Γιατί πρέπει να αποφεύγεις την ανάμειξη ιβουπροφαίνης και αλκοόλ
Πιθανότατα δεν σε ξαφνιάζει που πολλά φάρμακα δεν συνδυάζονται καλά με το αλκοόλ, μια ουσία που επηρεάζει τα πάντα, από τον εγκέφαλό σας μέχρι το συκώτι. Η ιβουπροφαίνη και το αλκοόλ, ωστόσο, είναι ένας λάθος συνδυασμός που μπορεί να είναι λίγο πιο περίεργος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται δύο φορές πριν πάρουν ένα ή δύο χάπια με ιβουπροφαίνη – σε τελική ανάλυση, είναι ένα αρκετά τυπικό φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να βοηθήσει με πολλούς καθημερινούς πόνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τείνουν να συνοδεύουν ένα hangover. Το θέμα είναι ότι η ιβουπροφαίνη δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Όπως κάθε φάρμακο, έχει πιθανές παρενέργειες και το αλκοόλ μπορεί να τις επιβαρύνει εάν τα πάρετε μαζί.
Στην πραγματικότητα, η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ασπιρίνη ενέχουν πιθανούς κινδύνους εάν συνηθίζεις να τα παίρνεις μαζί με αλκοόλ. «Όλα έχουν κινδύνους εάν τα παίρνετε, περίοδος, όπως όλα τα φάρμακα, αλλά οι κίνδυνοι και για τα τρία αυξάνονται αν τα παίρνετε όταν πίνετε», λέει στον SELF η Debra E. Brooks, MD, γιατρός επείγουσας φροντίδας στο GoHealth Urgent Care. Αυτό ισχύει επίσης για το να πάρεις ένα χάπι αμέσως μετά την επιστροφή σου στο σπίτι από μια βραδινή έξοδο, όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις προληπτικά τον πονοκέφαλο που έρχεται. Η λήψη ιβουπροφαίνης και αλκοόλ την ίδια ώρα ή περίπου είναι κακή ιδέα και τι προτείνουν οι ειδικοί αν χρειάζεσαι ανακούφιση από τον πόνο πριν ή μετά την κατανάλωση ποτού.
1.Πώς λειτουργεί η ιβουπροφαίνη στο σώμα
Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Χρησιμοποιείται για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Η ιβουπροφαίνη δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται κυκλοοξυγενάση (COX), το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός. Αυτό καθιστά το φάρμακο αποτελεσματικό στην ανακούφιση των πόνων, αλλά έχει ένα μειονέκτημα: το COX υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία των νεφρών, προάγει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων (όταν τα κύτταρα του αίματος συσσωρεύονται για να σχηματίσουν τους απαραίτητους θρόμβους) και βοηθά στη διατήρηση της επένδυσης του γαστρεντερικού. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική ή παρατεταμένη χρήση ιβουπροφαίνης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επένδυση του στομάχου που μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αιμορραγία, νεφρική βλάβη και προβλήματα με την πήξη του αίματος.
Γιατί λοιπόν δεν πρέπει να πίνεις αλκοόλ με ιβουπροφαίνη
Το αλκοόλ από μόνο του είναι γνωστό ερεθιστικό για το βλεννογόνο του στομάχου και η υπερβολική κατανάλωση του είναι αιτία γαστρίτιδας ή φλεγμονής στο βλεννογόνο του στομάχου, που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη στομαχικού έλκους και αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά και αραιώνουν το αίμα. Η προσθήκη ιβουπροφαίνης στο μείγμα μπορεί να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα.
Οι πιθανές συνέπειες του γαστρεντερικού συστήματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, λέει στον SELF ο Pooja Patel, PharmD, κλινικός βοηθός καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή Irma Lerma Rangel στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας. «Η λήψη αλκοόλ και ΜΣΑΦ μαζί θέτει πραγματικά τους ασθενείς σε κίνδυνο αιμορραγίας από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα», λέει ο Dr. Patel, προσθέτοντας ότι αυτή η επίδραση είναι η πιο ανησυχητική γιατί μπορεί να καταστεί θανατηφόρα. Η βλάβη των νεφρών είναι πιο πιθανό να σε επηρεάσει αθροιστικά με την πάροδο του χρόνου, ενώ μια αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να συμβεί από το πουθενά και να γίνει γρήγορα επείγουσα ιατρική κατάσταση, λέει.
Φυσικά, η ποσότητα η ιβουπροφαίνης που παίρνεις επηρεάζει τον κίνδυνο αιμορραγίας του γαστρεντερικού σωλήνα. «Θα μπορούσε να συμβεί με οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ, αλλά συνήθως εξαρτάται από τη δόση, επομένως όσο περισσότερο πίνετε ή όσο μεγαλύτερη δόση έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβεί αυτή η αιμορραγία», λέει ο γιάτρος. Εάν επιμείνεις σε αυτό που θεωρείται μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – δύο κανονικά ποτά σε ένα βράδυ για τους άνδρες και ένα για μία γυναίκα – ο κίνδυνος δεν θα είναι τόσο υψηλός όσο εάν πίνεις 5-6 ποτά σε ένα βράδυ.
Οποιοσδήποτε παίρνει ιβουπροφαίνη και αλκοόλ ταυτόχρονα κινδυνεύει, αλλά είναι ακόμη πιο επικίνδυνο εάν έχεις κάποια πάθηση ή παίρνεις άλλα φάρμακα που σε κάνουν πιο επιρρεπείς σε αιμορραγίες του γαστρεντερικού σωλήνα. Για παράδειγμα, εάν έχεις ιστορικό έλκους στομάχου, και έχεις πάρει ιβουπροφαίνη μακροπρόθεσμα για τη διαχείριση μιας φλεγμονώδους κατάστασης όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, παίρνεις αραιωτικά αίματος ή έχεις κάποια υπάρχουσα νεφρική βλάβη, τότε έχεις αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.
Είναι ασφαλές να παίρνεις ασπιρίνη ή ακεταμινοφαίνη με αλκοόλ
Η ασπιρίνη είναι επίσης ένα ΜΣΑΦ και επιπλέον λειτουργεί ως αραιωτικό του αίματος. «Είναι ένα αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, που σημαίνει ότι δυσκολεύει την πήξη του αίματος», λέει η Dr. Brooks. Γι’ αυτό μερικές φορές συνιστάται ως προληπτικό φάρμακο για άτομα υψηλού κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Οι επιδράσεις του στο ήπαρ και τα νεφρά είναι παρόμοιες με την ιβουπροφαίνη και μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα. «Το αλκοόλ πολλαπλασιάζει τις δράσεις της ασπιρίνης για την αραίωση του αίματος», εξηγεί η Brooks, «και όσοι πίνουν πολύ διατρέχουν ήδη κίνδυνο αιμορραγίας λόγω προηγούμενης βλάβης στο στομάχι και το συκώτι, επομένως διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγίας».
«Η ακεταμινοφαίνη είναι εντελώς διαφορετική και τα αναλγητικά της αποτελέσματα έχουν διαφορετικό μηχανισμό», λέει η γιατρός. Δεν επηρεάζει τις ικανότητες πήξης του αίματός ούτε βλάπτει την επένδυση του στομάχου. Αλλά η ακεταμινοφαίνη μπορεί να βλάψει τα νεφρά, είναι πιο τοξική για το ήπαρ και σχετίζεται συχνότερα με ηπατική ανεπάρκεια από τα παυσίπονα.
Εάν είσαι σχετικά υγιής και δεν έχεις προβλήματα όπως γαστρίτιδα, έλκος στομάχου ή προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι, «η λήψη οποιουδήποτε από αυτά εάν πηγαίνετε για δείπνο και πιείτε ένα ποτό είναι πιθανότατα ασφαλής». Λέει η Dr. Brooks εάν έχεις μια επιλογή, θα πρέπει να προσπαθήσεις για την ακεταμινοφαίνη για να είναι πιο ασφαλής αν και ο περιορισμός αυτής της συνήθειας εξακολουθεί να είναι μια καλή ιδέα. Η τροφή φαίνεται επίσης να ρυθμίζει τις επιδράσεις του αλκοόλ στο γαστρεντερικό σωλήνα, επομένως η κατανάλωση κάτι ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των πιθανών παρενεργειών εάν δεν πίνεις πολύ. Εάν πρέπει να πάρεις παυσίπονα κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήψη, προσπάθησε να περιορίσεις το ποτό.
Διάβασε επίσης:
Το καλοκαίρι κάνει πιο ευαίσθητα τα δόντια μας γι’ αυτό απόφυγε αυτά τα 2 πράγματα
Για τους περισσότερους από εμάς, το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών, του ζεστού καιρού και του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, για μερικούς είναι η μέρες που αντιμετωπίζουν μια φοβερή εποχή αυξημένης ευαισθησίας των δοντιών. Στην πραγματικότητα, το 11,5% του πληθυσμού πάσχει από υπερευαισθησία της οδοντίνης, σύμφωνα με έρευνα του Journal of Dentistry, και ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν συνυπολογίζονται και οι αδιάγνωστες περιπτώσεις. Για ορισμένους, το καλοκαίρι είναι η εποχή του έτους που τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή.
Τι είναι η ευαισθησία των δοντιών
Ένας μεγάλος παράγοντας στην ευαισθησία των δοντιών είναι η υποχώρηση των ούλων, η οποία συμβαίνει όταν τα ούλα έχουν απομακρυνθεί από τα δόντια, εκθέτοντας την επιφάνεια της ρίζας, εξηγεί η Whitney DiFoggio, BS, RDH, περισσότερο γνωστή ως Teeth Talk Girl. «Όταν η επιφάνεια της ρίζας σας είναι εκτεθειμένη, τα σωληνάρια της οδοντίνης στα δόντια (παρόμοια με τους πόρους στο πρόσωπό) είναι ανοιχτά, οπότε αισθάνονται επιπλέον αίσθηση όταν αγγίζονται από ένα τυπικά ψυχρό ερέθισμα».
Κάθε ένα από τα μικροσκοπικά σωληνάρια που μοιάζουν με πόρους φιλοξενεί μικρές νευρικές απολήξεις που διατρέχουν τα διάφορα στρώματα του δοντιού. Όταν κάτι τις διεγείρει, προκαλεί μια δυσάρεστη αίσθηση. «Πέρα από την υποχώρηση των ούλων, η διάβρωση του σμάλτου, η ορθοδοντική, τα μεγάλα σφραγίσματα, οι νέες στεφάνες, ακόμα και η λεύκανση των δοντιών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία», προσθέτει η εγγεγραμμένη οδοντίατρος-υγιεινολόγος. Ευτυχώς, είναι γενικά κάτι που έρχεται και φεύγει και σπάνια παραμένει ή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δες εδώ τι πρέπει να αποφύγεις για γέρα δόντια
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|