σε αυτό. Αυτό συνοψίζεται σε φρέσκες νότες όπως ο βασιλικός για την κουζίνα, λεβάντα στο μπάνιο, ξυλώδεις νότες όπως τζίντζερ ή σανταλόξυλο στο σαλόνι και νότες μιμόζας ή γιασεμιού στην κρεβατοκάμαρα.
5. Κάνε αναδιάταξη των επίπλων με τον κανόνα του ορίζοντα
Αυτή η σύσταση δεν συνεπάγεται αλλαγή των επίπλων, αλλά απλώς τη διάταξή τους. «Όταν αναζητούμε ισορροπία και αρμονία για να επιτύχουμε συναισθήματα ευεξίας, το κλειδί είναι να τακτοποιήσουμε τα έπιπλα σκεπτόμενοι τη θέση που θα έχουμε όταν χρησιμοποιούμε αυτόν τον χώρο . Δηλαδή, μην τοποθετείτε τα έπιπλα πάνω από το οπτικό σας πεδίο του ορίζοντα», εξηγεί η ειδικός από την Espacia Proyectos de Arquitectura. Για να δώσουμε μια αναφορά, στα δωμάτια στα οποία καθόμαστε, αυτός ο ορίζοντας είναι συνήθως γύρω στο 1,15 μέτρα (τα έπιπλα, επομένως, στο σαλόνι ή την τραπεζαρία, δεν πρέπει να υπερβαίνουν αυτές τις μετρήσεις). «Πρόκειται για τη δημιουργία χώρων από και για τη χρήση που έχουν, δίνοντάς μας τη μεγαλύτερη άνεση και ευεξία για να δημιουργήσουμε έναν ισορροπημένο και αρμονικό χώρο. Αυτό ισχύει και για το ύψος των πινάκων και άλλων διακοσμητικών στοιχείων, τα οποία πρέπει να διατάσσονται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο».
Διάβασε επίσης: 6 ασυνήθιστοι τρόποι για να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|