Γιατί το να τρως φαγητά χωρίς αλάτι είναι κακό για την υγεία σου
Οφέλη και κίνδυνοι μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αντίθετα, πολύ αλμυρής διατροφής.
Το χρησιμοποιούμε στην κουζίνα καθημερινά. Δίνει ώθηση ακόμα και στα πιο άγευστα φαγητά. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολλή σύγχυση και παραπληροφόρηση γύρω από το αλάτι. Υπάρχουν εκείνοι που το λατρεύουν και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τεράστια ποσά για το πιο νόστιμο (το πιο ακριβό αλάτι στον κόσμο, το Korean Bamboo Salt κοστίζει 200 δολάρια το μισό κιλό) και εκείνοι που το αποφεύγουν πάση θυσία.
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: το αλάτι είναι καλό ή κακό; Πόσο αλάτι είναι πολύ και γιατί; Και όλα τα είδη αλατιού είναι ίδια; Η Rose Ferguson , διατροφολόγος, γιατρός ολοκληρωμένης ιατρικής με τη δική της κλινική στην Harley Street στο Λονδίνο, μίλησε στη Vogue.it για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ένταξη του αλατιού στη διατροφή μας.
Ποια είναι τα οφέλη του αλατιού για τη λειτουργία του οργανισμού μας
«Το αλάτι δεν είναι απλώς ένα μαγειρικό φαγητό, αλλά μια βιολογική ανάγκη», λέει η Rose Ferguson. «Το αλάτι, ή το χλωριούχο νάτριο, παίζει ζωτικό ρόλο και ενορχηστρώνει μια λεπτή ισορροπία στο σώμα μας. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, διασφαλίζοντας ότι τα κύτταρά μας δεν είναι ούτε πολύ πρησμένα ούτε πολύ αφυδατωμένα. Διευκολύνει επίσης τα νευρικά ερεθίσματα και τις μυϊκές συσπάσεις, καθιστώντας δυνατή από τον καρδιακό παλμό έως το αναιγοκλείσιμο των βλεφαρίδων. Το αλάτι βοηθά ακόμη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του στον οργανισμό μας είναι τόσο ευρύς όσο και ζωτικός».
Τι είδους αλάτι πρέπει να χρησιμοποιούμε για μια υγιεινή διατροφή
«Η επιλογή του σωστού αλατιού είναι θέμα καθαρότητας και μετάλλων», λέει η διατροφολόγος. «Αν και το αλάτι υπάρχει σε όλα τα τραπέζια, δεν είναι όλα τα άλατα ίδια. Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι, συχνά βαριά επεξεργασμένο, είναι πολύ διαφορετικό από το θαλασσινό αλάτι και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, διάσημο για τη φυσική τους εκχύλιση και τον πλούτο των ορυκτών. Αυτά τα μη επεξεργασμένα άλατα φέρνουν ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο και κάλιο στο τραπέζι και δεν περιέχουν πρόσθετες χημικές ουσίες. Η επιλογή, λοιπόν, πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις ποικιλίες αλατιού που επεξεργάζονται στο ελάχιστο, όπου διατηρείται όλη η αφθονία που παρέχει η φύση».
Διάβασε επίσης: Επιθυμία για αλμυρό; 6 υγιεινές τροφές για να τρως και να μην ενδώσεις στο αλάτι
Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα
«Η οδηγία, για έναν υγιή ενήλικα, δεν είναι περισσότερα από 6 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή η ποσότητα αλατιού περιλαμβάνει όλες τις πηγές, από την πρέζα αλατιού που προσθέτουμε στα ζυμαρικά, μέχρι τους κρυστάλλους αλατιού που κρύβονται σε βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας δεν είναι μόνο μια γαστρονομική πρόκληση αλλά και επιτακτική ανάγκη για την υγεία».
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Είναι κεντρικό στοιχείο στην ανάπτυξη της υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καρδιακές και κυκλοφορικές διαταραχές. Το υπερβολικό αλάτι μπορεί επίσης να καταπονήσει τα νεφρά και να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου στα οστά.
Η βλάβη στην υγεία από το φαγητό χωρίς αλάτι
«Η πτώση κάτω από το επίπεδο αλατιού που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, ωστόσο οι επιπτώσεις της είναι σημαντικές», καταλήγει η Rose Ferguson. «Η υπονατριαιμία, μια κατάσταση στην οποία τα επίπεδα νατρίου πέφτουν κατακόρυφα, μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα που κυμαίνονται από πονοκεφάλους έως σοβαρές νευρολογικές βλάβες. Ενώ η σύγχρονη διατροφή μας συχνά υπεραντιστάθμιση για την έλλειψη αλατιού, η επίγνωση αυτής της κατάστασης υπογραμμίζει το χαμηλό άκρο του φάσματος του αλατιού».
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|