Now Reading
Χάνεις τη μνήμη σου; Με 6 τρόπους μπορείς να την ανακτήσεις και να την εξασκήσεις

Χάνεις τη μνήμη σου; Με 6 τρόπους μπορείς να την ανακτήσεις και να την εξασκήσεις

Avatar photo
Χάνεις τη μνήμη σου; Με 6 τρόπους μπορείς να την ανακτήσεις και να την εξασκήσεις

Αφήνεις τα κλειδιά σου κάπου και ξεχνάς που τα έχεις βάλει ή δεν μπορείς να θυμηθείς ονόματα, μην ανησυχείς συμβαίνει σχεδόν σε όλους μας!

Σε όλες μας έχει συμβεί να μας έχουν συστήσει κάποιον, να τον συναντήσουμε ξανά και να μη μπορούμε να θυμηθούμε το όνομα του ή να φεύγουμε από το σπίτι και να προσπαθούμε να θυμηθούμε αν έχουμε κλείσει το μάτι της κουζίνας ή αν αφήσαμε φαγητό στη γάτα! Ενοχλητικό πολύ; Απολύτως. Κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν αρχίζεις να έχεις προβλήματα μνήμης. Όχι απαραίτητα λένε οι ειδικοί.

Αυτές οι εμπειρίες έχουν να κάνουν με θέματα προσοχής παρά με πραγματικά θέματα μνήμης. Αντίθετα, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι ενδεικτικές άλλων θεμάτων που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση, όπως το πολύ άγχος, ο λίγος ύπνος ή τα πολλά θέματα που μπορεί να πρέπει να διαχειρίζεσαι καθημερινά (logistics). Παρόλα αυτά δε σημαίνει πως δεν πρέπει να «εργαστείς» για την ενίσχυση και την υποστήριξη της μνήμης σου αφού οι αλλαγές στη μνήμη μας είναι φυσικό μέρος της γήρανσης.

Χάνεις τη μνήμη σου; Με 6 τρόπους μπορείς να την ανακτήσεις και να την εξασκήσεις

Η μνήμη αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε

Ενώ τα προβλήματα μνήμης συνήθως αρχίζουν να συμβαίνουν πιο συχνά στα 60 ή στα 70, οι αλλαγές μπορούν να αρχίσουν ήδη από τα 30 και τα 40, λέει η Elizabeth Chrastil PhD, επίκουρη καθηγήτρια νευροβιολογίας και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Irvine. Δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς είναι απίθανο αυτές οι αλλαγές να σε επηρεάσουν αισθητά ή ακόμη και να επηρεάσουν την καθημερινή σου λειτουργία. «Η φυσιολογική γήρανση στα πρώτα στάδια είναι αρκετά μικρή και ανεπαίσθητη», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι «αν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή και την ικανότητά σου να λειτουργείς, ειδικά πριν από τα 60, αυτό δεν είναι φυσιολογική γήρανση». Επιπλέον τα περισσότερα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με τη φυσιολογική γήρανση αφορούν σχεδόν πάντα αυτό που ονομάζεται βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η μακροπρόθεσμη μνήμη, από την άλλη πλευρά, είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητη από τις φυσιολογικές, σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές, καθώς και από πολλούς υποτύπους άνοιας μέχρι τα πιο προχωρημένα στάδια.

Χάνεις τη μνήμη σου; Με 6 τρόπους μπορείς να την ανακτήσεις και να την εξασκήσεις

Διατήρησε τον εγκέφαλο σου δυνατό

Όπως ακριβώς γυμνάζεσαι για να διατηρήσεις την καρδιά, τους μυς και τα οστά σου δυνατά, θα πρέπει επίσης να απασχολείς τακτικά τον εγκέφαλό σου για να υποστηρίζεις την πνευματική σου ικανότητα. Δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το γράψιμο, η συμπλήρωση παζλ και τα επιτραπέζια παιχνίδια σχετίζονται με υψηλότερες γνωστικές επιδόσεις και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια. Κάτι άλλο που βοηθάει εξίσου είναι να έχεις νέες εμπειρίες και να μαθαίνεις νέες δεξιότητες. Για παράδειγμα, μπορείς να μάθεις μια νέα γλώσσα ή να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι, ακόμη και το γνωρίσεις νέους ανθρώπους «εξασκεί» τη μνήμη σου. Η δια βίου μάθηση και η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι απαραίτητες.

Χάνεις τη μνήμη σου; Με 6 τρόπους μπορείς να την ανακτήσεις και να την εξασκήσεις

Τεχνικές για να βελτιώσεις τη μνήμη σου

1. Να τοποθετείς τα πράγματα στην ίδια θέση

Αν χάνεις τα κλειδιά σου ή το πορτοφόλι σου, όρισε ένα σημείο γι’ αυτά τα αντικείμενα και βάζε τα πάντα εκεί έτσι ώστε να αποφορτίζεις τον εγκέφαλο σου. Μετέτρεψε σε συνήθεια ό,τι δε χρειάζεται να σε κάνει να σκέφτεσαι.

2.Επανελάβε ξανά και ξανά

Αν για παράδειγμα δυσκολεύεσαι να θυμηθείς το όνομα κάποιου που μόλις γνώρισες επανέλαβε το όνομα του μέσα στις συζητήσεις αρκετές φορές. Η επανάληψη των πληροφοριών σε βοηθά να επεξεργάζεσαι πιο βαθιά και σε βοηθάει να θυμάσαι πράγματα.

3.Μίλα δυνατά στον εαυτό σου

Όταν κάνεις κάτι που πρέπει να το θυμηθείς, μίλα στον εαυτό σου καθώς κάνεις την κίνηση. Για παράδειγμα πες: «Βάζω τα κλειδιά μου στο κόκκινο τραπεζάκι». Κάνοντας το θα σε βάλει στη διαδικασία να θυμηθείς καθαρά το γεγονός αυτό, κι έτσι θα θυμάσαι καλύτερα.

4.Να πίνεις αρκετό νερό

Κι όμως ακόμη και μια μικρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο σου, όπως τη συγκέντρωση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. «Το να πίνετε λίγο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τη συγκέντρωση που χρειάζεστε και να βελτιώσετε αυτή την ανάκληση», λέει η Jessica Fredericksen, MSW, CDP, διευθύντρια για την υγεία του εγκεφάλου στο Goodwin Living στη Βιρτζίνια.

5.Να κοιμάσαι πιο πολύ

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για τον εγκέφαλο σου όσο και για το σώμα σου. Ενώ ξεκουράζεσαι, τμήματα του εγκεφάλου σου στην πραγματικότητα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση κι εργάζονται σκληρά για να επεξεργαστούν και να αποθηκεύσουν νέες πληροφορίες. Αν δεν κοιμάσαι καλά ή κοιμάσαι αρκετά, το αντίθετο, ο εγκέφαλος χάνει τον καλύτερο και απαραίτητο χρόνο για τη δημιουργία μνήμης. 7 ώρες αρκούν για να επαναρρυθμιστεί ο εγκέφαλος σου.

6.Αερόβια άσκηση

Η άσκηση αυξάνει τα «καύσιμα» που χρειάζονται τα εγκεφαλικά κύτταρα για να ζήσουν και να ευδοκιμήσουν (οξυγόνο και γλυκόζη) και μειώνει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη τα οποία είναι θεμελιώδη για την υγιή λειτουργία (συμπεριλαμβανομένης της μνήμης). Επιπλέον, η άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων στον εγκέφαλο που βελτιώνουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Ακόμη και η μέτρια σε ένταση άσκηση έχει συνδεθεί με την αύξηση του μεγέθους του ιππόκαμπου, του κέντρου μνήμης του εγκεφάλου, και διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο υγιή.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το λαχανικό που κάθε φορά που το βάζεις στο πιάτο σου «θωρακίζεις» τον οργανισμό σου από ασθένειες
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Brown butter Brookies: Soft cookies βουτύρου με brownie σε ταψί (για να κόβεις όσο θες και να απολαμβάνεις)



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer