Now Reading
Γνωρίζεις πόσο κακό κάνει στο σώμα σου η καθιστική ζωή; Ήρθε η ώρα να την σταματήσεις

Γνωρίζεις πόσο κακό κάνει στο σώμα σου η καθιστική ζωή; Ήρθε η ώρα να την σταματήσεις

Avatar photo
καθιστική εργασία

Αν κάθεσαι πολύ είναι κακό για την υγεία σου και οι επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές στο σώμα σου από όσο νομίζεις.

Η ζωή μας πλέον κινείται μεταξύ γραφείου, σπιτιού (συμπεριλαμβανομένων των δουλειών που απαιτεί ένα νοικοκυριό) κι ενδεχομένως γυμναστηρίου. Η εργασία πλέον γίνεται μπροστά από έναν υπολογιστή, ένα μέσο παραγωγής και επικοινωνίας που είναι για πολλές χρήσεις. Το κάθισμα είναι η δραστηριότητα που κάνουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ γράφουμε, διαβάζουμε, μιλάμε στο τηλέφωνο και αυτό κάνει τη ζωή μας καθιστική, ακόμα κι αν τρέχουμε για μια ώρα το πρωί ή θέλουμε να εγγραφούμε στο μάθημα προπόνησης από τις 7 μ.μ. για να βγάλουμε από πάνω μας το βάρος της ημέρας.

«Μπορείς να είσαι πολύ δραστήριος, αλλά αυτό δεν προστατεύει πλήρως από τον καθιστικό τρόπο ζωής», λέει στην vogue.it η καθηγήτρια σωματικής δραστηριότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Swansea Kelly Mackintosh, καταρρίπτοντας την κοινή πεποίθηση ότι μια ώρα κίνησης την ημέρα είναι αρκετό για να παραμείνουμε υγιείς. Όμως ας δούμε τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

καθιστική εργασία

Η καθιστική ζωή που πονάει, είναι η παρατεταμένη

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι «αν ο συνολικός ημερήσιος χρόνος που δαπανάται κανείς καθιστός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δαπανάται όρθιος, αυτό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας». Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013, το να κάθεσαι συνεχώς 8 ώρες την ημέρα είναι επιβλαβές για την υγεία, τόσο στη στάση όσο και στην καρδιομεταβολική. Η μελέτη αυτή χρονολογείται μόλις πριν από 10 χρόνια καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήδη από τη δεκαετία του 1950 γίνονταν μελέτες για τον καθιστικό τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα, για οδηγούς λεωφορείων. Το να κάθεσαι για πολλή ώρα στην πραγματικότητα «σβήνει» τους μύες του σώματος, θέτοντας τους συνδέσμους και την κυκλοφορία του αίματος σε αδιέξοδο που επιβραδύνει τον μεταβολισμό και θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα χειρισμού της γλυκόζης. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και σε κίνδυνο διαβήτη μακροπρόθεσμα.

καθιστική εργασία

Οι λύσεις στη ζημιά του να κάθεσαι πολύ

Για να αποτρέψεις αυτές τις αρνητικές συνέπειες, υπάρχουν ορισμένες καλές συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στάσης, μια θεμελιώδης λύση για την αναστροφή της επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Η συμβουλή είναι να σηκώνεσαι και να κινείσαι κάθε 15, 30 ή 60 λεπτά. Θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί μια στρατηγική για την αξιοποίηση του χρόνου σκεπτόμενες ποιες δραστηριότητες μπορούν να κάνουμε όρθιες και ποιες πρέπει απαραίτητα να εκτελέσουμε καθιστές, για να δημιουργηθεί ένας ικανοποιητικός κύκλος κίνησης ακόμη κι αν είμαστε καθιστές, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προς αποφυγή της αδρανοποίησης των μυών μας.

Προσοχή επίσης στη στάση του καθίσματος

Η στάση του σώματος είναι επίσης πολύ σημαντική, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση καθόμαστε για πολλή ώρα. Η πιο συνηθισμένη λάθος στάση του σώματος μας είναι τα σταυρωμένα πόδια. Για να απαλύνουμε τον πόνο που δημιουργείται από την κακή στάση του σώματος μας πρέπει να εργαζόμαστε με την οθόνη στο ύψος των ματιών, να κρατάμε τη σπονδυλική μας στήλη ίσια και να τοποθετούμε και τα δύο πέλματα των ποδιών μας στο έδαφος.

καθιστική εργασίαΌσες λοιπόν κάνουμε καθιστική εργασία ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα λίγα μεν αλλά θεραπευτικά δε μικρά «κόλπα».

Διάβασε επίσης:

Υπάρχει καλό άγχος; Επιστημονικά, ναι και μπορεί να είναι ευεργετικό

Από τη στιγμή που ξυπνάμε το πρωί τρέχοντας με το ρολόι για να ετοιμαστούμε για δουλειά, μέχρι το τέλος της ημέρας, μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολλά σκαμπανεβάσματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος ή αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «μάχη ή φυγή». Ακόμη και όταν το συναίσθημα είναι φευγαλέο – για να προλάβουμε το λεωφορείο ή για να πάει καλά μια μεγάλη συνάντηση – προκαλείται η απελευθέρωση ορμονών του στρες στον οργανισμό μας δηλαδή αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και κορτιζόλη, που μας προετοιμάζουν για δράση.

Υπάρχει καλό άγχος; Επιστημονικά, ναιΗ καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα , οι μύες μας είναι τεντωμένοι, αναπνέουμε πιο γρήγορα και η αρτηριακή μας πίεση αυξάνεται καθώς ορισμένα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να τονώσουν την κυκλοφορία. Και όταν το άγχος περάσει το σώμα μας επιστρέφει εύκολα στην κανονική του κατάσταση καθώς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιηθούν οι ορμόνες του στρες και να μεταβεί στη λειτουργία «ξεκούρασης και ηρεμία».

Δες εδώ αν είναι ευεργετικό.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κόκκινα φρούτα του χειμώνα και γιατί αποτελούν έναν πραγματικό «θησαυρό» για την υγεία σου



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer