Γιατί ο Ιανουάριος είναι μήνας διαζυγίων και πώς να μην «πέσεις» στην παγίδα του
Σύμφωνα με τα δικαστήρια και τα στατιστικά, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που κατατίθενται τα περισσότερα διαζύγια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή είτε τελείωσαν οι διακοπές και το ζευγάρι δεν ήθελε να χαλάσει τις γιορτές των παιδιών ή επειδή συνήθως ο κόσμος θέλει μια νέα αρχή στη νέα χρονιά.
Μερικά ζευγάρια που σχεδίαζαν να χωρίσουν επιλέγουν να αποφύγουν να αναστατώσουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Άλλοι μπορεί να ελπίζουν ότι η κατάστασή τους ή οι συμπεριφορές του συντρόφου τους θα αλλάξει, και όταν τίποτα δεν αλλάζει, επιλέγουν τον χωρισμό, κάτι που στην καλύτερη περίπτωση είναι λυπηρό. Το να προσπαθείς να βρεις την κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια μνημειώδη κίνηση είναι πάντα μια δύσκολη πρόκληση και μπορεί να μην υπάρχει τέλεια στιγμή.
Πώς να χειριστείς ένα διαζύγιο
1. Επικοινώνησε το στα παιδιά απαλά και αργά
Εάν έχεις παιδιά, και ειδικά αν είναι μικρά, ένα διαζύγιο μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο τους και να τους κάνει να αισθάνονται πολύ ανασφαλείς. Θα πρέπει να τους μεταφέρεις τα νέα απαλά και αργά. Μια καλή αρχή είναι να τους πεις ότι δεν φταίνε αυτά και ότι ο μπαμπάς και η μαμά θα είναι πάντα εκεί και θα τους αγαπούν πάντα και με κάθε τρόπο. Συνιστάται επίσης ανεπιφύλακτα κάποια πρόσθετη διαβεβαίωση για το πώς δεν θα αλλάξει η ζωή τους. Εάν το παιδί σας αρχίζει να δείχνει σημάδια πως δεν τα πάει καλά στο σχολείο ή του είναι πιο δύσκολο από το συνηθισμένο, καλό θα είναι να παρακολουθήσεις μια συμβουλευτική συνεδρία για αξιολόγηση. Μερικά παιδιά δεν δείχνουν τα σημάδια των εσωτερικών τους αγώνων, και σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να μιλήσεις μαζί τους για το πώς αισθάνονται και πώς αντιμετωπίζουν τις αλλαγές.
2. Κάνε ένα σχέδιο για να φροντίσεις τον εαυτό σου
Το διαζύγιο θα αλλάξει τη ζωή σου για πάντα. Θα το ξεπεράσεις, αλλά οι μελέτες όπως αναφέρει το Psychology Today, δείχνουν ότι η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή μπορεί να μειωθεί σημαντικά, επομένως είναι σημαντικό να κάνεις ένα σχέδιο για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η απομόνωση δεν είναι φίλος σου, ούτε το να βγαίνεις έξω και να προσπαθείς να γλεντήσεις τον πόνο σου. Αν αποφασίσεις να βγεις ραντεβού, πήγαινε το αργά.
3. Μην «αυτο-μαστιγώνεσαι»
Για να το κάνεις λιγότερο επώδυνο, απόφυγε να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Το να περάσεις από τα «θα-α, θα έπρεπε-α, θα μπορούσα-α» είναι φυσικό, αλλά δεν είναι πολύ θεραπευτικό. Να γνωρίζεις ότι η διαπραγμάτευση με τον εαυτό σου είναι μέρος της διαδικασίας του πένθους, μαζί με τη θλίψη, τον θυμό, την άρνηση και, τέλος, την αποδοχή.
Διάβασε επίσης: 6 συμβουλές για να απολαύσεις το πρώτο ραντεβού μετά το διαζύγιο
Η επιστροφή στην κανονικότητα των πραγμάτων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο θα ήθελες, αλλά αν κάνεις μικρά βήματα και εμπιστευτείς ότι η ζωή θα συνεχιστεί, θα θεραπευθείς και θα ξαναβρείς την αγάπη.
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|